IFI logo
Se flere bilder
Denne fargen velger du på maling i 2022

Foto: Chera Westman/ifi.no

Denne fargen velger du på maling i 2022

Gult er fargen som har gått fra å være et lunt innslag på puter i sofaen, til å bli den nye store basisfargen til vegger og tak. I høst kjøper vi maling med varm farge for å få det koselig hjemme.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I høstens nye fargekart har fargedesignerne boltret seg ekstra i den varme delen av fargesirkelen. Maling i forskjellige nyanser av gult og terrakotta er på full fart inn på listen over bestselgere til vegger og tak inne.  Gult har vært ute som veggfarge lenge, men nå kommer den for fullt.

Vi har sjekket de siste fargekartene til Nordsjö Ide & DesignFlüggerNordsjö og Beckers, og alle satser på lunhet og kos med ulike varianter av gult i tillegg til terrakotta og nyanser av brunt og beige.

Selv om de varme fargene øker i popularitet, betyr ikke det at blått og grønt blir mindre aktuelle som interiørfarger . Snarere tvert imot, nå er det tid for å bruke mange farger når vi pusser opp hjemme.

Se flere bilder
Fargekart 2022 fra Nordsjö Idé & Design

Foto: NID og Bohus

VARME OG KALDE FARGER: I det nye fargekartet fra Nordsjö Idé & Design er de gylne og varme fargene sentrale,  i kombinasjon med blått og grønt gis mange trygge kombinasjonsmuligheter for å skape en personlig og hyggelig stil hjemme .

Mal hjemme med varme og kalde farger

I de nye fargekartene er det en harmonisk miks av varme og kalde farger. Blått, blågrønt og grønt, som var trygge valg da vi begynte å male med farger igjen etter en lang periode med hvitt og grått, er med videre. Dette er rolige farger som er behagelig å leve med, men de er kjølige. Da koronaen kom med mye tid hjemme, kom behovet for å gjøre det mer koselig og hyggelig hjemme, Dermed ble det fart i den nye fargetrenden, som var på vei, med varme bruntoner, beige og rustikke terrakotta-farger. Den bølgen toppes nå med mange nyanser av gult.

 

Det betyr ikke det at blått og grønt blir mindre aktuelle som farge på maling. Snarere tvert imot, nå er det tid for å bruke mange farger, og i de nye fargepalettene kombineres varme og kalde farger.

Se flere bilder
Stue malt i gulfargen Spiced Honey

Foto: Nordsjö

ÅRETS FARGE: Nordsjös internasjonale trendforum varslet allerede i 2019 at gult var en farge på vei inn og opp, og  valgte Spiced Honey til årets farge. Fargen har deretter vært sentral i deres fargepaletter.

Farger som passer din smak

De varme fargene kommer tillegg, og kombineres med de blå og grønne. I stedet for å bruke samme veggfarge i alle rom, slik vi har gjort med hvitt, grått og beige, kan vi nå slippe oss løs med ulike farger fra rom til rom. Hovedbudskapet i alle trendrapporter er at vi skal innrede for å trives, og hvert rom skal ha sitt uttrykk og fargekombinasjoner med utgangspunkt i vår egen smak og stil og ikke minst hva rommet skal brukes til.

Hvilken farge som er mest populær nå er dermed ikke lenger så relevant, når vi skal velge farger til hjemmet vårt. Utfordringen er å finne ut av egne preferanser, smak og behag i mylderet av muligheter.

 

Her er fargekartene til god hjelp. De som har laget dem har valgt farger som passer fint sammen i en harmonisk helhet. Fargene er som regel knyttet stil og atmosfære, noe som også hjelper i letingen etter riktige fargekombinasjoner. Men fasiten er likevel vår egen magefølelse; hvilke farger og ikke minst nyanser som passer i din stue, hjemmekontor eller soverom er noe du må føle deg fram til.

Se flere bilder
Grå sofa med gul pute fra Bohus 2014

Foto: Nordsjö

GULT FARGEVARSEL: Gult forsvant ut av fargekartene som veggfarge da vi rundet år 2000. Men det er en farge mange liker, og sakte men sikkert har den sneket seg tilbake. Det startet som en dristig fargeklatt i den grå sofaen, som er fra Bohus høsten 2014.

Nordjö Ide & Design matcher maling med farge på møblelnyheter

Nordjö Ide & Design samarbeider med møbelkjeden Bohus, og i høst har de gitt ut sitt sjette fargekart sammen. Her er farger til veggmaling fint avstemt mot høstens møbelnyheter fra Bohus.

I fargekartet er det 12 nøye utvalgte favoritter som gir et vell av muligheter! Her finner vi de nye gultonene i fin miks med grønt og blått. Om du trives best med en helt nøytral fargesetting, ønsker noe ekstra lunt og koselig, eller vil male med de vakreste kulører, så finnes inspirasjon her.

 

– Du kan holde hele paletten ton-i-ton, eller sette sammen de ulike fargene til høyst personlige uttrykk. Valget er fritt, og valget er ditt, sier Marianne Stensrud og Birgit Torkildsby som har satt sammen den nye paletten til Nordsjö Idé og Design. 

De har sortert favorittene i fem grupper: Gylne nyheter, Nøytrale favoritter, Terracotta-drøm, Grønn glede og Beroligende blåne. 

 

GYLNE NYHETER:

Det er tre spennende gul-toner i fargekartet til NID og Bohus. Her er Rustikk Mellombrun for deg som vil være først ute med det siste. Rustikk Brunbeige, er en spennende beige-tone med særegen karakter. Nordisk Mørkgul en sennepsgul farge som med sin friskhet vil bringe glede inn i ethvert rom.         

Se flere bilder
Entre med gulmalt vegg. Nordisk Mørkgul fra NID

Foto: Ragnar Hartvig. Interiør Marianne Stensrud, Bohus.

GYLNE NYHETER: Entreen her er malt Nordisk Mørkgul. Møbler fra Bohus

NØYTRALE FAVORITTER:

Denne paletten består av de tre nøytrale fargene Klassisk Kaldbeige, Klassisk Brunbeige og Rustikk varmgrå. De står godt på egne ben, eller de kan kombinere til en egen ton-i-ton palett., og er fine i kombinasjon med de øvrige fargene i fargekartet.        

Se flere bilder
Stue malt i farge Klassisk Brunbeige fra Nordsjö Idé & Design

Foto: Ragnar Hartvig. Interiør: Marianne Stensrud, Bohus.

NØYTRALE FAVORITTER:  Veggene her er malt med fargen Klassisk Brunbeige. Møblene er fra Bohus.

GRØNN GLEDE: 

Grønt er naturens farge og en «go to»-farge hvis du er usikker på hva du skal velge. Det er to grønne nyanser i kartet. Nøytral Grønngrå er den lyseste, passer fint til både vegger og tak. Rustikk Grågrønn er en mørkere grønnfarge, takknemlig å jobbe med da den er rolig og litt gråaktig.        

Se flere bilder
Stue med grønne vegger og tak i Rustikk Grågrønn fra NID

Foto: Ragnar Hartvig. Interiør: Marianne Stensrud, Bohus.

GUL KONTRAST: I denne stuen er gul en viktig kontrastfarge, representert med skapet i gult tre. Tak og vegger malt med Rustikk Grårønn. Møbler  og teppe er fra Bohus. 

12 nye malingfarger i Mood-serien fra Beckers

Malingsleverandøren Beckers samarbeider med den norske influenseren Kine Vinje @nordiskehjem, og i høst har de kommet med 12 nye farger til Mood-serien. Mood er Beckers profilerte innendørsmaling for vegger, tak og lister.

 

Fargene er satt sammen i tre ulike paletter. I to av dem er gult viktige farger. Den første paletten gir et energisk, positivt og friskt uttrykk, med en kombinasjon der myke, friske gule nyanser møter grønne toner. Den andre fargepaletten kombineres en tyngre gulfarge med varme, rustne og beige farger, en god basis for å skape en stabil, rolig og uredd atmosfære

Palett nummer tre gir et stilfullt, fargesterkt og dynamisk uttrykk. Her er det tidstypiske rødtoner som er basisfarger i kombinasjon med den frisk blåtonen Euforisk 897. Den minner litt om kobolt og er verdt å merke seg. Varianter av denne popper opp som en skikkelig friskus i mange trendy interiør nå.

 

 

ENERGISK OG POSITIV: 

Med myke gule og friske grønne nyanser, kan det skapes et svalt og friskt uttrykk. Mal gjerne taket gult som solskinn, og fyll på med nyanser av grønt og sand, for å skape et personlig uttrykk, tipser Beckers og Vinje. Farger i denne paletten er: Pigg 886, Jordad 887, Lekfull 888, Fri 889.        

Se flere bilder
Gult og grønt rom. Malt med maling Mood fra Beckers

Foto: Beckers

ENERGISK OG POSITIV:  Her er taket malt i fargen Pigg 886, og veggene i Lekfull 888.    

ROLIG OG UREDD: 

Om du ønsker en varm og koselig følelse hjemme, er en kombinasjon av Beckers myke hvite nyanser og deres rustne beige, et godt alternativ. Fargene Modig 890, Berørd 892, Säker 893, svales med kontrasten Harmonisk 891.        

Se flere bilder
Soverom med farger fra Beckers Mood-serie

Foto: Beckers

ROLIG OG UREDD: Her er hyllen malt i fargen Säker 893, Sengen og veggen bak i fargen Berørd 892. Orange bokser i hyllen er malt i fargen Modig 890.    

STILFULL OG DYNAMISK: 

Ved å kombinere ulike nyanser av rosa med en kraftfull blåtone skapes et livlig og dynamisk uttrykk. Uansett hvordan du velger å bruke denne blåfargen, vil den vekke interesse, og tilføre energi til rommet. Blåfargen Euforisk 897 er en dynamisk kontrast til rosatonene Rofylld 894, Medveten og Spontan,         

Se flere bilder
Rom malt i rosa nyanser med blå kontaster, maling fra Beckers

Foto: Beckers

STILFULL OG DYNAMISK MED GUL DETALJ: Veggene er malt i fargen Rofyld 894. De blå stolene har fått fargen Euforisk 897. Legg merke til den lille gule detaljen, som piffer opp helheten litt ekstra og gjør den stilfull og dynamisk.   

Årets farge og paletter fra Nordsjös internasjonale trendpanel

 

Nordsjö kåret i høst den luftige og lette fargen Bright Skies til årets farge 2022. I det nye fargekartet kombineres fargen med ulike varme og kalde farger i fire ulike paletter som speiler dagens trendbilde.

– Bright Skies er frisk, åpen og god for sjelen. En vitaliserende nyanse som fører inn naturens positive effekter og gir nytt liv til alle våre boarealer. Det er også en farge som fungerer med en mengde andre nyanser, fra myke, nøytrale til glade og lyse farger, sier Ann-Charlotte Linde, nordisk fargesjef i Nordsjö.

 

Palettene, som de har kalt Workshop, Studio, Greenhouse og Salon har alle innslag av gyllent, brunt og beige sammen med den nye blåfargen. Workshop er den med mest energi og er mest dristig i valg av gulfarge 

Paletten  Workshop består av Nordsjö terra flame D3.32.55Nordsjö cobra bite G4.40.80Bright Skies™ T0.10.70Spiced Honey E4.22.49Nordsjö floating petal B6.05.73Dark Montpellier F6.55.54Dusky Dijon S7.19.59

Se flere bilder
Nordsjö fargepalett Workshop 2022

Foto: Nordsjö

WORKSHOP: Av palettene som er bygget rundt årets farge Bright Skies, er dette den friskeste med størst variasjon og kontraster. Fem av fargene i paletten er fra den gule delen av fargesirkelen. 

Se flere bilder
Leilighet fargesatt med farger fra Nordsjös palett Workshop

Foto: Nordsjö

WORKSHOP: Her er fargene fra Workshop-paletten brukt på en hel leilighet. Trenden med en gjennomgående farge er på vei ut, og  ulike rom/soner gis farge tilpasset rommets funksjon. Farger fra hele fargesirkelen klinger fint sammen når nyansene er tilnærmet like.  

Maling fra Flügger i farger som gir energi og optimisme

Også i det seneste fargekartet fra Flügger står de gule fargene ut. Den danske maling-produsenten har lange tradisjoner i å lage interiørfarger som passer i nordiske hjem. Helt siden siden 1890 har de vært en av de ledende på å skape tidsriktige farger. Her hjemme lager de fargekart i samarbeid med møbelkjeden Skeidar, og sikrer med det at timing for lansering og fargenyanser stemmer med folks fargesmak.

Fargekart de har kalt Tidens Tendenser består av 15 farger, som presenteres i tre paletter: Sensers, Dessert Tones, Beach Resort. Det er særlig paletten Sensers som lar den myke, lune varmen bre seg.

Flügger og Skeidar mener at de gule fargene blir svært viktig  i trendbildet framover, fordi dette er toner som gir energi og optimisme.    

Se flere bilder
Interiørdetalj med gjenstander fra Skeidar. Vegg farge Siena Claire fra Flügger.

Foto: Flügger, Interiør: Skeidar

SENSERS: Paletten Sensers byr på mange muligheter. Et inspirerende stilleben her med veggen malt i fargen Siena Claire

SENSERS: 

Dette er en tidløs og klassisk palett med varme dempede gultoner som basisfarger. I kombinasjon med naturmaterialer som lin, sement, tre og keramikk får du en klassisk og superaktuell kombinasjon for  2022.

 

Fargene Golden Stone og Siena Claire har varme undertoner med moderne preg. Med Fashion White, Dusty Wood og Neutral Grey 9  som kontraster gis det mange spennende kombinasjonsmuligheter til et personlig interiør. 

Flügger og Skeidar skriver at gule toner blir svært viktig  i trendbildet framover, fordi dette er toner som gir energi og optimisme.

ifi.no's omtale ved lanseringen av fargekartet kan du lese her. 

Se flere bilder
Interiørdetalj med produkter i sort fra Skeidar, vegg malt i gult Golden Stone fra Flügger

Foto: Flügger, Interiør:Skeidar

SENSERS: Paletten Sensers fra Flügger og Skeidar byr også på kontraster. Med stort sprang mellom lyst og mørkt får du et spennende interiør. Her er veggen malt med fargen Golden Stone og Natural Grey 9

Mer informasjon
Les mer
Om å male med farger du vil trives med - Sjekkliste:

1. Hvilke farger og fargekombinasjoner liker du?

2. Utforsk dine fargepreferanser ved å lage moodboard

3. Sats på farger du liker og stol på magefølelsen din.

4. Hva skal rommet brukes til?

5. Skal fargene skape energi eller ro?

6. Skal fargene gjøre rommet lunt eller åpent og luftig?

7. Hvilken farge har gulvet og andre elementer i rommet?

8. Husk at farger påvirker oss, men hvordan er helt individuelt.

9. Det er ikke sant at vi blir lei farger, men vi blir fort lei farger og fargekombinasjoner vi ikke liker.

 

10. Test fargen i rommet før du kjøper maling, for fargen vil se annerledes ut i rommet enn på nettet og fargekartet 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.