IFI logo

Gjør dette før du bytter silikonfugene på badet

Silikon har en holdbarhetsdato, og har du silikonfuger på badet kan du oppleve at de over tid blir misfarget, eller får svertesopp. Da kan de byttes. I denne filmen viser vi deg hvordan du fjerner fugen, hvilke verktøy som anbefales og viktigheten med rengjøring.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Når badet skal fuges er det mange som velger silikon. Silikonfuger har som de fleste andre materialer en gitt levetid, og må også byttes. I denne filmen viser Stig Arild Lunde hos Bostik hvordan du gjør det, samt kommer med tips til valg av verktøy.

1. Valg av verktøy

Når du skal bytte ut gamle fuger på badet er det forskjellige verktøy som er veldig fine å ha.

– I dag har du veldig mange fine verktøy og spesialverktøy som du får kjøpt i faghandelen. Gode redskaper som gjør jobben mye enklere, sier Lunde.

– Proffen ville nok gått for en tapetkniv, og den er veldig fin å bruke om du vet hva du holder på med. Jeg vil ikke anbefale tapetkniv til førstegangsbrukere, bruk et spesialverktøy. Det er mye enklere å gjøre en god jobb. Bruker du en tapetkniv er sjansen større for at du kommer borti membranen som ligger bak fugen, og den ønsker du ikke å komme borti, sier han.

Se flere bilder
spesialverktøy fjerning av fug

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FJERN GAMMEL FUG: – En ting som er viktig er å være forsiktig opp imot de forskjellige materialene du skraper imot som ikke tåler visse skjæreverktøy. Det er noe du må sjekke ut på forhånd, sier Lunde.

Lunde mener du tjener godt på å bruke god tid til å finne riktig verktøy, det vil spare deg mye tid og arbeid.

– Verktøy er over halve jobben, så ta deg tid til å finne et godt spesialverktøy som gjør jobben enklere, legger han til.

 

 

Du kan også få spesialverktøy som hjelper deg når du skal åpne patronen. En patronkutter gjør at du får et rett kutt og beholder gjenger når du skal åpne patronen. Den gir også muligheten til å kutte spissen og gi den en god vinkel for en enklere påføring av fugemassen.

Se flere bilder
patronkutter

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

PATRONKUTTER: En patronkutter gjør at du får et rett kutt og beholder gjenger og alt når du skal åpne patronen

Se flere bilder
patronkutter

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VINKEL PÅ SPISSEN: Med en patronkutter har du også muligheten til å kutte spissen og gi den en god vinkel for en enklere påføring av fugemassen.

2. Fjerne gammel fug

Når du er i gang med å fjerne den gamle fugen er det viktig å ta seg god tid og få fjernet mest mulig av den gamle fugen.

– En ting som er viktig er å være forsiktig opp imot de forskjellige materialene du skraper imot. Det kan være utfordringer med materialet på vasken for eksempel, som ikke tåler visse skjæreverktøy. Det er noe du må sjekke ut på forhånd, sier Lunde.

 

– Når du tror du er ferdig, skrap litt til, ta deg god tid og få bort mest mulig av gammel fug for å få det så rent som mulig, det gir det beste sluttresultatet, legger han til.

Se flere bilder
støvsuger

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FÅ BORT RESTER: Få bort restene du har skrapet bort, gjerne med en støvsuger eller lignende.

3. Rengjøring

Når du har fjernet det du kan av gammel fug, er det tid for å rengjøre området som skal fuges. Start med å få bort restene du har skrapet bort, gjerne med en støvsuger eller lignende.

– Før du kan begynne å fuge, er det viktig å rengjøre godt. Rengjøring er alfa og omega om du ønsker å få det beste sluttresultatet. Det finnes mange forskjellige produkter som er gode når du skal rengjøre. Du har for eksempel rengjøringskluter, de er fine til å rengjøre med, men det kan være produkter som har litt fettstoffer i seg, og dermed ikke egner seg til denne jobben, sier Lunde.

 

– Da finnes det egnede produkter som aceton for eksempel, som er helt rene produkter som gjøre at de områdene vi skal fuge på helt rene, legger han til.

Se flere bilder
aceton

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

RIKTIG RENGJØRINGSMIDDEL: Bruk egnede produkter som for eksempel aceton når du skal rengjøre. Det er et helt rent produkt som gjøre at vi områdene vi skal fuge på er fritt for fett.

Neste steg

Følg med på ifi.no for del to i serien, hvor vi viser deg hvordan du påfører fug, og de beste tipsene for å få glattet ut fugemassen.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.