IFI logo
Se flere bilder
Frem med symaskinen; det er tid for gardiner!

Foto: Produsentene

Frem med symaskinen; det er tid for gardiner!

Det skal ikke lenger bare være en lys og diskret liftgardin i vinduet. Nå skal det være volum, kvalitet og lag-på-lag med gardiner! Og vi kan gjerne sy dem selv.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Folk bruker stadig mer tid og penger på gardiner.

- Trenden går helt klart i retning av «skreddersøm». Og vi ser at stadig flere drister seg til å sette i gang med egne syprosjekter, sier Bjørg Owren, adm. direktør hos ifi.no.

Det er med andre ord nå du må tørke støv av den gamle symaskinen, spørre svigermor pent om lån eller gå til anskaffelse av en splitter ny. Og tror du at du ikke kan sy, tro om igjen.

- Gardiner er kanskje noe av det enkleste man kan sy. Det er jo bare rette sømmer. Det gjør heller ingenting om det ikke ser perfekt og butikkjøpt ut, sier Owren, men understreker at det naturligvis også er mulig å få en syerske til å gjøre jobben.

- Går man til anskaffelse av dyre tekstiler, men er usikker på selve syjobben, kan det være en fordel å få en profesjonell til å gjøre det. Det koster ikke all verden, og flotte gardiner blir en investering som man kan leve med i mange år fremover, sier hun.

Men hvordan skal de så se ut?

Gardinene er et viktig element for å skape stil og atmosfære. Sammen med vegg og gulv former de rommet, og lager en tydelig ramme rundt livet som skal leves der. Med minimalismen ryddet mange bort gardinene, og liften gjorde sitt inntog og ble raskt allemannseie. Liftgardiner er ikke nødvendigvis «feil» nå, men de bør helst komme i tillegg til noe mer.

- Gardinene skal se voluminøse ut. De skal være lange og forede – gjerne med dobbeltfor. Og det skal aller helst være lag på lag, forteller Owren.

Tekstilene vi bruker varierer, og ved å velge en lag-på-lag-løsning kombinerer man gjerne både matte og blanke stoffer. Det er fortsatt mye lin, gjerne vasket og i litt tyngre kvalitet, og de kan godt ha broderier. Lin sammen med silkevelur er en lekker kombinasjon med røft og litt grovt mot elegant og blakt. Silke eller silkeimitasjoner og sateng med silkelook er det også mye av. Og med print av ulike slag kan man få morsomme fargeinnslag.

Se flere bilder
Men hvordan skal de så se ut?

Foto:

Mythology fra Sahco/Intag.

Ikke i ett med veggen

Se flere bilder
Ikke i ett med veggen

Foto:

Margherita fra Borge.

Fargemessig er man opptatt av helhet og samspill med resten av rommet.

- Gardinene må ikke lenger gå i ett med veggen. Naturfargene er fortsatt aktuelle. Ellers ser vi at at folk tør mer nå, og fine farger kan være gråblå, mørk blå, turkis, gråaktig lilla og gråaktig terrakotta, sier Owren.

Det er også gode muligheter til å pynte opp gardinene med detaljer. Det finnes mye spennende innen magebelter, snorer, dusker, perler og lær som kan fungere som smykker på gardinene.

Men samtidig som Owren snakker om trender og tendenser, er hun opptatt av å understreke at det er personlig smak som må få siste ord.

- Det er DU som skal like gardinene, og de skal glede DEG. Vi går fra en tid der vi har innredet for å «vise hvem vi er» til å «lage ramme rundt eget liv». Føl derfor på selv hva som passer i ditt hjem før du hopper på den første og beste trendfargen, tipser hun.

Mer informasjon

www.borge.no

www.greenapple.no

www.intag.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.