IFI logo
Se flere bilder
Ikke putt penselen i fryseren!

Foto: Foto: Chera Westman/ifi.no og Jordan

Ikke putt penselen i fryseren!

På Internett, blant bloggere og på diverse gjør-det-selv-nettsteder, finnes det mange gode råd å få. Men ikke alle kjerringråd er like godt underbygde. Et tips du bør se bort fra, er å putte penselen i fryseren mellom maleøktene!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Godt maleverktøy koster gjerne noen kroner ekstra. Og det er en grunn til det! Jobben går raskere, og resultatet blir både penere og bedre. Og dessuten varer verktøyet lenge. Med riktig oppbevaring mellom maleøktene kan en god pensel brukes igjen, og igjen og igjen.

På Internett kan man lese seg til mange gode råd som kan gjøre malearbeidet enklere. Men noen «gode råd» kan bli dyre. Slik er det med tipset om å oppbevare malepenslene i kjøleskap eller fryser fra gang til gang. Det kan nemlig ødelegge penselen!

Vann i maling fryser

- I dag er nesten alle malinger vanntynnede, og vann blir nødvendigvis til is i fryseren. Det kan fører til at malingrestene i busten fryser og kan sprenge blikket på penselen, forteller Jostein Brekka, produkt- og kategoriutviklingsansvarlig hos verktøyleverandøren Jordan.

Alle malingprodusenter anbefaler frostfri oppbevaring av maling, og det gjelder også restene av maling i penselen. Grunnen er at egenskapene og konsistensen til malingen kan bli ødelagt hvis den fryses. Dessuten er pigmentene i malingen vanntynnede, og på samme måte som at bearnaisesausen vil skille seg om den blir for varm, kan malingen skille seg når den utsettes for lave temperaturer.

- Det kan også være sopp- og algedrepere i malingen – og det vil du ikke ha i kontakt med mat du skal spise, sier Jostein Brekka.

Se flere bilder
- I dag er nesten alle malinger vanntynnede, og vann blir nødvendigvis til is i fryseren, sier Jostein Brekka.

Foto:

- I dag er nesten alle malinger vanntynnede, og vann blir nødvendigvis til is i fryseren, sier Jostein Brekka.

Lufttett pose for kort pause

Riktig oppbevaring av penselen mellom bruk, avhenger av hvor lenge det er til du skal bruke den igjen. Skal du male med den samme malingen igjen neste dag, er det aller beste å dyppe busten halvveis ned i malingen, tørke lett av mot kanten på boksen og surre busten inn i en fuktig fille eller våtserviett beregnet på fjerning av maling. Deretter pakker du hele penselen inn i plastfolie eller en lufttett pose og legger den frostfritt over natten. Da er penselen like god som før når du setter i gang igjen.

- Det finnes også smarte glidelåsposer for pensler, der kun busten går ned i. Da kan du lage en lufttett lomme som holder bust og maling fresh, samtidig som du unngår å kline maling over blikk og skaft, sier Jostein Brekka.

Også mens du maler, er det viktig å passe på at malingen i én pensel ikke tørker, mens du bruker en annen! Pakk derfor alltid inn penselen i en våt fille, hvis det vil gå noen minutter før den brukes igjen. 

Se flere bilder
En lufttett pose holder bust og maling fresh over natten.

Foto:

En lufttett pose holder bust og maling fresh over natten.

Vakuum for lengre opphold

Vil det gå noen dager til du skal male igjen, er vakuumoppbevaring å foretrekke.  Jordan har, i samarbeid med en norsk oppfinner, utviklet en spesiell vakuumbeholder som rommer flere pensler. Beholderen heter Zip Green, og har et praktisk stativ der flere pensler kan oppbevares stående samtidig. Når den lukkes, pumper man enkelt ut luften, slik at det oppstår et vakuum i beholderen. I omgivelser uten luft, vil det ta svært lang tid for malingen å tørke.

- Ta penselen som den er når du har brukt den, og putt den i beholderen. Da er den akkurat like god neste helg, sier Brekka. 

Se flere bilder
I vakuum tar det uker før penselen tørker.

Foto:

I vakuum tar det uker før penselen tørker.

Grundig rengjøring ved lange pauser

Vil det gå noe tid før du skal male igjen, bør du gjøre penselen grundig rent før du setter den vekk. Gode pensler tar opp mye maling, og derfor vil det gå med mye vann for å skylle penselen ren. Tørk av mest mulig maling, og skyll penselen under rennende vann, eventuelt med tilsats av en dråpe oppvaskmiddel. Arbeid deretter inn penselvask i busten og la den virke noen minutter, eller la busten stå i en blikkboks med ufortynnet penselrens en liten stund. Deretter kan busten skrapes ren med en stålbørste før penselen igjen skylles med vann.

Pensler bør oppbevares liggende eller henges opp på en krok, til neste gang.

Føles busten allikevel stiv når penselen skal brukes igjen, kan nok et lite bad i penselrens gjøre susen. Restene av penselrensen kan slås tilbake i flasken, mens bunnfallet leveres til miljøstasjonen sammen med malingrestene og tom malingemballasje. 

Mer informasjon:

Jordan

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.