IFI logo
Se flere bilder
Husets nye panser

Foto: Ketil Jacobsen/ifi.no

Husets nye panser

Er det virkelig sant? Plutselig finnes det malinger og dekkbeis som beholder fargen og glansen i 12-15 år. Produsentene lover hus og hytter en helt ny hverdag - hvis du er villig til å betale litt mer. Hvordan virker de nye superproduktene?

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tenk deg følgende: Kari og Ola gifter seg, bygger hus og får sitt første barn. De maler huset med en av de nye, svært holdbare malingene. Da trenger ikke mamma og pappa å klatre opp i stigen igjen før barnet begynner i ungdomsskolen - i beste fall ikke før etter at han er konfirmert!

Med "gammeldags" maling og beis må veggen ofte tas på nytt etter bare fire-fem år. Hvordan er det nå mulig å bevare samme farge og glans på veggene så mye lengre?

Teknologi, holdning, vær

Det er flere grunner til at malingene er blitt så bra. Den viktigste er teknologi. Malingprodusentene har blant annet utviklet helt nye bindemidler og emulsjoner. Disse tilsetningene gjør malingene både 20 og 50 prosent dyrere enn vanlig, noen har sågar dobbel pris. Men hva gjør det vel at et tilitersspann koster 1700 kroner, hvis levetida på veggen kan tredobles?  Husk at du sparer svært mye på alt maleverktøyet, stillasene og liftene du nå slipper å bruke så ofte! For ikke å snakke om det manuelle arbeidet, som nå avtar betraktelig. Derfor er dette god økonomi.

Sannheten er at mye av det du finner i produktene, ikke er helt nytt. Flere av bestanddelene i malingene har vært kjent lenge - det gjelder både fargepigmenter og fyllstoffer. Men stoffene har vært så dyre at produsentene har kvidd seg for å bruke dem. Noen bestanddeler har vært i handelen, men ikke i slike produkter som dette.

Da er vi ved en nesten like viktig grunn: holdningen hos kundene. Vi forbrukere er blitt mer opptatt av husene våre enn før. Langt flere av oss ser at det lønner seg å vedlikeholde fasaden. Dessuten viser kalkulatoren at det som virkelig koster, er malerarbeidet - ikke malingen. Derfor spør vi etter kvalitetsprodukter, og vi er villig til å betale mer for dem. Produsentene følger opp.

Den tredje faktoren er det norske været. Det et blitt mer ekstremt. Det blir varmere, det blir kaldere, det regner mer og været skifter fortere. Samtidig er det like mye støv og pollen i lufta som før. Alt dette røyner på veggene. Både huseiere og produsenter ser at sterke farger, særlig rødt og blått, falmer for fort. Hvis det finnes produkter som kan bøte på problemet, vil vi gjerne ha dem.

En viktig faktor her er sollyset. UV-strålingen fra sola bryter ned all maling og overflatebehandling. De nye malingene er formulert med råstoffer som gjør at de tåler mer sollys, før farge og glans blir svekket.

Alle disse faktorene gir livsrom for de nye produktene. Andre egenskaper er at malingene står seg bedre mot sopp og råteangrep, og er smidige og gode både for pensel og rull.

Kortvarig lykke

Du får både maling og dekkbeis av den nye, robuste typen. Produktene kan være både løsemiddel- og vannbaserte. Flere store produsenter står klare med sine varianter nå i vår, klar til å forsyne huseierne med det beste markedet kan gi. Produsentene understreker at det ikke handler om at de har puttet "lurium"i malingene. Du betaler rett og slett for at de skal kunne bruke mer høyverdige materialer. Faktum er at du har kunnet kjøpe lignende kvalitetsmalinger i årevis, i for eksempel England, Tyskland og Nederland. I Norge har pris-skrekk vært for dominerende. Mange tror at lykken er gjort hvis de finner en tiliter til 298 kroner. Den lykken er som regel kortvarig.  

Garanti på proffjobber

Noen produsenter kommer til å tilby garantier på både seks og tolv år: Så lenge skal de nye malingene holde seg blanke og fargeekte. Men det krever at maling eller beising gjøres av en malermester, etter produsentens nøyaktige anvisning.

Bare hvert tiende bolighus i Norge males av proffer. Resten besørges av huseiere og feriejobbere. Det betyr at du ikke får noen annen garanti enn den du sørger for selv. Men den kan være god nok.

Følg oppskriften

Produsentene sier at uansett hvor gode de nye malingene deres er, så er det den gamle regelen som gjelder: "Ingen ting sitter på skitt". De understreker at riktig forbehandling innbærer både grundig vask av fasaden, og ditto grunning. De understreker også at hus angripes av vær, sol og vind på forskjellige måter, avhengig av hvor i terrenget huset ligger. Det vil si at samme maling på to hus som ligger ganske nær hverandre, kan angripes forskjellig og se ulik ut etter en del år.

Gjør du alt etter oppskriften, kan du i beste fall la stige og stillas hvile de neste tolv somrene. Nyt isteden god mat og drikke på terrassen, mens du beundrer et hus som ser like nymalt ut sesong etter sesong!

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.