IFI logo
Se flere bilder
Fiks teglveggen

Foto: Kristian Owren og Øistein Lie/ifi.no

Fiks teglveggen

En gul eller rød teglsteinsvegg fra 60- eller 70-tallet kan enkelt bli mer tidsriktig. Ved helsparkling med en vannfast lettsparkel som Casco HusFix, som rulles på eller påføres med en plan stålsparkel, får du på noen timer en pen overflate som kan overmales.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sparkelmassen kan også brukes til å bygge opp mønstre som munkepuss, eller lage egne mønstre med kost, børste, rull eller med hendene. En helt jevn og plan overflate får du ved å bruke en stålsparkel, om du heller ønsker det.

       

Et alternativ til å male veggen etterpå, er å blande inn pigmenter i sparkelmassen. Men da må du blande nok til hele veggen med en gang, så du ikke får fargeskiftninger. Tilblandet sparkelmasse holder seg i bøtta i inntil åtte timer.

Her er riktig fremgangsmåte:

Sparkelmassen er vannfast og egnet til sparkling av store flater, som en teglsteinsvegg. Sparkelen kan legges på tykt uten å krympe eller sprekke. Ferdig påført tørker et to millimeter tykt sjikt på et par timer. Tykkere sjikt kan ta opp til tolv timer for å herde ved normal innendørstemperatur. Lavere temperatur gir lenger herdingstid.

Pulveret blandes med rent og kaldt vann til ønsket tykkelse - blandningsforholdet som står på pakningen er kun veiledende. Mer vann i blandingen gjør det enklere å bruke rull som påføringsmetode. Prøv deg frem! Bruk drill med visp eller egnet blandningsapparat ved større kvanta, og les nøye blandningsanvisningen på emballasjen.

Se flere bilder
Fiks teglveggen

Foto:

Bland pulveret med vann. Husk å lese pakningsvedlegget. Det finnes også alternative produkter i handelen som kan brukes til slemming.

Underlaget skal være fast, støvfritt og rent, men ved normal bruk trengs lite eller intet forarbeid. Dersom veggen er sterkt nedsmusset eller har omfattende fettflekker, blir det anbefalt å vaske den med et grovrentmiddel.

Sterkt sugende flater bør fuktes med vann som du påfører med en slemmekost. Du kan teste sugeevnen ved å stenke vann på veggen.

Se flere bilder
Fiks teglveggen

Foto:

Test steinens sugeevne.

Om du ønsker en helt jevn og glatt vegg, brukes stålsparkel ved påføringen. Bearbeid mindre partier av gangen da tynne sjikt tørker raskt.

Sparklet er veldig drøyt og lett å jobbe med siden det ikke drysser, men setter seg fast i veggen med en gang.

Se flere bilder
Fiks teglveggen

Foto:

Påføring med sparkel

Mer uttynnet HusFix påføres like godt med en glatt malerrull eller en strukturrull. Rull er det raskeste påføringsverktøyet. Du kan med fordel bruke en stor stålsparkel som fordriver etter at du har rullet på sparklet - for enda jevnere sluttresultat. Glatt ut i lange bevegelser.

Se flere bilder
Fiks teglveggen

Foto:

Påføring med rull

En ru vegg kan trenge to strøk sparkel for å bli jevn. Før du skal på med neste strøk, drar du stålsparkelen over veggen for å få fjernet de verste nuppene og klumpene. Du trenger ikke å vente til sparklet er blitt helt tørt, det er fullt mulig å sparkle vått-i-vått.

Se flere bilder
Fiks teglveggen

Foto:

Strøk nr. 2.

HusFixen er finkornet og trenger godt inn i porene i veggen til forskjell fra murpuss, som blir liggende på utsiden av veggen. Når den har herdet er den veldig sterk. Du kan slå inn en spiker eller skru rett i veggen, uten å forbore eller bruke plugg.

HusFix kan påføres med rull, murskje, stålsparkel - eller med hendene. Husk hansker! Den hverken synker eller krymper og kan enkelt brukes til å bygge mønstre som munkepuss eller nisjer på veggen. Dekorative mønstre i overflaten lages med pensel, rull eller børste.

Om du vil male veggen, skal du vente til veggen er tørr. Bruk ikke en oljebasert maling innendørs, men heller en normal vannbasert lateksmaling. Før maling bør veggen slipes lett ved å dra over med et sandpapir. HusFix støver lite og virvler ikke rundt i luften, det du sliper vekk faller stort sett rett ned, men bruk gjerne støvmaske uansett.

Et alternativ til å male overflaten er å blande inn pigmenter i massen. Men husk på å blande nok til hele veggen - ellers risikerer du å få fargeskiftninger. Tilblandet masse holder seg i bøtta i inntil åtte timer.

Se flere bilder
Fiks teglveggen

Foto:

... og slik ble det. (Foto: Øistein Lie/ifi.no)

Dette trenger du:
 • HusFix - Casco
 • Sparkel
 • Rulle

:

  Huskelisten din
  Finn din nærmeste
  Mest lest
  Annonse
  Nyhetsbrev
  Motta tips og ideer!

  Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.