IFI logo
Se flere bilder
Lanserer gulvbibel

Foto: gulvfakta.no, Jan Lillehamre/ifi.no, Jørn Wad

Lanserer gulvbibel

Sentrale aktører i gulvbransjen har gått sammen for å lansere en egen «gulvbibel». Samtidig forplikter de seg også til egne etiske regler.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aktører fra gulvbransjen var i forrige uke, torsdag 7. april, samlet til årsmøte i Forum for Gulvbransjen (FFG) på Soria Moria i Oslo. Der ble resultatet av flere års arbeid for et felles forum presentert. Nå lanseres Gulvfakta.no, en «bibel» for alle som jobber med gulv, enten i utførende, beskrivende eller selgende ledd.

Profesjonaliserer bransjen

FFG er en del av IFI, og består av gulvteknisk fagpersonell, som sammen har arbeidet for å få i land et felles forum for gulvbransjen. Det hele startet med et ønske om økt profesjonalisering.

– Vi hadde et ønske om å profesjonalisere bransjen, særlig på prosjektsiden, sier Per Olaf Øxseth, administrerende direktør i Tarkett.

Sammen med Tore Pedersen i Gerflor og Morten Århus i Forbo var han en av initiativtagerne som fikk i gang FFG.

– Visjonen er å samle og utvikle gulvbransjen. I tillegg til å etablere Gulvfakta.no, som er en felles informasjonsportal for bransjen, har vi med FFG fått et forum der vi kan utveksle erfaringer og møte konkurrenter på en ny måte, forteller Øxseth. Han tror at et bedre miljø mellom de ulike aktørene vil profesjonalisere gulvbransjen ytterligere.

Se flere bilder
– Visjonen er å samle og utvikle gulvbransjen. Gulvfakta.no er et skritt i riktig retning, sier Per Olaf Øxseth, adm. dir. i Tarkett.

Foto:

– Visjonen er å samle og utvikle gulvbransjen. Gulvfakta.no er et skritt i riktig retning, sier Per Olaf Øxseth, adm. dir. i Tarkett.

«Bibel» med felles informasjon

Den nye «gulvbibelen», Gulvfakta.no, er en samleportal for informasjon om gulv. Innholdet utarbeides av FFG sine egne faggrupper for halvharde, myke og harde gulv, samt en faggruppe for lim, sparkel og mørtel. Det er en levende side, der det vil bli lagt ut ny informasjon jevnlig.

– Vi så at det var behov for å samle all grunnleggende informasjon om gulv på en nøytral plattform. Gulvfakta.no skal være helt leverandøruavhengig, og her publiseres informasjon vi alle kan enes om, forklarer Øxseth.

Han mener det er et stort behov for et felles oppslagsverk.

– Vi må gjøre informasjonen lett tilgjengelig for dem som trenger det. Hvis håndverkere, arkitekter eller selgere trenger grunnleggende informasjon om gulv, kan de fort bli usikre og forvirret hvis de møter ulike instrukser hos de ulike leverandørene. Da tilbyr vi en samleportal med den viktigste informasjonen, som mange leverandører er enige om, sier Øxseth.

Se flere bilder
På Gulvfakta.no kan du lese om alle de ulike gulvtypene.

Foto:

På Gulvfakta.no kan du lese om alle de ulike gulvtypene.

Etiske regler

Et annet viktig steg i profesjonaliseringen av gulvbransjen, var for FFG å få i stand et sett med etiske regler, som alle medlemmer må skrive under på.

– Bransjen har noen ganger blitt oppfattet som litt røff og cowboy-aktig utad, spesielt på prosjektsiden. Vi ønsker ikke å ha det slik. Derfor har vi vært veldig opptatte av å få på plass noen grunnleggende etiske regler, som er felles for alle medlemmene i FFG, sier Øxseth.

De etiske reglene går særlig på forholdet mellom konkurrentene og forholdet til bransjen for øvrig.

– Reglene setter blant annet føringer for hvordan medlemmene ikke skal samarbeide med aktører som driver useriøst, som for eksempel de som driver med svart arbeid. Her ønsker vi å ta helt klare standpunkt. I tillegg handler det mye om hvordan man skal behandle sine konkurrenter med respekt, forteller han.

I tett samarbeid

Mange aktører har vært involvert i etableringen av FFG og utviklingen av Gulvfakta.no.

– Det er viktig med en nøytral aktør som pådriver. Vi har jobbet tett sammen med IFI, for å drive arbeidet fram, sier Øxseth.

IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør – står for den praktiske driften av FFG og Gulvfakta.no. Kristian Owren, administrerende direktør i IFI, mener samarbeidet er svært matnyttig.

– Gulvbransjen er en av 3 bransjer som er representert hos IFI. Vi arbeider med overflatene, hvor gulv står for en betydelig del av vår medlemsmasse. Vi har også andre forum, som Forum for tapet, Forum for maling og Trendforum. Alle disse arbeider strukturert og består av representanter for bransjen. Forumene danner grunnlag for IFIs aktiviteter, og er en god høringsinstans. I tillegg arbeides det systematisk med innhold som blant annet brukes i kunnskapsdatabaser, slik som Gulvfakta.no. Vi er også i ferd med å etablere tilsvarende nettsteder for tapet og maling, sier Owren.

Se flere bilder
Kristian Owren, adm. dir. i IFI, mener Forum for Gulvbransjen og tilsvarende forum er svært gode høringsinstanser.

Foto:

Kristian Owren, adm. dir. i IFI, mener Forum for Gulvbransjen og tilsvarende forum er svært gode høringsinstanser.

Mer informasjon:

Gulvfakta

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.