IFI logo
Se flere bilder
Derfor velger vi: Dekkbeis

Foto: Frode Larsen/ifi.no og Per Erik Jæger/ifi.no

Derfor velger vi: Dekkbeis

Med en dekkbeiset fasade, beholder kledningen sin struktur og naturlige skjønnhet, samtidig som behandlingen demper strukturen og gir fasaden et rolig og helhetlig utseende. Dekkbeis har langt vedlikeholdsintervall og mange farger å velge i.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dekkbeis kan beskrives som den gylne middelvei mellom maling og beis. Behandlingen er en tynnfilmsmaling som er dekkende slik at kvister og fargeforskjeller i underlaget ikke synes etter at den er malt, samtidig som struktur og årringer beholdes i overflaten, om enn i en avdempet form. Den dekkbeisede veggen blir derfor mer livfull enn den malte, fordi man fortsatt kan ane noe av årringene/strukturen i treverket.

– Dekkbeis er langt på vei en tynnere maling, men med et vesentlig større fargespekter enn beis, sier Thomas Sundmoen ved produktsupport hos Flügger. 

Skifte farge

Siden behandlingen er dekkende, men ikke skjuler underlagets struktur totalt, gir dekkbeisen deg mulighet til å skifte farge på en tidligere beiset fasade – uten å miste den naturlige trestrukturen.

Også huseiere som kvier seg for jobben med å skrape når en malt fasade trenger vedlikehold, kan velge dekkbeis i stedet.

– Jeg er langt på vei enig i at dekkbeis er en tynnere maling, men med et større fargekart enn beis. Forbrukere som ikke vil ha maling og er redd skrapejobben, kan gjerne velge dekkbeis fordi den forvitres mer, flasser mindre og gir et enklere vedlikehold, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk servicesjef i Butinox. 

Se flere bilder
Dekkbeis kan brukes for å skifte farge på en beiset fasade.

Foto:

Dekkbeis kan brukes for å skifte farge på en beiset fasade.

Se flere bilder
Endeveden på stående kledning mettes med tre strøk dekkbeis vått-i-vått.

Foto:

Endeveden på stående kledning mettes med tre strøk dekkbeis vått-i-vått.

Male oftere

– Til gjengjeld må man påregne et noe hyppigere vedlikeholdsintervall for en dekkbeiset fasade enn for en malt, sier malermester Chresten Nielsen, teknisk sjef i Beckers.

Dette har med filmtykkelsen og pigmenteringen å gjøre. Siden dekkbeis etterlater en tynnere film på kledningen, slites denne raskere enn en malingfilm ville ha gjort. Holdbarheten er dog noe større sammenlignet med beis. Fullpigmenteringen gjør at dekkbeisen gir en god beskyttelse for underlaget.

Dekkbeis kan man bruke på nytt treverk etter grunning og på et tidligere beiset underlag.

Dekkbeisen kommer i flere varianter, basert på alkydbasis eller alkydolje/akrylathybrider. Noen dekkbeiser kan være tilsatt tjære og/eller linolje.

Egenskaper hos dekkbeis:

  • Gir en hard og glansfull overflate med halvmatt til halvblank glans. Dekkbeisen har høy farge- og glansbestandighet, og kritter ikke.
  • Behandlingen er lett å stryke ut, har en tynnere konsistens enn maling, og hefter godt til underlaget.
  • Produktene inneholder effektive midler mot overflatesopp og alger. 
Se flere bilder
Dekkbeis kan man bruke på nytt treverk etter grunning og på et tidligere beiset underlag.

Foto:

Dekkbeis kan man bruke på nytt treverk etter grunning og på et tidligere beiset underlag.

Ulike typer dekkbeis:

  • Akryldekkbeisen består av bindemidlet akryl, som har en suveren vedheft og beholder glans og farge meget godt over tid. Akryldekkbeis er vanntynnet og verktøyet kan derfor rengjøres i vanlig vann.
  • Oljedekkbeis tynnes med white-spirit, og er formulert med alkydoljer som bindemiddel. Oljedekkbeis forvitrer mer enn hybriddekkbeisene der akrylandelen sitter igjen.
  • Hybriddekkbeis har bindemidler både av alkydoljer og akryl. Det gjør at vedheften er god siden den både trekker litt inn i treverket og hefter til overflaten. På sugende underlag kan oljedekkbeis eller hybriddekkbeis være bra valg takket være sine penetrerende evner. 
Mer informasjon:

Flüggger

Butinox

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.