IFI logo
Se flere bilder
Slik beregner du riktig mengde maling

Foto:

Slik beregner du riktig mengde maling

Å regne ut hvor mye maling du trenger, er ingen avansert matematikk. Du trenger å vite bredden og høyden på flaten som skal males, og hvor mange kvadratmeter hver liter av aktuell maling dekker.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Å kjøpe for lite maling til rommet du skal male er kjipt. Du må tilbake til fargehandelen, og risikerer å få en liten nyanseforskjell eller skjolder i den malte flaten. Å kjøpe for mye maling er heller ikke lurt. Det blir både unødvendig kostbart, innebærer et ressurssløseri og du får et søppelproblem.

Hvor mye maling trenger jeg?

Slik regner du ut hvor mye maling du trenger:

1. Mål opp flatene du skal male.

Bruk en målestokk, et målebånd eller en lasermåler hvis du har det, og mål lengden på flatene. Skal du male vegger legger du målestokken på gulvet og måler deg rundt rommet, vegg for vegg. Legg så sammen alle målene og du har den totale bredden på flatene. Mål så høyden under taket ved å måle fra gulv til tak.

Multipliser så den totale bredden med høyden på rommet.

Skal du male gulv, måler du bredden og lengden av rommet, og multipliserer de to tallene med hverandre.

Summen er arealet av vegg- eller gulvflatene som skal males.

Se flere bilder
Skal du male gulv, måler du bredden og lengden av rommet, og multipliserer de to tallene med hverandre.

Foto:

Skal du male gulv, måler du bredden og lengden av rommet, og multipliserer de to tallene med hverandre.

2. Mål opp flatene du ikke skal male.

Har rommet vinduer, dører eller et brystningspanel? Disse skal ikke males – i hvert fall ikke med den samme malingen. Beregne på samme måte det areal som ikke skal males. 

Se flere bilder
Regn ut hvor store flatene er, og trekk fra dører og vinduer som ikke skal males.

Foto:

Regn ut hvor store flatene er, og trekk fra dører og vinduer som ikke skal males.

3. Trekk fra

Trekk så fra flatene som ikke skal males, fra det totale arealet. Nå har du et riktig mål på antall kvadratmeter som skal males. 

4. Husk antall strøk

Vurder hvor mange strøk som trengs. Normalt anbefales to strøk med toppstrøksmalingen for å få et godt og dekkende resultat, uten skjolder og gjenskinn fra underlaget.

Multipliser derfor tallet fra punkt 3 med antall strøk.  

5. Hvilken type maling skal du bruke?

På emballasjen til malingen, og på produsentens nettsider, finnes opplysninger om hvor stor flate som hver liter av aktuell maling dekker. Normalt kan man male 6-8 kvadratmeter per liter maling på en innvendig veggflate.

For å finne ut hvor mange liter maling du trenger, deler du antallet kvadratmeter som skal males, med tallet for liter/kvadratmeter som fremgår av anvisningene fra produsenten.

Dette vil gi deg det antall liter maling du trenger for ditt prosjekt.

6. Kjøp riktig mengde

Maling selges i ulike emballasjestørrelser, for eksempel 1 liter, 3 liter og 10 liter. Trenger du 7,5 liter maling, skal du ikke kjøpe to 3-litersbokser, og så være litt gjerrig med malingen når du påfører den for å få den til å strekke til. Kjøp heller tre 3-litersbokser, eller én med 10 liter. Da er du sikker på at du har nok.

Bland malingen ved bruk

Ved brekking av maling i farge, kan det oppstå ørsmå fargeforskjeller fra én boks til en annen. Disse kan bli synlig på flaten, og det er derfor en god idé å blande malingen fra forskjellige bokser med hverandre når du maler. Når du kommer begynner å gå tom i den første malingboksen bruker du også en god slums fra den neste, og blander dem godt sammen før du maler videre. Da glir eventuelle fargeforskjeller sammen, og overgangene fra boks til boks blir usynlige.

 

Bøtte – ikke kar

Når du maler store flater, er det en god idé å slå malingen over i en malebøtte i stedet for i et lite rullekar. Bøttene har samme type riller på innsiden som rullekaret har, og er derfor lett å bruke når du maler med rull. En annen fordel er du slår opp mer maling i den samme slengen, og slipper å avbryte for å etterfylle fra emballasjen like ofte. Med en malebøtte er det også enkelt å blande maling fra forskjellige bokser for å unngå fargeforskjeller. 

 

Mer informasjon:

Jordan

Flügger

Beckers

Nordsjö

Scanox

Bergen-Malingfabrikk

Pure & Original

Miljømal

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.