IFI logo
Se flere bilder
Hva må gjøres på hytta i år?

Foto: Laila Owren/ifi.no

Hva må gjøres på hytta i år?

Visste du at hyttas beliggenhet og områdets klima har stor betydning for hva som må til av vedlikehold og maling for å holde hytteveggene pene? Landet vårt inneholder flere klimasoner med store kontraster når det gjelder værforhold og årstider. Dette innvirker på malingens farge og varighet, og stiller ulike krav til nødvendig vedlikehold.

Beckers

Beckers
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utendørsvask nødvendig

Hyttens yttervegger må vaskes jevnlig for å holde sopp og grønske på avstand. Skitne fasader tiltrekker seg fukt og tørker langsommere enn rene overflater, og fuktige overflater gjør vekstvilkårene for mikroorganismer optimale og hytta mer utsatt for råte. Nordnorske hytteeiere er mindre befengt med fett og sopp på husveggene, ettersom klimaet er tørrere i Nord. Mens hytteeiere i Sør-Norge anbefales å vaske hytta utvendig hvert år, kan folk i nord greie seg med hvert tredje år.

Malermester og teknisk ansvarlig i Beckers maling i Norge, anbefaler å bruke en fasadevask tilsatt soppdreper.

- Sprøyt det på veggen og spyl av med hageslangen. Jeg anbefaler ikke bruk av høytrykksspyler - det kan flise opp treverket. Er hytta veldig skitten bør du heller bruke en skrubb, sier Nielsen.

På fjellet eller ved sjøen

Hytter ved sjøen er spesielt utsatt for fukt og råte. Saltdamp fra sjøen kan legge seg som et belegg på ytterveggene og andre flater, og et godt råd er å spyle hytta med ferskvann hvert år. Salt suger til seg vann og sveller, og saltbelegg under ny maling kan bryte ned den nye malingen relativt raskt.

Fjellhytter utsettes for store påkjenninger hele året, og ekstra mye i vinterhalvåret når snøen reflekterer solens UV-stråler og utsetter fasaden for høyere stråling enn normalt. Ved milde vintre bør du holde ekstra øye med fasaden. Mikropartikler og smuss binder fuktighet og øker risikoen for sopp og muggangrep. Husk at solveggen tørker raskere ut og må vedlikeholdes oftere for å beholde fargen.

Beis eller maling?

Når fargen begynner å bli blass, eller når malingen flasser eller sprekker opp i overflaten er det på tide med et nytt strøk. For å unngå sopp- og råteskader er det viktig å sette i gang før fuktighet trenger inn i treverket.  Husk å fjerne løse malingsflak etter at hytta er vasket og før du begynner malerjobben.

I utgangspunktet er det tre typer overflatebehandling av hytter som kan benyttes:  Beis, dekkbeis og maling.  Beis og dekkbeis har en levetid på cirka fem år, mens Beckers Perfekt malingssystem ivaretar glans og farge i opptil 15 år. Hva du velger avhenger av hvilket utseende og vedlikeholdsintervall du ønsker. Grunning er nødvendig for å oppnå godt sluttresultat - uavhengig av om du velger beis eller maling.

Ikke glem vinduene

Vinduene er av de mest utsatte detaljene på huset, og bør i noen tilfeller males hvert år. Sprekker kittet, har fukten fri adgang og råteskader kan oppstå. I tillegg gir du hytta en generell ansiktsløftning ved å kun male vinduene.

Mer informasjon

www.beckers.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.