IFI logo
Se flere bilder
Lyst og nordisk med lut

Foto: Scanox

Lyst og nordisk med lut

Natur er den store trenden for tiden. Kvister, grener, rullestein, vedkubber, ullpledd og store planter skal gi oss ro og harmoni i en hektisk hverdag. Et lutet tregulv er perfekt for å gjøre stilen komplett.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nedover i Europa er det lyse, naturlige og nordiske spennende og eksotisk. For oss er det kanskje ikke like eksotisk, men det er likevel en stor trend også her. Glitter og glamour er definitivt ut, og tiden er inne for å roe ned og kose seg i harmoniske omgivelser.

Til denne nordiske stilen er en lys fargeskala et must, og fargene skal helst være hentet rett fra naturen. Og hva er vel mer naturlig enn et lyst tregulv? Glemt er alt som har med traust, gulnet furu å gjøre; la heller lut gjøre rommet lyst, lekkert og trendy - uten lang leveringstid eller tappet sparekonto!

Lyst og luftig

Lut og såpebehandling er en av de eldste behandlingsmetodene vi har. Men til tross for at mange forbinder lutede gulv med gamle hus og bygninger, gjør et lutbehandlet gulv seg også fantastisk i moderne interiører. Luten forhindrer treet i å gulne, og gir gulvet en delikat og lys patina.

- Velger man å lute gulvet, er det først og fremst det estetiske som styrer valget. Luten gir et lyst, patinert utseende, og "kontakten" med treet kan tas og føles på, forteller Helge Berthelsen i Scanox.

Hva hvis gulvet allerede er gulnet?

 

Lut kan stoppe gulningsprosessen der den er, men den kan ikke bleke treverk som allerede er gulnet. Har du et gammelt og gulnet gulv som du ønsker lyst, må løsningen derfor bli å slipe først.

- Det går fint an å slipe gulvet, og på den måten komme ned på lyst og friskt treverk. Hvis man påfører lut på det nedslipte gulvet, vil det holde seg i denne lyse fargen, forteller Jørn Larsen i Herdins.

Eventuelt finnes også en type blekelut som ved hjelp av to trinn bleker gulnet treverk.

- Hvis gulvet bærer preg av alder (bordgangene har slått seg litt, er ikke plane etc.), kan man benytte blekelut 1 og 2. Det er en litt omstendelig prosess, men resultatet blir i de fleste tilfeller utrolig bra, forteller Finn Wang i Brynsløkken, som er distributør av Faxeproduktene.

Husk etterbehandling

Fordi lut ikke gir noen beskyttelse til treverket, er etterbehandling av gulvet avgjørende for et godt resultat.

- En lutet flate har en porøs overflate hvor treets porer ligger åpne. Skitt og smuss vil lett samle seg i disse porene, og det er derfor spesielt viktig på gulv å få mettet porene og beskytte overflaten, sier Berthelsen.

Etterbehandling kan gjøres enten med en gulvsåpe eller en oljebehandling. Gulvsåpe metter porene og legger igjen en beskyttende hinne på overflaten. Olje beskytter også overflaten godt, og er en mer slitesterk behandling enn såpe. Begge behandlinger bør gjentas med jevne mellomrom for et varig resultat.

Hvit eller naturell

Både lut og etterbehandlingene finnes i naturelle og hvitpigmenterte utgaver. Hvilken du bør velge er en smakssak. Selv om du benytter en naturell lut, kan du få et hvitere utseende ved å bruke en hvit såpebehandling.

- Ønsker du en lys, hvitskurt, naturlig behandling, er naturell såpe riktig. Hvis du derimot vil ha det lyse, hvitkalkede (skandinaviske) utseendet, skal du bruke hvit panelsåpe, anbefaler Wang.

Gulvet kan med fordel behandles med såpe flere ganger for å mette ordentlig. Du kan da regulere hvitheten på behandlingen ved å veksle mellom naturell og hvit såpe.

Egen lut til løvtre

Hvis gulvet du skal behandle er av løvtre, bør du være oppmerksom på at det finnes egne lutprodukter for bruk på slikt treverk. Vanlig lut kan gjøre treverket brunt og misfarget, og det kan være lurt å undersøke om lutproduktet du har tenkt til å bruke er beregnet også på løvtre. 

Slik gjør du

Lut er et sterkt produkt, og det er anbefalt å bruke egnede beskyttelseshansker og -briller under arbeidet. Følg alltid produsentens anvisninger for påføring.

1. Rens

Rens først gulvet med trerens. La flaten tørke.

2. Fiberreisning

Blir det fiberreisning, bør denne slipes. Bruk slipepapir med korning 120. Husk å fjerne slipestøv.

3. Rist kannen

Kannen med lut må ristes før og under bruk. Hell luten over i et rullekar eller malebøtte, eller fordel en passende mengde direkte på flaten.

4. Påfør luten

Påfør luten jevnt med en lakkpensel i treets lengderetning. Overlapping jevnes ut mens gulvet ennå er vått.

5. La tørke

La gulvet tørke. Anbefalt tørketid varierer fra produsent til produsent, så følg de anvisninger som står på flasken. Hvis et enda lysere resultat er ønskelig, påfør enda et strøk lut, og la det tørke igjen.

6. Etterbehandling

Etterbehandle gulvet med Gulvsåpe eller olje. Gulvsåpe blandes ut i vann etter det blandingsforhold produsenten anbefaler, og vaskes på gulvet i treets lengderetning. Vri opp kluten og tørk godt over. Gjenta behandlingen for best mulig beskyttelse. Treolje påføres etter produsentens anvisninger.

Mer informasjon

www.scanox.no

www.brynslokken.no

www.herdins.no

www.ibg.no

Dette trenger du

Utstyr:

 • Bøtte
 • Langkost
 • Klut
 • Slipepapir korning 120
 • Lakkpensel

:

  Trerens:

  • TreStjerner Rens
  • Faxe Trerenser
  • Woca Trerens

  :

   Lut:

   • TreStjerner Lut for gulv
   • Faxe lut original eller antikk
   • Herdins Gulvlut
   • Woca Mesterlut
   • Faxe Blekelut 1 og 2

   :

    Gulvsåpe:

    • TreStjerner Gulvsåpe
    • Faxe Gulvsåpe
    • Herdins Gulvsåpe
    • Woca Natursåpe

    :

     Olje:

     • Faxe Treolje
     • Herdins Gulvolje
     • Woca Pleieolje
     • Liberon Finishing Oil
     Huskelisten din
     Finn din nærmeste
     Mest lest
     Annonse
     Nyhetsbrev
     Motta tips og ideer!

     Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.