IFI logo
Se flere bilder
Få fasong på garasjegulvet

Foto: Kristian Owren/ifi.no og Lars Aarønæs/ifi.no

Få fasong på garasjegulvet

Garasjen kan bli et av boligens nye allrom. En ny epoksymaling gjør gulvet robust og stilig - uten bruk av løsemidler.

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste garasjegulv er grå betongflater som fort skitnes til. Betong er ikke vanntett. Olje, støv og salt trenger ned i porene. Vasking er vanskelig. Gulvkluten glir dårlig. Helt rent blir gulvet aldri. Det gjør at garasjen etter hvert ikke innbyr til annen bruk enn parkering.

Men det går an å tenke nytt. Garasjeflaten kan være anvendelig til så mangt. Til og med fester og konfirmasjoner kan arrangeres i en fin og velholdt garasje. Alle slags male- og pussejobber for ute- og innemøbler kan foregå her (med plast eller papir under!). Garasjen er det ideelle stedet når de gamle tingene i mystiske esker fra loftet skal sorteres. Sport er også en mulighet; Har familien et sammenleggbart bordtennisbord er det bare å arrangere turnering i garasjen.

Mer enn bilrom

Eieren av denne garasjen i Oslo valgte å se på den som mer enn et rom for bilen. Derfor fullisolerte han den 35 kvadratmeter store bygningen. Slik trenger det aldri å bli minusgrader her mer. Dermed er det mulig å oppbevare alle slags malingprodukter og annen huskjemi som ikke tåler kulde.

Det ble lagt inn ekstra mange stikkontakter og lyspunkter. Eieren valgte dessuten å gjøre noe mer utav gulvet. Betongflater er relativt mørke. Det ville ha ødelagt inntrykket av et lyst og innbydende rom.

Vannløst og luktsvak

Garasjeeieren valgte å prøve en nyutviklet, vannløst epoksymaling fra Steen-Hansen i Bergen. Produktet Palett Epoxymaling V er en nyhet dennr høsten. Den åpenbare fordelen med et vannløst epoksyprodukt er at man slipper sterkere løsemidler. Malingen er av samme grunn svært luktsvak.  

Forarbeidet var viktig. Ny betong må være herdet i minst seks uker før behandling. Slamhinner og betonghinner må fjernes mekanisk. En saltsyreløsning sørger for det. Arbeidet med saltsyre krever vernebriller og tett regntøy, pluss god utlufting og vannslange. Det freser og koker når syra kommer i kontakt med betong. Dette er en kjemisk reaksjon hvor CO2 blir frigjort. Forklaringen på den lille "eksplosjonen" er at karbonat i betongen spalter seg til kalsiumoksid og karbondioksid. Restproduktet på gulvet er ufarlig og kan spyles vekk. Når underlaget er gjort rent på denne måten, er det bare å vente til det blir tørt.

Blandes godt

Påføringen av epoksymalingen er rask og enkel. Den gjøres med rull på de åpne flatene og pensel i hjørner, etter at de to komponentene i epoksyen er blandet godt sammen. Det beste er å blande med drill. To eller tre strøk maling er anbefalt.

Sandsikring mot glatte dekk

Selve gulvet ble malt i en lys grå farge. Deretter ble det markert to avlange felter med maskeringsteip. De passet med bilens hjulbredde. I feltene ble det strødd en spesialsand. Den festet seg i et ekstra strøk epoksymaling.

Etter at sanden hadde satt seg ble det maskert på nytt - nå i fiskebeinmønster. En vegvesen-gul farge markerer nå friksjonsfeltene. Stripene er både fancy og funksjonelle. På vinterstid, med mye salt og snøslaps på hjulene, kan den blanke gulvflaten bli så glatt at dekkene ikke får skikkelig feste. Stripene virker som et sandpapir under dekkene. Dermed risikerer man ikke at bilen seiler rett inn i garasjens endevegg.

Mange års glede

Epoksy er et slitesterkt produkt som beskytter betongen og gjør renholdet mye enklere. Dermed åpner et slikt gulv for at eierne får et helt annet forhold til garasjen sin. Plutselig blir den et sted som hele familien kan ha glede av.

Bilen får heller stå ute litt oftere. 

Mer informasjon

www.steen-hansen.no

www.nordsjo.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.