IFI logo
Se flere bilder
Gode oppussingsråd fra Staten

Foto: Carl Martin Nordby

Gode oppussingsråd fra Staten

Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har nå lansert en forbrukerportal der de gir tips til smartere oppussing. – Fordi boligen er noe av det mest verdifulle vi eier, bør vi ta kloke valg når vi pusser opp, sier senioringeniør Ingunn Marton.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For å hjelpe nordmenn til å ta smarte oppussingsgrep har Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) nå lansert nettsiden Smartere Oppussing. Rådene er gratis, og nettsiden er åpen for alle som vil ta kloke valg når det kommer til å pusse opp alle deler av et hus.

Puss opp smartere

– Når vi kjøper bolig er det fristende å legge penger i å bytte kjøkken, bygge nytt bad eller legge nytt gulv. Dette er forhold som vi legger merke til, og som gjør boligen til vår egen. Det er vanskelig å vurdere oppussingsbehovet på det vi ikke ser umiddelbart, som at vegger, tak og vinduer lekker varme eller at dreneringen rundt huset har gått ut på dato. Nå har vi laget oppussingsråd som hjelper deg å pusse opp smartere, forteller senioringeniør Ingunn Marton.

Se flere bilder
Vindu

Foto: Carl Martin Nordby

BEHOLD VARMEN: Gamle vinduer slipper ut mye varme. – Velg et vindu som er lett å åpne og med U-verdi under 0,8. Jo lavere verdi, jo mindre varme slipper ut, tipser Ingunn Marton i DiBK. Flere tips får du på nettsiden www.smartereoppussing.no 

Våtere og villere

Marton og hennes mannskap har blant annet samarbeidet med forsikringsselskapet Fremtind i utviklingen av rådene. Forsikringsselskapet har de siste tre årene registrert nær 25.000 vannskader forårsaket av ekstrem nedbør, blant forsikringskundene i SpareBank 1 og DNB. Disse skadene har en estimert erstatningskostnad på om lag 720 millioner kroner. – Skal du pusse opp eller bygge på, anbefaler vi å prioritere tiltak som gjør at huset tåler fuktigere klima og mer nedbør. På den måten kan vi, og våre barn og barnebarn, fortsatt ha hus som det går an i å bo i, i mange år fremover, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Se flere bilder
Takrenne

Foto: Hilde Roaldsnes

FREMTIDENS KLIMA: – Klimaet endrer seg, og vi kan forvente mer ekstremvær de neste årene. Derfor vil det være viktig å ruste boligen for framtidens klima, mener Ingunn Marton hos DiBK. 

Råd som virker

Vanligvis kommer direktoratet med krav til hvordan boliger og byggverk skal settes opp, men oppussingsrådene er anbefalinger.
 – Vi er opptatt av å heve nordmenns kunnskap om oppussing og hvilke grep de bør ta når de likevel skal pusse opp. Den gjennomsnittlige eneboligen i Norge er fra sent 70-tall og bygget etter andre kvalitetskrav og annet regelverk. Det betyr at mange norske boliger er klare for å bli oppgradert. Med våre oppussingsråd blir det enklere for boligeier å ta smarte valg under oppussingen, forteller Marton.

Se flere bilder
Isolasjon

Foto: Torbjørn Tandberg

SPAR PENGER: – Dersom du skal skifte utvendig panel, er det samtidig smart å etterisolere. Ved å etterisolere vil du få bedre komfort inne og unngår å fyre for kråka, tipser Ingunn Marton hos DiBK.

Samarbeider med næringslivet

Direktør i DiBK, Per-Arne Horne, forteller at direktoratet har inngått samarbeid med næringslivet og interesseorganisasjoner for å sikre at rådene skal nå ut til boligeiere.
– Rådene våre skal bidra til at folk oppnår høyere kvalitet på boligene sine og at boligene står seg i enda mange tiår, til glede for nye generasjoner. For å spre budskapet er vi veldig fornøyd med at både forsikringsbransjen, byggevarehandelen, interesseorganisasjoner, tjenesteleverandører og andre forhandlere ønsker å dele våre råd. Her kan vi sammen være gode rådgivere for boligeiere som vil pusse opp smartere.

Se flere bilder
gulv

Foto: Carl Martin Nordby

SMÅ FØTTER: Trinn og snublekanter egner seg dårlig både for de yngste og de eldste. 

For hele familien

 – En funksjonell bolig er et hjem som er tilpasset de som bor der, og som enkelt kan ta høyde for behovene til både unge og gamle. Når du skal pusse opp, bør du tenke gjennom hvilke behov du har i dag og hvilke som kan melde seg i årene framover, mener Ingunn Marton i Direktoratet for byggkvalitet (DiBK). Nå har hun og direktoratet sluppet en ny tjeneste som heter smartere oppussing.

Se flere bilder
Ingunn Marton

Foto: DiBK

NY TJENESTE: Ingunn Marton og hennes mannskap fra  Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har nylig lansert en tjeneste for boligeiere som skal pusse opp. 

IFI ønsker velkommen

 – Dette tiltaket fra DiBK er gode nyheter for alle som eier hus. Denne aktøren legger allerede premissene for byggebransjen med sin byggetekniske forskrift (TEK17). Det at de nå kommer med faktabaserte råd og anbefalinger for smartere oppussing ønsker vi velkommen. Det er positivt at flere aktører tar til orde for å forsterke budskapet om at det mest bærekraftige vi kan gjøre, er å ta vare på det vi allerede har, sier administrerende direktør i IFI, Kristian Owren.

Les mer
Så mange pusser opp boligen

Nesten én million boliger er pusset opp de siste 12 månedene og nærmere 40 prosent av oss planlegger å pusse opp de nærmeste årene, viser en undersøkelse som Prognosesenteret har utført for direktoratet. Undersøkelsen viser også at 2 av 3 av de som har pusset opp enebolig eller småhus, malte innvendig. Kun 1 av 3 utførte tiltak som hevet standarden, slik som å skifte vinduer, drenere, etterisolere, bytte tak eller ytterkledning. Kun 1 av 3 som skiftet vinduer, vet isolasjonsevnen (U-verdien) på vinduene de har byttet til. Og kun halvparten av de som bytter ytterkledning på huset tar hensyn til klimaendringer.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.