IFI logo
Se flere bilder
Maling av gammel murvegg

Foto: Trine Midtsem/ifi.no og Kristian Owren/ifi.no

Maling av gammel murvegg

Mange ønsker å hente frem den gamle teglsteinsveggen som befinner seg bak lag med puss, strie og maling i gamle bygårder.

Øistein Lie

Øistein Lie
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ulike tidsepoker har hatt ulike mørtelblandinger. Fra ca 1890-1930 ble det fortrinnsvis brukt kalkpuss. Deretter ble det, til midten av 1960-tallet, brukt en blanding av kalk- og sementpuss. Kalkrik puss må ha tilgang på CO2 (karbon-/kulldioksid) for å opprettholde styrken. Gammel puss som har vært dekket med forskjellige overflatebehandlinger gjennom mange tiår vil ha mistet mye av sin opprinnelige styrke og er forholdsvis lett å hugge ned.

Tildekking

Skal du frigjøre en teglsteinsvegg er dekkepapp, dekkeplast, støvmaske og briller viktige hjelpemidler. En lukket dør hindrer ikke støv i å spre seg. Til å dekke dører brukes spesialplast med tape på rull.

Når pussen hogges ned kan det komme store kaker som vil skade gulvet. Derfor bør det legges huntonittplater over dekkepappen som en støtpute. Det er viktig å feste dekkepappen godt slik at det ikke kommer grus og stein under. Her trengs kraftig tape, for eksempel sølvtape.

Til huggearbeidene er håndslegge/slager, flatmeisel og stålbørste nyttig verktøy.

Rehabilitering

Under arbeidene kan det lett oppstå skader på fugene og utfall av stein. Teglsteinen i gamle gårder var et byggemateriale som i utgangspunktet ikke skulle synes. En avdekket vegg kan derfor ha et ganske rustikt utseende. Det kan også bli urene overganger mellom murstein og treverk (dør/vindu). Dette utbedres med mørtel og/eller fugemasse.

Når all puss er nede og støvet fjernet skal steinveggen slemmes for å binde de løse fugene. Bruk en tørr mørtel av samme kvalitet som den opprinnelige pussen, for eksempel K/C 50/50 (kalk og sement i forholdet 50/50). Mørtelen røres ut i vann og påføres med slemmekost. Den gamle teglsteinsveggen suger mye vann så det er viktig at stein og fuger forvannes godt før pussblandingen påføres. Pøs på med vann og få det godt inn i porene.

Akryl i ønsket glans

Når mørtelen er tørr og herdet, etter cirka en ukes tid (avhengig av hvor tykt lag som er påført) børstes løse sandpartikler av med en stiv børste (ikke stålbørste).

Påfør en akrylmaling i ønsket glansgrad. Malingen legges på med en langhåret rulle og etterstrykes med pensel for å få malingen inn i kriker og kroker. Veggen vil fortsatt suge mye vann, så det første strøket skal tynnes med ca. 5-10 % vann. For å få god dekk må veggen ha minimum to toppstrøk.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.