IFI logo
Se flere bilder
Hvordan fuge mellom gips- og betongvegg?

Foto: Casco

Hvordan fuge mellom gips- og betongvegg?

Jeg skal fuge gipsvegger mot betongvegger innvendig. Gipsveggene skal males etterpå, men betongen skal være som den er. Anbefales det å bruke akryl eller papirstrimmel og sparkel til dette?

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I møter mellom konstruksjonsdeler av ulike materialer vil det kunne oppstår spenninger og bevegelser som fører til sprekker i overflaten. Dette kan være vanskelig å unngå uansett hvor nøye eller hvor flink man er til å tette overgangene.

Der en lettvegg med gipsplater møter en betongvegg anbefaler Norsk Standards utførelsesbeskrivelser for overflatebehandling (NS 3420-T) bruk av fugemasse.  Der lettvegg med gips møter himling av betong, anbefales papirstrimmel på gipsplaten, opp mot himlingen.

Kvalitetsmasse

– Skal du gjøre dette på ordentlig bør du velge et SMP-produkt. Dette er en mer fleksibel og bestandig fugemasse som kan males over. Det er viktig at fugemassen kun hefter i to motstående sider. For å unngå at fugemassen hefter i bunnen av fugen, brukes det en bunnfyllingslist eller en fugetape hvis det ikke er plass nok, sier Arne-Johnny Tverraabak hos Casco.

Hvis du ikke får plass til, eller får inn en bunnfyllingslist eller tape, vil fugen hefte i tre sider, og det ødelegger fleksibiliteten i fugemassen.

– Da kan du like godt bruke en malerfug av akryl av god kvalitet, sier Tverraabak.

Er det lite bevegelse i konstruksjonen, vil en akrylfugemasse sannsynligvis kunne klare oppgaven godt. Akrylmasser er gjerne noe rimeligere og kan overmales raskere, enn SMP-produkter.

Kantprofil

– Er platen mot betongen kappet slik at du har en eksponert gipskjerne, anbefaler gipsplateprodusentene å montere en kantskinnne på gipsplaten. Dette er en U-formet skinne som skal beskytte gipsplatekjernen og gi platekanten hold og vedheft, sier Rolf Simpson, konsulent innen utførelsesbeskrivelser for overflatebehandling.

Kantskinnen sparkles over og nulles ut mot veggen i flere tynne strøk. Deretter påføres veggen ett strøk maling eller grunning, før sprekken fuges med riktig masse.

– Åpningen mellom gipsveggen og betongveggen bør ikke være for stor, og skal ha jevn størrelse fra gulv til tak. Åpningen mellom konstruksjonene bør nok ikke være større enn 4-5 millimeter, sier Simpson.

– Men du må nok være forberedt på at det kan komme til å oppstå mikrosprekker i fugen, uansett hvor nøye du er ved fugingen. Dette beror på at du har to ulike materialer i tilstøtende konstruksjonsdeler, og at disse vil bevege seg på forskjellig måte over tid, sier Simpson.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.