IFI logo

Høstens nye farger fra Butinox Interiør

Skal du gjøre et rom komplett har fargevalget alt å si. Farger påvirkes både av hverandre og av lyset i rommet, og det er ikke en enkel jobb å skulle sette sammen en fargepalett. Fargeekspertene fra Butinox Interiør har derfor satt sammen fire nye fargekombinasjoner som står godt sammen.

Anna Leikanger Voje

Anna Leikanger Voje
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fargepalettene, eller fargekakene som Butinox kaller dem, er en samling av farger som går godt sammen og kan være utgangspunktet for fargesettingen av ditt hjem. I fargekakene finner du ulike fargekombinasjoner der de største kakestykkene er farger som gjør seg godt på store flater som vegg, tak og gulv. De små kakestykkene er gode farger til detaljer som møbler, karmer og andre pynteelementer som vil spille hovedfargene i rommet gode.

 

– Bruk dem aktivt i dine valg. Du kan enten gå for alle fargene i fargekaken, eller bruke den som inspirasjon til å lage din egen fargekake med utgangspunkt i dine favorittfarger, skriver Butinox i den nye brosjyren. 

Balansert fargeglede

På god vei inn i et nytt tiår, følger også endringer. Fargene har etablert seg i hjemmene våre og erstattet de hvite veggene.  Nå velger vi med hjertet. Vi ønsker oss alt fra de lyse tonene i hele spekteret av beige- og jordtoner, via alle nyanser av grønt og blått, til de varme gule tonene og fyrrige røde.

 

– Vi søker ro og balanse i hjemmet, og paletter som går ton-i-ton gir nettopp dette. Ulike blåtoner i ett og samme rom gir harmoni og eleganse, lag på lag med grønt gir dybde og variasjon og de vakre smaragdnyansene forfrisker og stimulerer. Beige seiler igjen opp som en viktig farge i årene som kommer, og kan både kombineres med andre farger, eller stå alene i et monokromt og dempet interiør, skriver de.

Grønt fokus

Grønt er fargen vi finner igjen i planter, skog og gress. Den beveger seg fra kjølige nyanser med nye blått i, til varme toner med mer gult. Alle nyanser er aktuelle, og vi bruker gjerne mange av dem i ett og samme rom.

 

– Har du en åpen løsning – et allrom med både spisestue og kjøkken? Du kan enkelt få dette til å virke lunt. Bruk fargene til å skape spenning eller ro, alt etter hvordan du ønsker å føle deg i rommet. Bjelker eller karmer kan få en mørkere nyanse enn resten av rommet, mens taket males i veggfargen. På den måten bindes rommet sammen, samtidig som vi skaper effektfulle, dekorative brytninger, sier Butinox. 

Se flere bilder
grønt kjøkken

Foto: Butinox Interiør

GRØNT KJØKKEN: Veggen er malt i fargen 5733 OPAL, og bjelker er malt i fargen 5962 SØLVGRAN. Begge med Butinox Interiør Stue & Sov Matt. Bordet er spraymalt i fargen 5965 LYS DIJON og stolene er spraymalt i fargen 153 SORT. Begge med Quick Bengalack.

TIPS FOR Å LYKKES MED GRØNT!

Kombiner diskré vegger med dypere grønntoner på detaljene. 

Se flere bilder
grønn fargekake

Foto: Butinox Interiør

GRØNN FARGEKAKE:  Hovedfargen er 5733 Opal, en lys og diskret grønntone med et behagelig nærvær i rommet. På detaljer gir mørkere 5963 Grønn Marmor, lysere 5966 Sandkorn og 5965 Lys Dijon en dempet, gyllen kontrast.  Så kommer 5962 Sølvgran, en dypere nyanse som understreker og forsterker det grønne. 5738 Sort og 170 Gull står i god stil.

Gult for håp og fremtidsro

Endelig er gult tilbake i interiøret igjen. Fargen stimulerer og inspirerer, og varmer oss som solen. Et fargerikt tak som står til veggene gir rommet karakter, og er for tiden noe av det mest trendy du kan gjøre på malingsfronten.

 

– Du kan male taket både i lysere og mørkere nyanser, alt etter hva du er ute etter. Er det god takhøyde er det heller ingenting i veien for å gå all in med en mørk farge, skriver de. 

Se flere bilder
gul stue

Foto: Butinox Interiør

GUL STUE: Veggen er malt i 5961 SOLSTØV, og taket er malt i 5959 SENNEPSFRØ. Begge med Butinox Interiør Stue & Sov Matt. Bordben er malt med Quick Bengalack 5961 SOLSTØV.

TIPS FOR Å LYKKES MED GULT!

Bruker du hvite og brune nyanser til gult, roes og jordes uttrykket. Er du mer freidig er det helt riktig å tilsette sterke, dristige rødtoner også. 

Se flere bilder
gul fargekake

Foto: Butinox Interiør

GUL FARGEKAKE: 5961 Solstøv gir den dempede, varme gultonen vi er ute etter. En mørkere, mer vågal nyanse, er den sennepsgule 5959 Sennepsfrø. 5766 Galleri og 5912 Mørk Fersken tilfører friskhet, og 5502 Krem og 5932 Skinn duser det hele ned.

Forfriskende blågrønt

Blågrønn, piskende sjø i nord, eksotisk, glassklart hav i sør, og ikke minst blanke, glitrende edelstener i de vakreste nyanser. De naturlige referansene til de blågrønne tonene er mange. En blanding av grønt og blått, kan det bli bedre?

Se flere bilder
blågrønt kontor

Foto: Butinox Interiør

BLÅGRØNT KONTOR: Endeveggen er malt i fargen 5969 DYP SMARAGD med Butinox Interiør Tavlemaling, og skrivebordet er spraymalt i fargen 5969 DYP SMARAGD med Quick Bengalack. Skråtaket og sidevegger er malt i fargen 5967 LYS SMARAGD med Butinox Interiør Stue & Sov Matt . Bilderammen, som var i gulnet eik, er sprayet med Quick Bengalack i fargen 5502 Krem.

TIPS FOR Å LYKKES MED BLÅGRØNT!

Til en grå gang i fargen 5783 Sveve vil du få et friskt pust ved å ha et tilstøtende rom i fargen 5968 Dyp Smaragd.        

Se flere bilder
blågrå fargekake

Foto: Butinox Interiør

BLÅGRØNN FARGEKAKE: 5968 Dyp smaragd gir dybde og ro, harmoni og balanse. 5967 Lys Smaragd gir en lettere opplevelse av rommet. Gråtonene 5921 Panter, 953 Riddergrå og 5783 Sveve på detaljene strammer opp det hele. 5502 Krem gir en varm hvitfarge som står i stil med det blågrønne.

Behagelig blått

Svale blåtoner møter dus beige, før det hele krydres med sterk safirblå. Blått og beige er en kombinasjon vi nesten må være programmert til å like, med en herlig fargeglede mot en dus base som jorder det hele. Sammen med kjølige vegger mot lune tekstiler og blondt treverk skapes en harmonisk ramme for et behagelig, fredfullt soverom. 

Se flere bilder
blått soverom

Foto: Butinox Interiør

BLÅTT SOVEROM: Veggen og taket er malt i fargen 5759 HARMONI med Butinox Interiør Stue & Sov Matt. Bilderammen er spraymalt med Quick Bengalack i fargen 5502 Krem. Krakken er spraymalt med Quick Bengalack i fargen 5800 Ørken.

TIPS FOR Å LYKKES MED BLÅTT!

For å friske opp et dempet uttrykk er kulørsterkt koboltblått, safirblått, kongeblått eller himmelblått vakkert til. I fargekaken er denne fargen 5970 Dyp Safir. 

Se flere bilder
blå fargekake

Foto: Butinox Interiør

BLÅ FARGEKAKE: På soverommet er beroligende blått den perfekte fargen, og 5759 Harmoni holder hva den lover. De lekre nyansene av beige, 5800 Ørken, 5660 Beige og 5922 Vanilla gjør rommet elegant og behagelig. Kulørsterke 5970 Dyp Safir, så vel som 5932 Skinn, gjør det lille ekstra. Hvittonen 5502 Krem letter det hele.  

Nøytrale overganger

Grått har gått fra å være hovedfargen i mange hjem til å bli en viktig støttefarge. Nå vil vi ha flere farger i tilværelsen noe som kan resultere i mange rom med ulike farger. Grått er perfekt for å binde slike rom sammen og skape en god helhet i hjemmet. Grått framhever andre farger og strammer opp uttrykket. Men den kan også roe ned og være bindeleddet i et interiør med sterke kontraster, eller være hovedfargen og opptre sober og elegant.

 

– Velg gråfarge med omhu, da de kan endre seg mellom dagslys og lampelys, eller ta farge fra omgivelsen. Mørke gråtoner oppleves gjerne sofistikerte og elegante, mens de lysere variantene føles svale og friske, skriver Butinox.

Se flere bilder
nøytrale overganger

Foto: Butinox Interiør

NØYTRALE OVERGANGER:  Veggen er malt med Butinox Interiør Stue, Gang & Sov i fargen 5969 VINTERSAND. Taket er malt med Butinox Interiør Tak i fargen 5916 KLASSISK HVIT. Gulvet er behandlet med TreStjerner Gulvolje Hvit og overlakkert med TreStjerner Gulvmatt.

Tips og triks!
  • Romfølelsen øker ved ved å male vegger og lister i samme farge.
  • For et harmonisk uttrykk maler du vegger, tak og møbler i farger som går ton-i-ton.
  • Bruk en av basisfargene hvit, sort eller grått på detaljer i et fargerikt interiør – dette vil stramme opp inntrykket.
  • Gråtoner som er helt nøytrale og er merket med en N i fargekoden (eks. S3000-N). Vil i lyse nyanser kunne oppleves som blå i noe lys.
  • Gråtoner med litt gult i (Y) passer godt til nordisk lys og står godt til både blå og grønne farger.
  • Gråtoner med rødt i (R) kan i de lyseste tonene stikke mot lilla, så se på fargen i lyset i rommet ditt før du maler hele veggen
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.