IFI logo
Se flere bilder
Husk å sjekke batch-nummeret

Foto: Kristian Owren/ifi.no og Frode Larsen/ifi.no

Husk å sjekke batch-nummeret

Det er fryktelig kjedelig å tilbringe timer med å legge tapet, fliser eller gulvbelegg hvis du, når du endelig er ferdig, oppdager at her er det jo store nyanseforskjeller i fargene. Sett deg inn i hva et batch-nummer betyr, så slipper du å oppleve dette!

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På alle esker med fliser, tapet eller gulvbelegg står det et produksjonsnummer. Dette nummeret kalles et batch-nummer. Like nummer på eskene forteller deg at flisene, tapetet eller gulvbelegget er produsert samtidig, og det garanterer deg at produktene i eskene er like.

Produkter med ulikt batch-nummer behøver ikke nødvendigvis være ulike, men ofte kan det eksistere små nyanseforskjeller fordi det er brukt pigmenter fra forskjellige partier, det er brent litt ulikt og så videre. Dette er som regel ikke store forskjeller, men det kan bli godt synlig plassert ved siden av hverandre. For å være sikker på at alle flisene, tapetet eller hele gulvet blir likt, må du derfor passe på at batch-nummerne er like.

Ikke stol på det blotte øyet

Du tenker kanskje at du vil se det hvis det eksisterer nyanseforskjeller - ikke sats på det!

- Det er ikke alltid lett å se når man holder på. Hvis man for eksempel legger fliser på gulvet, befinner man seg bare centimeter fra gulvet, og man dekker gjerne til flisene etter hvert som man arbeider seg bortover. Da kan det hende at man ikke ser forskjellen før alt er ferdig og man får et overblikk, forteller Gjermund Kristiansen hos Storeys.

Og det er jo også en fordel å oppdage feilen før man åpner esken og tar ut flisene, fordi det da er lettere å levere tilbake flisene i butikken.

Hvem er ansvarlig?

Men hvis man kommer hjem, legger flisene, og så oppdager at flisene har ulikt nummer først når man er ferdig - hvem har da skylda? Ifølge Forbrukerrådet er det ikke noe helt klart svar på dette. På en side er butikken ansvarlig for å sjekke at forbrukeren får riktige produkter, men på en annen side kan mottaker i enkelte tilfeller være pliktig til å gjennomføre en "rimelig mottakskontroll" av varen han/hun mottar. Hva som klassifiserer som "rimelig mottakskontroll" kan variere fra tilfelle til tilfelle. Vær derfor på den sikre siden, og sjekk alltid at produktene du kjøper har likt batch-nummer!

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.