IFI logo

Hvordan sparkle en vegg og bli kvitt glassfiberstrie

Rundt om i det ganske land finnes mange vegger dekket av glassfiberstrie som kan være vanskelig å få fjernet. Da kan løsningen være å helsparkle. Når du helsparkler glassfiberstrie får du en slett og fin vegg som kan både males og tapetseres. I denne filmen viser Frode Olaisen hos Sika deg hvordan du gjør det.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Å sparkle er en effektiv måte å fornye veggen på. Har du glassfiberstrie, fliser, mur eller andre overflater, så kan det sparkles. I denne filmen viser Frode Olaisen hos Sika hvordan du helsparkler en vegg med veggsparkelen WallCraft fra Casco. Når du helsparkler får du en slett og fin vegg som er klar til maling eller tapetsering.

1. Dette trenger du

 • Sparkelmasse. Du får sparkelmasser både ferdigblandet og i pulverversjon som du selv blander ut med vann.
 • Skal du blande ut sparkelen selv trenger du en bøtte for å blande i, en visp til å røre med, tilgang til vann og selve sparkelmassen. I denne filmen brukte vi Casco WallCraft.
 • Du trenger to litt brede sparkelspader for å påføre sparkelmassen på veggen.
 • Et slipepapir/slipebrett for å slipe over sparkelen når den har tørket. Det er anbefalt å slipe etter hvert lag. I denne filmen brukte vi et slipepapir med en ganske fin korning (120) for å ikke få striper i malingen.
 • Det er også sterkt anbefalt å bruke et forlengerskaft slik det blir enklere å slipe.
Se flere bilder
Utstyr - sparkle vegg

Foto: Emma Wold/ifi.no

UTSTYR: For å sparkle en vegg trenger du en sparkelmasse, ferdigblandet eller i pulver versjon. En blandebøtte, en visp til å røre med, vann, to brede sparkelspader, slipepapir/slipebrett og gjerne et forlengerskaft.

2. Før du starter

 • Før du starter er det viktig å planlegge litt. Se over vegger og prøv å ta en vurdering på hvor mye sparkel du trenger (se forbruk på emballasje).
 • Husk at du skal sparkle to lag med sparkel.
 • Fjern alt løst slik at du har et fast utgangspunkt før sparkling.
 • Skrap over veggene med en stålsparkel for å fjerne unødvendige forhøyninger, som i dette tilfellet er glassfibervev.
Se flere bilder
Stålsparkel

Foto: Emma Wold/ifi.no

STÅLSPARKEL: Skrap over veggene med en stålsparkel for å fjerne unødvendige forhøyninger før du sparkler.

3. Bland sparkelen

 • Sparkelmasser som er pulverbasert må du blande ut selv.
 • Finn en blandebøtte som er stor nok, mål opp og tilsett vann. På pakken står det hvor mye vann du skal bruke.

– Når du blander ut sparkelmasse er det viktig å alltid ta vann først, og pulver etterpå. Du kan variere litt på hvor mye vann du bruker. Da får du en litt tynnere eller en litt tykkere sparkelmasse alt etter behov, sier Olaisen.

– Når du blander sparkelmassen kan det være lurt å vurdere om du trenger å ta hele posen i med en gang. Tilsett litt pulver og bland før du heller oppi resten, sier han.

 • Når den er ferdig blandet vil du få en jevn masse, altså en fin masse som fungerer på helt lik linje med en sparkelmasse du får kjøpt ferdigblandet.
Se flere bilder
Vannbøtte

Foto: Emma Wold/ifi.no

VANN FØRST: – Når du blander ut sparkelmasse er det viktig å alltid ta vann først, og pulver etterpå, sier Olaisen.


Se flere bilder
Casco WallCraft

Foto: Emma Wold/ifi.no

JEVN MASSE: – Når du blander sparkelmassen kan det være lurt å vurdere om du trenger å ta hele posen i med en gang. Tilsett litt pulver og bland før du heller oppi resten, sier Olaisen.

4. Slik påfører du massen

 • Påfør massen på veggen med hjelp av 2 brede sparkelspader, en til å legge massen på og en til å påføre med.
 • Start høyt opp på veggen og fra sparkelmassen nedover. Det er viktig å ha riktig vinkel på sparkelspaden for å påføre sparkelmassen riktig.

– Når du har gått over hele veggen lar du sparkelmassen tørke i tre til fire timer. Slip veggene deretter med slipepapir før du påfører neste lag, sier Olaisen.

– Når du sparkler lag to, gjør du akkurat det samme som når du påfører sparkelmassen første gang. Etter lag to er påført må du vente til sparkelmassen er tørr igjen før du sliper på nytt, sier han.

– Etter at jobben er utført som beskrevet ovenfor, er veggen klar for tapetsering eller maling. Det kan være lurt å grunne 1 strøk og foreta en kontroll av veggene før siste behandling blir utført. Det blir mye lettere å se små ujevnheter når du har malt 1 strøk, avslutter Olaisen.

Se flere bilder
Sparkle vegg

Foto: Emma Wold/ifi.no

START OPPE: Start høyt opp på veggen og fra sparkelmassen nedover. Det er viktig å ha riktig vinkel på sparkelspaden for å påføre sparkelmassen riktig.


Se flere bilder
Slipebrett med slipepapir

Foto: Emma Wold/ifi.no

SLIPEBRETT: – Når du har gått over hele veggen lar du sparkelmassen tørke i tre til fire timer. Slip veggene deretter med slipepapir før du påfører neste lag. I denne filmen brukte vi et slipepapir med en ganske fin korning (120) for å ikke få striper i malingen sier Olaisen.

Dette ble brukt
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.