IFI logo
Se flere bilder
Fiks småskadene før de blir større

Foto: Chera Westman/ifi.no

Fiks småskadene før de blir større

Å flekkmale småskader – uten å ta hele fasaden – er godt investert tid. Små skader i malingfilmen kan fort vokse til et større fuktproblem.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når du vasker vekk vinterens smuss og vårens pollen fra kledningen på fasaden, vil du lett se om det har oppstått skader i malingfilmen. Hakk og sår og begynnende flassing åpner veien for fukt som kan trenge inn og skade treverket.

– Etter at du har vasket fasaden, ser du lett tegnene på hvor huset trenger bedringsmaling, sier Thomas Løvald hos Butinox.

LES OGSÅ: Vask den malte fasaden

En krone her, en krone der

Hvis du er rask med å utbedre skadene, vil jobben være liten. Venter du, kan du risikere å måtte ty til mer omfattende reparasjoner, i verste fall skifte ut råtten kledning.

Spesielt utsatt for slitasje er horisontale deler av kledningen og alle skarpe kanter. Der kan malingen lett miste vedheften. Du sjekker lett om malingen sitter godt ved bruk av en mynt, forteller Lars Petter Rustan hos Jordan:

– Skrap med kanten på mynten på malingen og se om det løsner. En mynt er bedre enn en kniv, fordi den ikke er like skarp og skader ikke malingfilmen, sier han.

Se flere bilder
Myntkontroll

Foto: Chera Westman/ifi.no

MYNTKONTROLL: Bruk en mynt som har litt avrundet kant for å sjekke om malingen sitter godt fast, tipser Lars Petter Rustan hos Jordan.

Skrape for to hender

Finner du steder på fasaden der malingen har dårlig vedheft eller små sprekker, bør det utbedres med ny maling.

– Først må vi skrape vekk det som er løst. Se nøye etter avflassing spesielt på horisontale flater og steder hvor vann blir liggende.Fjern løstsittende maling med en skrape, sier Løvald.

På store flater brukes en tohandsskrape for å fjerne løs maling og død ved, eller en stålbørste som har flate tråder. Tohandsskrapen kan også brukes for å banke inn eller trekke ut stifter og spikere i kledningen. Til mindre flater finnes enklere skraper som brukes med én hånd.

Se flere bilder
Skrape

Foto: Chera Westman/ifi.no

SKRAPE: Bruk en stålskrape med utskiftbare blader til å fjerne løs maling. Død ved over større felter, fjernes med en stålbørste med flate tråder.

Ett pluss to strøk

Når all maling som er løs er skrapet vekk, og du har kommet til frisk ved, skal bart treverk grunnes. Du ser fargeforskjellen på treverket når du har fått vekk gråveden.

– Bruk en grunning for treverk som du legger på i ett strøk. Når den har fått tørke, legger du på toppstrøket i to strøk, sier han.

Du trenger bare å behandle selve skaden, ikke hele veggen.

Se flere bilder
Lett å se

Foto: Chera westman/ifi.no

LETT Å SE: Mens du vasker huset, kommer du tett opp til kledningen og kan enkelt få øye på småskader. Horisontale deler av treverket er mer utsatt for slitasje og belastning fra vann som blir liggende, forteller Thomas Løvald hos Butinox.

Viktig å få på grunning

Ikke engang vurder å droppe grunningen! Da vil arbeidet du legger ned være ugjort i løpet av kort tid.

– Grunningen inneholder biocider som tar livet av det som måtte være av soppsporer på fasaden. Samtidig sikrer grunningen vedheft til den malingen vi skal legge på toppen. Slurver du med dette, kan du bruke så dyr maling du bare vil, men den vil kunne flasse likevel, sier Løvald.

Se flere bilder
Lyse striper

Foto: Chera Westman/ifi.no

LYSE STRIPER: Her er kledningen ikke blitt påført grunning og det første malingstrøket før den ble montert opp. Med grunning og to strøk maling, stenger du fukten ute.

Tips – vær trofast!

Unngå reklamasjoner ved å følge malingsystemet til toppstrøksmalingen. Bruk alt fra vaskemiddel til grunning og toppstrøk fra én og samme leverandør. Da er du sikker på å få produkter som fungerer godt sammen over tid.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.