IFI logo
Se flere bilder
Bedre håndvask med berøringsfrie kraner

Foto: Rørkjøp

Bedre håndvask med berøringsfrie kraner

Ett av de viktigste tiltakene mot smittespredning av Covid-19 er god håndhygiene. - Ved å installere berøringsfrie kraner på baderommet, gjestetoalettet og kjøkkenet, sikrer du god hygiene og sparer miljøet, sier Espen Engmann, teknisk fagsjef i Rørkjøp.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Berøringsfrie kraner er en enkel og god løsning for mennesker i alle aldre.
Det mener Olav Aastvedt hos Rørkjøps leverandør Oras. Han forteller at slike kraner er utstyrt med en bevegelsessensorer som reagerer når du holder hendene under kranen. 

– Det er både hygienisk og lettvint, sier han.

Sikrer maksimal hygiene

Aastvedt forteller at en berøringsfri kran sikrer trygg vanntilgang og maksimal hygiene, både hjemme og på offentlige plasser som skoler, kontorer og kinoer.

– På steder hvor mange mennesker møtes regelmessig, vil det foregå større spredning av bakterier. Her er det en stor fordel å installere berøringsfrie produkter for å begrense smittespredning. Både på fellestoaletter i offentlige bygg og på for eksempel gjestetoaletter i privathus, egner disse produktene seg godt, sier han. 

Smarte kraner

«Smarte» berøringsfrie kraner benytter seg av både Bluetooth-teknologi og litiumbatterier, men forbrukerne behøver ikke bekymre seg for batterienes levetid.

– Å bytte til berøringsfri kran, gjør din Rørkjøp-fagmann raskt for deg! Deretter kan du i de fleste tilfeller enkelt bytte batteriene selv, men det går iallfall et par år mellom hver gang du trenger å gjøre dette, beroliger Espen Engmann, teknisk fagsjef i Rørkjøp.        

Se flere bilder
 Mora MMX Tronic berøringsfri kran.

Foto: Rørkjøp

BERØRINGSFRITT FRA MORA: Mora MMX Tronic berøringsfri kran. Kan påmonteres forhøyet sokkel for enklere bruk ved fylling av blant annet av drikkeflasker.        

Gir mindre vannforbruk

At de berøringsfrie kranene har økt kraftig i popularitet hersker det ingen tvil om. Stadig flere nordmenn velger nå å installere disse produktene når de pusser opp baderommet.

– Vi har merket en vesentlig økning i etterspørselen på tvers av Europa, sier Anne Øiseth, som er Country Manager hos Grohe.        

Lønnsomt for lommeboka

Grohe har nettopp lansert «Vannbarometeret», en studie som kartlegger skandinavierens syn på eget vannforbruk. Studiet viser at nordmenn har det minst bærekraftige vannforbruket i hele Norden.

– Tallene viser tydelig at vi nordmenn sløser enormt med vann. Heldigvis er dette noe som kan reduseres ved hjelp av en berøringsfri kran. Ikke bare er det bærekraftig, men det vil også være lønnsomt for lommeboka, poengterer Øiseth.

Redusere smittespredning

I koronatiden er vi mer oppmerksomme på smittespredning og hygiene enn før. Folkehelseinstituttet anbefaler regelmessig håndvask som den mest effektive beskyttelsen mot videreføring av smitte. En grundig håndvask, kombinert med berøringsfrie kraner, sikrer derfor maksimal hygiene til enhver tid.

– Vannet i kranen aktiveres via en sensor, dermed trenger ikke hendene dine å berøre kranen. Dette reduserer risikoen for overføring av bakterier tilbake til dine nyvaskede hender. I tillegg sikrer det at kranen holder seg ren og hygienisk lenger, ettersom du ikke er borti den. I tillegg kan en berøringsfri kran øke sikkerheten i et hjem med små barn fordi temperaturen stilles inn på forhånd, noe som reduserer sjansen for skålding, sier Olav Aastvedt hos Rørkjøps leverandør Oras.

Se flere bilder
FM Mattsson 9000E Tronic berøringsfri servantkran

Foto: Rørkjøp

FORHØYET SOKKEL: FM Mattsson 9000E Tronic berøringsfri servantkran. Her vist med forhøyet sokkel som gjør det praktisk ved blant annet fylling av drikkeflasker.        

Vask hendene ordentlig

Hendene må vaskes regelmessig for å ikke spre lumske bakterier videre til omgivelsene og de vi har rundt oss.        

Slik vasker du hendene på 1-2-3:

1. Vask regelmessig: Bakterier samler seg på hendene våre hver eneste dag. Det er derfor svært viktig at du vasker hendene etter å ha besøkt toalettet, vært i kontakt med syke mennesker eller etter at du har hostet. Håndtak og overflater i hjemmet ditt bør også vaskes regelmessig.

2. Vær grundig: De aller fleste slurver nok litt med håndvasken fra tid til annen. Husk at det ikke er nok å bare holde hendene under vannet – du må faktisk gni såpen inn slik at det skummer. Vask håndoverflatene først, deretter vasker du grundig mellom fingrene og fingertuppene.

3. Benytt berøringsfri kran: Når vi tar på vannkranen, så overfører vi bakterier fra hendene våre og over til kranen. Dette betyr at når du skrur av kranen, med nyvaskede hender, så blir bakteriene overført tilbake til hendene dine. En berøringsfri kran forblir ren og hygienisk lenger.

Berøringsfrie kraner:
  • Mora MMX Tronic berøringsfri kran
  • Hansgrohe Focus berøringsfritt servantarmatur med temperaturregulering til batteridrift
  • Hansgrohe Metris S berøringsfritt servantarmatur uten temperaturregulering til batteridrift
  • FM Mattsson 9000E Tronic berøringsfri servantkran
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.