IFI logo
Se flere bilder
Maling av ubehandlet panel - ny og gammel

Foto:

Maling av ubehandlet panel - ny og gammel

Alle gamle flater som skal males må rengjøres først. Etterfølgende arbeid er avhengig av hvor nøye du som oppusser er. Her har vi hentet råd fra malermester.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis panelen er helt ny, vurder om den trengs å vaskes. Gammel ubehandlet panel må alltid vaskes før maling.

Tips:

 • Treverk beveger seg hele tiden. Ved å grunne panelbordene før oppsetting unngås sprekker mellom panelbordene. Velger du denne framgangsmåten må hele prosessen gjennomføres: kvistlakk, utskraping av kvaelommer, sparkling og et strøk grunning.
 • Bruk overmalbar akrylfugemasse langs tak, gulv, vegger og vinduer. Maling fester ikke til silikon, så bruk silikonmasse bare i overganger ved rørgjennomganger og lignende hvor det ikke skal males. Akrylfugemassen finnes i flere fargenyanser. Velg den som er så nær veggfargen som mulig. Legg ut en tynn streng langs listen, glatt ut med fingere og puss over med svamp.

Gammelt panel vaskes med alkalisk vaskemiddel - ikke grønnsåpe. Bruk vaskekost for å komme lettere til. Start nederst på veggen og arbeid deg oppover for å unngå skjolder. Vaskemiddelet fås hos fargehandleren.

Vær nøye med dosering av vaskemidlet. Følg alltid bruksanvisningen på emballasjen. Ha lite vann i bøtta. Skift vann ofte. Veggen blir ikke renere enn vaskevannet. Alkalisk vaskemiddel er sterkt. Benytt helst hansker under hele arbeidet.

Bruk natursvamp til skylling/avtørking. Den suger lett og holder godt på vannet. Skyll to ganger, først nedenfra og opp, så ovenfra og ned.

Alle kvister behandles med kvistlakk. Det gjelder spesielt for furu, men også for gran. Da forhindrer du utsiving av kvae og harpiks - noe som skjer når kvister blir overmalt, enten panelet er gammelt eller nytt. Ta lite på av gangen slik at du unngår sig. Lakken er overmalbar etter få sekunder.

Skjær opp kvaelommer. De er fulle av harpiks som må skjæres ut, ellers vil flekkene komme frem en stund etterpå. Hullet vaskes med White Spirit for å få bort eventuelle rester. Påfør så kvistlakk. Sparkle hullet. Et stort hull bør sparkles tre ganger.

Påfør heftgrunning på panel før sparkling og maling. Når grunningen er tørket er overflaten ru. Det er fibre i treverket som har reist seg etter påføring av grunningen. Det slipes lett av med slipepapir, slik at panelet blir glatt før overmaling. Det er lettere å oppdage sprekker og sår når underlaget har en farge. Grunningen underbygger dekkevnen til malingen, så velg en fargetone så nær den endelige fargen som mulig.  

Bruk riktig redskap. Velg en pensel som er like bred som panelbordene. En skråskåret pensel kommer lett til i mellomrom og ned mot belistning.

Kvaehull, kvisthull og spikermerker sparkles med akrylbasert sparkelmasse for treverk. Dype hakk må sparkles tre ganger, de øvrige minimum to.

Påfør en overmalbar fugemasse i alle sprekker og overganger mellom panel og listverk. Denne fugemassen er elastisk og sprekker ikke opp selv om treet beveger seg (slik vanlig maling gjør).

Fugemassen kan etterslettes med en svamp eller med fingeren.

Det sparklede treverket skal slipes. Lag slipe-pute ved å brette til papiret som vist på bildet. Da har du bedre føling med underlaget enn ved å bruke kloss. Bruk papir med korning 100. Etterpå støvsuges veggen. Masker eventuelle listverk med bred maskeringstape.

Mal to strøk med din utvalgte farge på panelen. Det finnes både oljebasert og vannbasert maling til panel. Det første strøket sørger for godt dekke og jevnt inntrekk. Toppstrøket gir jevnt resultat

Dette trenger du:
 • Trerens (hvis panelet er gammelt)

:

 • Kvistlakk

:

 • Malepensel

:

 • Skråskåret pensel

:

 • Grunning (heftgrunn)

:

 • Stålsparkel

:

 • Sparkelmasse

:

 • Akryl fugemasse

:

 • Påføringspistol

:

 • Natursvamp

:

 • Maling

:

  Les også: :

   Huskelisten din
   Finn din nærmeste
   Mest lest
   Annonse
   Nyhetsbrev
   Motta tips og ideer!

   Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.