IFI logo
Se flere bilder
Fototapet med stor F

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Fototapet med stor F

Gi veggene dine et personlig uttrykk med et unikt fototapet. Det er en enkel måte å gi liv til et litt kjedelig rom på, og med bare noen få tapethøyder kan du gi et hvilket som helst rom en helt ny stemning.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med fototapet kan du ta med storbyen inn på soverommet, eller naturen inn på kontoret. Det finnes et hav av muligheter, enten du ønsker en urban, lun eller leken stemning. Det unike med fototapet ligger i dens egenskap til å vise et sammenhengende motiv over mer enn én tapethøyde.

- Det spesielle med fototapet, som skiller det fra andre typer tapet, er jo at det ikke er noen rapporter – mønsteret repeteres ikke gang på gang. Hver tapethøyde er helt unik, sier Erik Torp fra Storeys.

I tillegg er det, skal vi tro Torp, det klart enkleste tapetet å tapetsere.

- Fototapet er utrolig lett å jobbe med. Det har en fantastisk kvalitet og er veldig seigt, noe som gjør tapetseringsjobben veldig enkel, sier han.

Vi ble med da Torp skulle sette opp fototapet på en vegg, og nedenfor kan du se hvordan det ble gjort, steg for steg. Valget falt på et tapet fra Pip III-kolleksjonen til nederlanske Eijffinger, med morsomt design fra Pip Studios. Det er Storeys som er leverandør av Eijffingers tapet i Norge. Tapetet skal dekke en av langsidene i rommet, og ble levert i en sammenhengende rull med åtte høyder som klippes fra hverandre etter markeringer.

Slik gjør du det:

Se flere bilder
Fototapet er kanskje det enkleste tapetet å jobbe med.

Foto:

Fototapet er kanskje det enkleste tapetet å jobbe med.

1. Før du begynner

Finn frem alt du trenger av utstyr, slik at det er klart før du starter. Forsikre deg om at du har rent vann tilgjengelig og at du er ren på hendene.

Se flere bilder
Ha klart alt av utstyr før du setter i gang.

Foto:

Ha klart alt av utstyr før du setter i gang.

2. Bestem hva du vil avkorte

Før du går i gang med selve tapetseringen, er det viktig at du bestemmer deg for hvilken del av motivet du ønsker å beholde. Tapetet vi bruker er 2,8 meter i høyden, noe som innebærer at motivet er nødt til å kuttes enten i topp eller i bunn. Vi velger å avkorte tapetet mest i toppen, da det er mye himmel i motivet. I tillegg er det åtte tapethøyder, som til sammen utgjør en bredde på 3,72 meter. Dersom den planlagte veggen er mindre enn dette, må motivet også avkortes én eller begge sider, avhengig av motiv. Dersom veggen er større enn motivet kan tapetet plasseres sentrert eller til en av sidene, over hjørnet. Bestem deg for dette før du starter. Selve avkortningen skjer først når tapetet er på veggen.

Se flere bilder
Bestem deg for hvilken del av motivet du vil kutte.

Foto:

Bestem deg for hvilken del av motivet du vil kutte.

3. Klipp panelene fra hverandre

Start med å klippe panelene fra hverandre. Alle panelene er merket, i vårt tilfelle fra 1-8, noe som gjør det enkelt å holde styr på rekkefølgen.

4. Lim

Med fibertapet er det bare å rulle tapetlim rett på veggen med en malerull. Et tips er å alltid påføre lim over litt mer enn én tapethøyde, slik at det dekker skjøten. Samtidig er det viktig å ikke påføre lim over for stor flate, for da risikerer du at limet tørker før du rekker å angripe neste tapethøyde. En centimeter eller to utenfor høyden er nok. For å komme til ved lister og i hjørner, er det lurt å bruke en langskaftet pensel.

Se flere bilder
Bruk en langskaftet malepensel for å komme til med limet langs listene.

Foto:

Bruk en langskaftet malepensel for å komme til med limet langs listene.

5. Fest tapetet

Rull den første tapethøyden ut på veggen og fest godt. Fototapetet vi bruker er seigt og enkelt å håndtere, så det tåler at du justerer og drar litt i det. Andre tapeter kan være mer ømfintlige, så sjekk der du kjøper tapet først.

- Tapetet er så seigt og har så god kvalitet, at vi kan være litt hardere med det, forklarer Torp.

Bruk så en tapetsletter for å dra ut luftbobler og spre limet utover når tapetet er lagt. Arbeid fra midten og utover, oppover og nedover – ikke på kryss og tvers. En tapetbørste kan også hjelpe deg med å glatte ut tapetet, mens en fuktig svamp eller klut kan brukes for å få bort lim fra tapetet i etterkant. Hvis lim tyter ut i skjøtene på tapetet, må dette tørkes av. Fototapet tåler dette fint, men ømfintlig papirtapet og naturtapet skal ikke ha lim på forsiden, da risikerer det å bli ødelagt. Sjekk der du kjøper tapet.

6.Kutt tapetet i topp og bunn

Hold en stålsparkel mot veggen og bruk en tapetkniv for å finskjære mot gulv- og taklist.

- Det er viktig å bruke en ordentlig bred stålsparkel når du skal kutte tapetet. I tillegg er det viktig at du hele tiden har skarpt blad i kniven, og at du skjærer og ikke risser med kniven, sier Torp.

Følg stegene med alle tapethøydene. Når du skal sette opp resten av tapethøydene, er det veldig viktig at panelene treffer hverandre på riktig punkt, for ellers vil motivet bli ujevnt. Finn helst et punkt med markante linjer og start der. I tillegg er det viktig at panelene settes opp slik at skjøten blir tett og fin. Derfor er det viktig å bruke litt tid på å sette opp tapethøydene rett, og ikke haste seg gjennom prosessen.

Dette trenger du:

Fototapet

Tapetlim

Bøtte med lunkent vann

Svamp

Klut

Saks

Langhåret malerull

Langskaftet pensel

Tommestokk

Tapetkniv

Tapetsletter

Tapetbørste

Stålsparkel

Mer informasjon

Storeys

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.