IFI logo
Se flere bilder

Foto: Per Erik Jæger/ifi.no

"Fargene må snakke sammen"

Det mener Guro Synnestvedt, nylig ferdig med forvandlingen av familiens store hus. Som billedkunstner er farger noe hun har et nært forhold til. Men en ting er å bruke dem på lerret med ramme. En annen ting er og lykkes fra rom til rom i et helt hus...

Beate Slipher

Beate Slipher
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De hadde kviet seg lenge.

– Vi trivdes jo så godt i dette bohemhuset vårt, forteller Guro.

Dette røffe og hyggelige huset som de ikke hadde trengt å gjøre noen verdens ting med siden dengang de flyttet inn i 1977. Og alt hadde det tålt av slit og lek og leven.

- Men det var nå blitt litt datostemplet her, da, innvender husbonden Jokum.

I motsetning til de fleste familier med oppussingsplaner var far i huset pådriveren for å få litt mer lys og farge inn i hverdagen. Men når det kom til stykket var de enige: De hadde fått sin overdose av gulnet furu og kvist i gulv, tak og vegger. Og fargene – det var kanskje på tide å finne noen nye, spennende uttrykk.

Se flere bilder

Foto:

Tidsskifte med farger

- Vi har alltid vært litt ’kjerringa mot strømmen’, vi, sier Guro. Nå er det liksom hvitt i hvitt eller samme farge fra rom til rom som gjelder. Det der var vi ferdige med for lenge siden, dengang folk druknet boligene sine i farger og mønstre, minnes hun.

Så nå er de klare for farger, nye farger og farger på andre flater. Men det må være farger som ’snakker sammen’.

- Da vi kjøpte hus her var det tykke tepper og kork som var på topp. I stedet valgte vi brede gulvbord – et valg vi aldri har angret på, forteller Jokum.

De valgte glassfiberstrie framfor naturstrie og kjøkken i robust heltre framfor plastronter.

– Det er vi glad for idag, når vi ser hvor fint et gammelt kjøkken kan bli med litt profesjonell oppussing, er de skjønt enige om.

Når en billedkunstner velger farger

Valget av farger ble i hovedsak overlatt til den i familien med fargekompetanse i egenskap av billedkunstner.

– Et bilde blir ikke til på en dag. Det gjør ikke et hjem heller, sier Guro.

Hun var riktignok kjapp i valget av treklangen rosa, vår- og olivengrønt og lett gult. De skulle få ’snakke sammen’ fra kjøkken til stue og soverom.

– Men jeg har minst åtte – ti små prøvebokser stående etter prosessen med å finne de riktige nyansene, forteller hun.

For Guro og Jokum har gått klokt og varsomt fram, helt etter ’læreboka’. Fargene ble malt opp på store prøveark. De ble hengt opp i rommene der de skulle brukes. De ble betraktet i dagslys og kveldslys.

– Og vi fikk bekreftet akkurat det en erfaren kunstner vet: I et vestvendt rom med furutrær utenfor blir det grønne mye grønnere, forteller Guro.

Bistand, råd og dåd

-Jeg følte at det var litt som å stange i lokket på trekassa da jeg kom inn her, minnes Ellen Skifjeld, interiørkonsulenten som har bistått gjennom forvandlingsprosessen. Hun trengte lys og luft.

Hun så det straks: Furutaket måtte vekk. De umalte vindusomrammingene også. De slukte jo alt lys. Platevegger med glassfiberstrie hadde hun ikke så mye imot. De kan males og enkelt endre karakter.

– Og det er virkelig enkelt, understreker Ellen; bare å tape langs listene, bruke pensel langs kantene og rulle ivei.

Blankt tak gir liv til fargene

Å pusse opp et tak er derimot en helt annen historie.

- Prosessen må skje fagmessig og nøyaktig, for tak er så avslørende, forteller hun. Særlig når en velger blank maling slik vi har gjort her, legger hun til. Det blir mange runder med kvistlakk og sparkel, pussing, grunning og toppstrøk.

Så hvorfor gjøre det vanskeligere for seg enn en må? Matteste type maling er jo det vanligste valget til takflater.

– Du opplever det straks du kommer inn her og ser den fine refleksen fra takflaten. Et matt tak ville blitt helt dødt og hadde gjort lite for lyset. Nå kastes dagslyset fra vinduene langt inn i rommet og gir liv til fargene, sier hun.

Letthet og tyngde

Bakkekontakten i boligen er det gulvet som sørger for. Det kjære, gamle gulvet av brede furubord, som hadde tålt så mye, og som var nesten like fint ennå. Men bare nesten.

- For det var nå veldig slitt og mørkt, minnes Jokum.

Interiørkonsulenten visste råd. Hun anbefalte sliping og behandling med olje iblandet hvitt pigment. Det har gitt en gulvflate som er roligere uten å fjerne den gode følelsen av lunt treverk.

Nå er den slitsomme tiden med beslutninger, sliping, pussestøv og malerrot forbi.

– Nå må vi ’bo oss inn’ på nytt, føler Guro og Jokum.

Trives de gamle tingene like godt som før?

- Vi tok hensyn til at fargene skulle stemme med de gamle møblene og gjenstander som vi er glad i. Mye stemmer svært godt, noe må vi nok bruke litt tid på å bli venner med, sier de.

Beboernes råd og erfaringer:

 • Spander små prøvebokser med forskjellige nyanser av fargene du ønsker.
 • Mal opp store prøveark og vurder dem i de rommene hvor fargene skal brukes. 
 • Lysforhold fra forskjellige himmelretninger og tidspunkter på døgnet kan få stor innvirkning.
 • Vurder fargeprøvene satt opp mot møbler og annet innbo som skal beholdes.
 • Når en takflate males hvit, får rommet nye lysforhold. Dette får stor innvirkning på veggfargene.

Stuen: Vårgrønn oase

Mot nye gyllengrønne vegger oppleves gamle elementer i innredningen helt annerledes. Fargene er valgt med henblikk på at tidligere møbler skulle beholdes. De er i ulike typer treverk, som alle står fint til det grønne. Den grønne nyansen framhever komplementærfargen rødt både i stolen og gardintekstilet.

Store vindusflater krever gardiner som er mer enn dekorasjon. Her er det brukt tynne fortrekksgardiner som demper sollyset behagelig ved behov. Sidegardinene har en bunnfarge som gjentar veggfargen i en litt kraftigere kulør, mens mønsteret plukker opp fargen fra kelimen på veggen.

Se flere bilder
Stuen: Vårgrønn oase

Foto:

Kjøkkenet: Tungt og lett

Se flere bilder
Kjøkkenet: Tungt og lett

Foto:

Den opprinnelige planløsningen i kjøkkenet fungerte perfekt, så her er alt beholdt på sin gamle plass. Noen elementer trengte litt tyngde så kjøkkenvinkelen ble malt i en gråbrun farge, som over- og underskapene.

Superlette gardiner i transparente tekstiler tar opp fargene i vegger og detaljer. Samtidig slipper de inn godt med dagslys og hindrer innsyn fra veien. Spiseplassen innbyr til hyggelig samvær. Her fornemmer man også hvordan fargene ’snakker sammen’. Med mild rosa, dempet grønt og en anelse gult oppstår det fint samspill mellom vegger og tekstiler. Taket, som er malt med glansgrad 70, har forvandlet romfølelsen fullstendig. Borte er fornemmelsen av det knugende lokket som tynget rommet før.

Den gamle kjøkkeninnredningen framstår nå i blank og stilig gråmalt utgave mot delikat rosa bakgrunn. For å oppnå et perfekt resultat ble oppussingen fagmessig utført av malermester. Den rosa veggen danner en flott bakgrunn, som får fram fargene i samlingen av dekorerte tallerkener.

Spisestuen: Gammelt og nytt

Kjente og kjære elementer trer fram i ny glans mot nye, vårgrønne vegger. Særlig har det broderte veggteppet fått ny lød, i varme rødtoner mot det grønne. Hvitmalte vindusomramminger bringer maksimalt med dagslys inn i rommet. Det hvitmalte taket reflekterer lyset og gir øket romfølelse, mens furugulvet fortsatt gir den rette tyngden i basis.

Se flere bilder
Spisestuen: Gammelt og nytt

Foto:

Soverommet: Nye fargeopplevelser

Kontrasten er enorm fra tidligere tung cyclamenfarge i tak og på vegger. Forvandlingen er som fra aftenrøden til morgensol og atmosfæren oppleves adskillig friskere å våkne til. Som før er tak og vegger malt i samme farge. Det er et uvanlig valg, men ble beholdt i den nye fargesettingen fordi det gjør atmosfæren mer intim enn med hvitt tak.

Hyllene rundt vinduet er laget av CD-reoler som har akkurat passe dybde til bøker. Også soverommet har fått gardiner i tynt og tykt tekstil, som kan regulere dagslyset slik en ønsker.

Se flere bilder
Soverommet: Nye fargeopplevelser

Foto:

Toalettet: Frodighet

- Jeg er så glad i postkort og i gamle dager pleide man jo å henge kort og utklipp på do, sier Guro.

Flott at interiørkonsulenten da fant et tapet som ser ut som en fin kortsamling med motiver i delikate pasteller. Gulvet har fått våtromsbelegg i dristig, syrlig gulgrønt.

Se flere bilder
Toalettet: Frodighet

Foto: Per Erik Jæger

Ifi, Guro Synnestvedt, Ingierkollveien

Trappen: Ny åpenhet

Trappeløpet føltes tidligere slitt, trangt og gammelmodig, omgitt som det var på alle kanter av mørknet furupanel. Plassen er ikke blitt større nå – men det føles slik! Veggene er malt i en lys oliventone.

Trinnene hadde tidligere teppe innfelt i hvert trinn. Det ble fjernet og trinnene ble behandlet med grå gulvmaling i en litt lysere gråfarge enn den gråbrune som ble brukt på håndlist og rekkverk. Den samme fargen går også igjen i kjøkkenet. Veggene ble malt med glansgrad 40, listene med glansgrad 70.

Se flere bilder
Trappen: Ny åpenhet

Foto: Per Erik Jæger

Ifi, Guro Synnestvedt, Ingierkollveien

Vedlikehold av tregulvet

Hvordan ivaretar man det oljete gulvet på best mulig måte? Helge Berthelsen hos Scanox svarer at vedlikehold av et oljet gulv kan deles i tre nivåer:
Støvet, lett tilsmusset: Tørrmopping
Skittent: Vask med TreStjerner Oljepleie
Slitt/blast (ved renovering): Påfør et tynt lag med TreStjerner Gulvolje i samme farge

Fargedesignerens kommentar:

Tale Henningsen, fargedesigner hos Nordsjö, har følgende kommentarer til fargesettingen i huset:

-  I den senere tid er det flere som velger mer farger innendørs. Guro mestrer kunststykket å overføre fargene fra maleriene sine til vegger og interiørdetaljer. Farger i samme fargetone fungerer godt sammen. Dermed får hun et harmonisk og godt hjem - en fargepalett for viderekommende.

Mer informasjon:

www.nordsjo.no

www.scanox.no

www.greenapple.no

www.toso-interior.no

Dette ble brukt

SPISESTUE:

 • Tak, taklister og vinduer: Blankett V 70 blank, farge Eggeskall - NORDSJÖ
 • Vegger: Inova Silkematt 7, farge Grønnoset - NORDSJÖ
 • Hylle over vindu: Blankett V 40 halvblank, farge Grønnoset - NORDSJÖ
 • Gulv: TreStjerner Gulvolje, 50/50 Hvit og 2033 Lys Naturell - SCANOX
 • Gulvlister: Blankett V 70 blank, farge Grønnoset - NORDSJÖ
 • Mønstrete gardiner: Crathorne col. olive - GREEN APPLE
 • Transparente gardiner: Calaf col. 14 - GREEN APPLE
 • Gardinoppheng: TOSO
 • Taklampe, spisestue, veggteppe og annet løsøre: PRIVAT

SOVEROM:

 • Tak, taklister og vegger: Inova Silkematt 7, farge Middle Sunflower - NORDSJÖ
 • Vinduer: Blankett V 70 blank, farge Eggeskall - NORDSJÖ
 • Gulv: TreStjerner Gulvolje, 50/50 Hvit og 2033 Lys Naturell - SCANOX
 • Bokhyller: Blankett V 40 halvblank, farge Middle Sunflower - NORDSJÖ
 • Transparente gardiner: Calaf col. 16 - GREEN APPLE
 • Mørke gardiner: Zambia col. Marrone - GREEN APPLE
 • Gardinoppheng: TOSO
 • Sengeteppe, lampe, bilder, kommode og annet løsøre: PRIVAT

STUE:

 • Tak, taklister og vinduer: Blankett V 70 blank, farge Eggeskall - NORDSJÖ
 • Vegger: Inova Silkematt 7, farge Grønnoset - NORDSJÖ
 • Gulv: TreStjerner Gulvolje, 50/50 Hvit og 2033 Lys Naturell - SCANOX
 • Gulvlister: Blankett V 70 blank, farge Grønnoset - NORDSJÖ
 • Mønstrete gardiner: Crathorne col. olive - GREEN APPLE
 • Transparente gardiner: Calaf col. 14 - GREEN APPLE
 • Gardinoppheng: TOSO
 • Malerier: GURO SYNNESTVEDT
 • Lampe, gulvteppe, bord, sofa, stol, hjørneskap og annet løsøre: PRIVAT
 • Tekstiler rundt fotografiene: GREEN APPLE

KJØKKEN:

 • Tak, taklister og vinduer: Blankett V 70 blank, farge Eggeskall - NORDSJÖ
 • Vegger: Inova Silkematt 7, farge Bambino - NORDSJÖ
 • Gulv: TreStjerner Gulvolje, 50/50 Hvit og 2033 Lys Naturell - SCANOX
 • Gulvlister: Blankett V 70 blank, farge Bambino - NORDSJÖ
 • Kjøkkeninnredning: Blankett V 70 blank, farge Royal Stone - NORDSJÖ
 • Benkeplater: samme som før
 • Hylle over vindu: Blankett V 40 halvblank, farge Bambino - NORDSJÖ
 • Liftgardiner: Casamance Grenat 500 0240 - GREEN APPLE
 • Mørke, transparente gardiner: Lizzo Creta Mykonos 04 - GREEN APPLE
 • Gardinoppheng: TOSO

TRAPP:

 • Tak og taklister: Inova Tak 2 - NORDSJÖ
 • Vegger, bokhyller, sprosser og trappevanger: Blankett V 40 halvblank, farge Sølvgrønn - NORDSJÖ
 • Håndløpere: Blankett V 70 blank, farge Royal Stone - NORDSJÖ
 • Trappetrinn: Epolan V Akryl 50 halvblank, farge S 5502-Y - NORDSJÖ
 • Bilde og bøker: PRIVAT

BEHANDLING AV TREVERK:

 • Alt treverk er behandlet med Kvistlakk V og Isomat V fra NORDSJÖ
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.