IFI logo
Se flere bilder
God lyssetting i stua

Foto: Frode Larsen

God lyssetting i stua

Mange lamper betyr nødvendigvis ikke godt lys. En gjennomsnittlig norsk stue har 23 lyspunkter, smålamper med godt innpakket lys! Det blir mange watt og liten effekt. Her er gode tips til bedre lyssetting.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reflektorpærer. Tenk lys i forhold til din alder: Reflektorpærer er et alternativ for de som synes 60 W pærer gir dårlig leselys. Reflektorpærer gir 10 ganger mer lys i stråleretningen i forhold til glødelamper.

Sparepærer. Disse blir fortrinnsvis brukt i kjøkken, bad og entreer - ikke i stua. Dels har dette sin grunn i fasongen, men selv om det nå er kommet sparepærer med glødelampefasong blir lyset noe kaldere enn de tradisjonelle glødelampene.

Halogen er kommet for å bli. Downlights, spotlights eller uplights er det mest vanlige. Utstyrt med demping kan installasjon av dowlights tilfredsstille alle de tre formene for belysning vi er ute etter: God allmennbelysning, arbeidslys og koselys.

Regulering av lysmengden gjør at man kan få alt fra "flomlys" ved rengjøring til dempet hyggebelysning. Dette rommet kan faktisk skifte fullstendig karakter etter hvor mye eller lite lys man velger.

Med lyse toner i interiøret får man atskillig mer ut av strømforbruket og de samme lampene enn med mørk tapet og gulnet panel.

Nye typer reflektorer sender varmen ned i rommet, ikke opp i stubbloft og isolasjon. Der det er murtak kan det monteres strømskinner for spot-belysning som vil fungere på samme måte. Leverandører av downligts anbefaler bruk av 35 watts pærer og dempe disse ned fremfor å bruke 20 watt på full styrke. Levetiden på neddempede pærer er flere ganger lenger enn pærer på full effekt. Men vær oppmerksom på at lyset ved neddemping skifter farge og blir varmere.

Det finnes pærer med spredningsvinkel fra 4 grader til 60 grader. Det betyr at man kan velge ulike pærer i lampene avhengig av hva man ønsker å oppnå, god spredning av lyset eller smal spot direkte på et bilde eller gjenstand som ønskes fremhevet.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.