IFI logo
Se flere bilder
Gå for en myk fondvegg

Foto: INTAG

Gå for en myk fondvegg

Trodde du fondveggen var på vei ut? På ingen måte; den har bare skiftet stil. Den skal ikke lenger stå som en kontrast mot resten av interiøret, men bidra til å skape en harmonisk helhet.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Fondvegg også kalt kontrastvegg har kommet og gått gjennom ulike stilepoker. I den lyse, minimalistiske perioden ble fondveggen redningen da vi ville være litt vågale med farger og mønster. Da ønsket vi en fin kontrasvegg.

Nå som fargene og lekenheten er tilbake, har fondveggen blitt spådd over og ut. Men nei, det er den på ingen måte, den har bare skiftet karakter. Før var det som regel veggen bak sofaen som fikk tapet eller en farge som var tydelig kontrast til resten av interiøret. Nå er  vindusveggen aktuell som kontrast-/fondvegg. Veggen kan kles med gardiner fra gulv til tak og dekke hele veggen.

Velg tekstiler som er ensfarget eller mønstret, og i farger som harmonerer med resten av interiøret. 

LES OGSÅ: Dette er dagens gardintrender

Lyst, men litt mykere og lunere

Har du en lys stue og ønsker å få den litt lunere, uten å gå på med masse farger? Da kan en myk fondvegg være løsningen. Rommet vil få et mykt og elegant preg med gardiner i samme farge som veggen. Teksturen i stoffet er også viktig. Et tynt og løstvevet tekstil virker luftig og lett, mens en tettere og tyngre kvalitet vil skape større lunhet. Du kan også spille på ulike glansgrader for å få litt kontrast. Til en matt vegg kan det være fint med et litt blankt tekstil og omvendt.

Se flere bilder
Myke, lyse gardiner

Foto: Green Apple

MYKT: Det lette morgenlyset i Luxembourg-hagen er inspirasjon til tekstilet Escapade fra Casamance/Green Apple. Mykhet og eleganse som vil kle både et rustikt og et klassisk miljø.


Se flere bilder
Matte, kalket gardiner

Foto: Borge

MATT: Stoffet Biarritz fra Clarke & Clarke er en lin/viscose-blanding med et matt, kalket utseende. Passer til møbler og gardiner. Føres av Borge.


Se flere bilder
Lys gardin som fondvegg

Foto: Green Apple

DISKRET: Variasjon i tekstur, hvitt på hvitt, skaper en diskret kontrasteffekt i tekstilet Agapant Designs fra Camengo/Green Apple.

Lyst, og litt mer farger

Er du lei av det lyse – hvitt, grått, beige, ton-i ton? Da kan en gardinvegg med mønster og farger få litt fart på rommet. Behold de lyse veggene og gå på jakt etter et tekstil som har samme bunnfarge. Florale eller grafiske mønster gir rommet ytterligere karakter.

Se flere bilder
Mønstret gardin

Foto: Tapethuset

NATUR: Et mønstret, transparent tekstil med greiner og fuglemotiv skaper et mykt skille mellom ute og inne. Zapara fra Harlequin føres av Tapethuset.


Se flere bilder
Grafisk mønstret gardiner

Foto: Green Apple

GRAFISK: Gardinene med det markerte grafiske mønsteret er helt sjef i dette interiøret. Tekstilet er fra Camengo/Green Apple.


Se flere bilder
Landlige gardiner

Foto: Borge

LANDLIG: Hvitt og blått gir raskt assosiasjoner til landlig stil og sommer. Borge fører tekstilet Wilderness fra Clarke & Clarke.

Vegger som luner og omfavner

Ønsker du at stuen skal oppleves som en lun favn, da er farge på veggene og en myk fondvegg med matchende tekstiler tingen. Hvor dyp omfavnelsen skal kjennes, styrer du med nyansen på veggfargen og tyngde og tykkelse på tekstilene. Finn gardinene først, og så velger du en av fargene der til de andre veggene. Dette tipset gjelder spesielt hvis veggene skal males. Hvis du ønsker tapet, kan du eventuelt se etter kolleksjoner med matchende tekstil og tapet.

Se flere bilder
Blågrønne gardiner

Foto: Green Apple

BLÅGRØNT: Med broderte fjær i gult og nydelige, blågrønne nyanser på mørk viskose, får rommet et anstrøk av eksotisk varme. Tekstilet Feathers fra Casamance/Green Apple.


Se flere bilder
Brungult interiør

Foto: Intag

BRUNT: Det er mange flotte farger å spille på i dette tekstilet fra Morris. Brunt rammer lunt inn møblene. Morris føres av INTAG.


Se flere bilder
Matchende tapet og tekstil

Foto: Storeys

BLÅTT: Med tapet og tekstil fra samme kolleksjon, har du en sikker løsning. Dette er Lino fra Eijffinger/Storeys.


Se flere bilder
Tekstil i damaskveving

Foto: Intag

GRÅTT: Tekstil i damaskveving skaper en avslappet eleganse. Dette er Sorilla fra Sanderson/INTAG.


Se flere bilder
Tekstil i dype farger

Foto: Tapethuset

LILLA: Her er det en av de dypeste fargene fra tekstilet som gir veggene tyngde, mens gardinene og andre detaljer får rommet til å danse. Tekstiler fra Harlequin/Tapethuset.

Mer informasjon:

Borge/Clarke & Clarke

Intag

Green Apple

Tapethuset

Storeys

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.