IFI logo

Fug listene dine hjemme

Det sies at en god fugemasse er som en verktøykasse på patron. Den kan brukes til å løse mange arbeidsoppgaver hjemme. I denne filmen viser Eivind Handrum hos Sika hvordan du åpner, oppbevarer og bruker en fugemasse og fugepistol.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

For stor åpning mellom list og vegg? Eller har du kappet gulvet litt dårlig i trappen? Det kan du fikse med en fugemasse. Fugemasser kommer i flere farger slik at den kan dekke mange behov. Det finnes også mange triks som kan gjøre jobben enklere, som Eivind Handrum hos Sika viser deg i denne filmen.

Se flere bilder
Utstyr, fug hjemme

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

UTSTYR: For å fuge trenger du en fugemasse, fugepistol, maskeringstape, glattemiddel og en fugeglatter. Bruk også en tapetkniv om nødvendig. Rensekluter er også anbefalt å ha tilgjengelig.

Slik bruker du fugepistolen

Det finnes flere typer fugemasser, men når du skal bruke de aller fleste så trenger du en fugepistol. Her er noen ting som er verdt å vite når du skal åpne fugemassen og sette den i fugepistolen.

– Når du skal montere spissen som følger med fugemassen er det viktig å ikke bare brette av tuppen og skru fast. Da blir det ikke en ordentlig tetting, sier Handrum.

 

Den ovale plastbiten med hull fjernes fra tuppen og brettes ut.

En liten detalj som mange faktisk ikke er klar over er at denne plastbiten kan brukes til å oppbevare korken i.

 

– Det er viktig at fugespissen skrus riktig på slik at fugemassen ikke stivner ned i patronen. Det kan godt hende massen stivner litt på tuppen, men ikke dypere. Da kan du ta frem fugemassen om 3 måneder og den er like fin. Det eneste du kanskje må bytte er tuppen, fortsetter han.

 

Bak på fugepistolen finner du en liten trykkavløser, den er viktig å bruke.

 

 

 

 

 

Handrum påpeker at du må huske å slippe opp trykket når du skal flytte deg for å få en bedre arbeidsposisjon. – Da slipper du at det tyter fugemasse ut av patronen mens du jobber, sier han.

Se flere bilder
spiss fugepatron

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SPISS: Fugespissen må skrus riktig på slik at fugemassen ikke stivner ned i patronen.

Husk å rengjøre

Før du skal fuge kan det være nødvendig å bruke maskeringstape først for å få en jevn og rett påføring.

 

– Den største feilen vi ofte gjør er manglende rengjøring før vi eventuelt teiper, henger opp noe med tosidig tape eller skal fuge noe som helst. Det må være rent for at noe skal klare å sitte på overflaten. Det nytter ikke å komme etterpå å klage på at produktet ikke fungerte som det skulle fordi du har slurvet med rengjøringen. Så husk å rengjøre skikkelig før du setter i gang, forklarer Handrum.

Se flere bilder
maskeringstape

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MASKERINGSTAPE: Om du skal fuge kan det være nødvendig å bruke maskeringstape først for å få en jevn og rett påføring. Husk å rengjøre først!

Fug langs listverk

En fugemasse er perfekt til å tette uønskede åpninger og sprekker, for eksempel mellom listverk og veggen.

– Det første jeg gjør er å legge tuppen inntil sprekken for å se hvor mye av tuppen jeg trenger å kutte av. Da vi får riktig bredde på fugemassen som kommer ut. Jeg velger også å skjære spissen med en liten skrå slik at det er lettere å føre fugepistolen langs listen.

 

Handrum anbefaler at du benytter deg av en fugepistol som du kan rotere, da trenger du ikke å vri og vende så mye på deg når du fuger. Da blir det enklere å utføre jobben.

 

 

– Det viktig å ha jevnt trykk på patronen mens du drar den langs det som skal fuges. Når du føler du har en for dårlig posisjon, slipper du opp trykket på patronen med trykkavløseren og flytter deg for å få en bedre arbeidsstilling, sier han.

Se flere bilder
fugepatron langs listverk

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VINKEL: Skjær spissen med en liten skrå slik at det er lettere å føre fugepistolen langs listen.

Glatting

Når du har påført fugemassen er det på tide å glatte, her finnes det flere løsninger du kan benytte deg av.

– Du kan benytte deg av en fugeglatter og glattemiddel. Da sprayer du lett over det du har fuget med glattemiddelet, som gjør at det ikke fester seg lite lett i glatteverktøyet. Dra langsomt langs kanten for å få en jevn fugemasse. Tørk av overflødig fugemasse på en fille eller en renseklut du har lett tilgjengelig.

 

 

Har du ikke tilgang til et glatteverktøy kan det løses med litt tynt såpevann som du dypper fingeren i for å deretter dra over fugen.

Se flere bilder
glattemiddel

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

GLATTEMIDDEL: Spray lett over det du har fuget med et glattemiddel. Da kan du glatte uten at fugen fester seg i verktøyet du glatter med.

Se flere bilder
fugeglatter

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

GLATTER: Dette verktøyet gjør det enklere å få en rett og fin fug. Dra over fugen etter du har påført glattemiddel. Tørk av overflødig fugemasse på en fille eller en renseklut.

Farget fugemasse

Standard fugemasser kommer ofte i hvitt eller grått, men det er også mulig å få de i andre farger.

– Fugemassen vi bruker i dag, Casco MultiTech, kommer i syv ulike fargevarianter slik at du enklere kan finne en fugemasse som passer ditt bruk, avslutter Handrum.

Se flere bilder
MultiTech, Farger

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FARGER: Casco MultiTech sin serie kommer i syv ulike fargevarianter.

Dette ble brukt
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.