IFI logo
Se flere bilder
70-tallsfarger i nye kombinasjoner er trend i 2020

Foto: Anna Leikanger Voje/ifi.no

70-tallsfarger i nye kombinasjoner er trend i 2020

Hvis du liker jordfarger og farger med tyngde, da er det mye inspirasjon å hente fra 1970-tallet. Fargene fra denne epoken er på full fart tilbake i mote og interiør.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Men stilen er annerledes. Nå er det den personlige stilen som er mest aktuell, og det er opp til hver enkelt av oss å finne våre favorittfarger. For å få en følelse av om dette er fargene dine, så ta en titt på moodboardet IFIs trendforum har satt sammen. Her kan du få et inntrykk av atmosfæren og stemningen mørke og livlige farger kan skape.

Farger og materialer skaper stil og atmosfære

Vi ser at interiørmoten generelt blir varmere, og merker at dette er farger som har appell til mange. Men det viktigste ved valg av farger er å gå for det som kjennes riktig for deg. Lyse og mørke miljø er like aktuelle, det din personlige smak som avgjør. Tenk også på hvilket rom du skal fargesette. I et soverom passer det kanskje med mørke farger, mens i stuen og på kjøkkenet føles best med en lys palett. Noen rom skal gi ro, mens andre skal gi energi. Det er spennende at vi kan vi kan skape det lunt og hyggelig, eller skru opp og ned energinivået i et rom ved bruk av ulike materialer og farger.

Se flere bilder
Skap den atmosfæren du trives med.

Foto: Golvabia

PERSONLIG: La deg inspirere og finn dine kombinasjoner. Skap den atmosfæren du trives med. Teppet her er fra Golvabia og designet av Lisa Bengtsson.    

Blått og grønt er fine basisfarger

IFIs Trendforum endte fort opp blått og grønt som basisfarger. Mens mellomfargene, og aksentfargene er mer kulørsterke og skaper assosiasjoner til 1970-tallet. Farger og mønster fra eldre tidsepoker er også fine inspirasjonskilder. Gamle klassikere som William Morris passer fint inn i dette bildet.

Husk at det er ingen fasit, og strenge regler. Her er det fritt fram for humor og lekenhet. Det mest aktuelle fargetipset nå er å følge egen magefølelse. Du hører det samme fra alle farge- og interiøreksperter. Starte gjerne med en frisk variant av favorittfargen, og ulike nyanser av den.

Se flere bilder
Basisfargene er mørke dempede blå- og grønntoner.

Foto: Elna Høyer-Dahl/ifi.no

PALETT: Basisfargene er mørke dempede blå- og grønntoner. De virker rolige og lune. Mer kulørsterke toner fra den varme siden av fargesirkelen gir paletten liv og energi.     

Kombinerer varme og kalde farger

Basisfargene i moodboardet vi har kalt «mørkt og livlig» er mørke dempede blå - og grønntoner. Disse fargene holder stand som gode nøytraler. De ligger på den kjølige delen av fargesirkelen. Men fordi de er så mørke og dempede oppleves de likevel lune og varme.

Liv og energi tilføres av mer kulørsterke mellomfarger og aksenter, samt en uredd bruk av mønster. Disse fargene er fra den varme delen av fargesirkelen og er mindre sortaktig og mer kulørsterke enn basisfargene. Farger som står sterkt er rødtoner fra rosa og frisk korall til dyp burgunder. Gylne gultoner og varianter av lilla er også med.

– Her er det absolutt lov med litt glam, sier de som laget moodboardet.

Se flere bilder
Ved å kombinere en kald farge med med en varm og frisk farge gir du interiøret liv og rommene blir mer spennende.

Foto: Butinox

VARMT OG KALDT: Blått er en populær basisfarge. Ved å kombinere den med en varm, frisk farge gir du interiøret liv og rommene blir mer spennende. Fargene er fra Butinox Interiør, blå S 6020-R90B, fersken S2050-Y70R. Les mer om 

Skru til stilen med kontrastfarger og mønster

Det er lite hvitt her. Hvitt er unektelig en frisk kontrast til blått og grønt, men ikke velg hvitt bare fordi det er «vanlig». Hvite tak og lister mangler støtte i denne paletten, og kan med fordel erstattes med en lysere nyanse av veggfargen. De viktigste kontrastene er friske varme fargeinnslag. La det bugne av myke tekstiler og runde former. Myke tekstiler kombinert med et arvegods i blankpolert edeltre, gir en flott personlig touch. Blomster og andre naturmønster er tidstypiske kontraster til de ensfargede flatene. Uansett hvilken stilretning du foretrekker, så bruk mønster på tekstiler, tapet og tepper til å understreke stilen. Innslag av mønster vil dessuten gjøre helheten mykere og mer livfull en med bare ensfargede materialer. Mal et gammelt møbel i en frisk variant av yndlingsfargen din og la den være prikken over i'en. 

Se flere bilder
Her er det er det stort rom for å boltre seg med ulike materialer, farger og mønster.

Foto: Elna Høyer-Dahl/ifi.no

MØNSTER OG FARGER: Her er det er det stort rom for å boltre seg med ulike materialer, farger og mønster. Og du har funnet veien til et lunt, hyggelig og personlig hjem.    

Se flere bilder
Med tapet får vi farge, atmosfære og stil i en pakke.

Foto: Intag

STRÅTAPET: Med tapet får vi farge, atmosfære og stil i en pakke. Tapetet Aruba fra Omexco har det taktile, farger og tyngd som gir god balanse mellom ro og livgivende energi. Tapetet er fra Intag.    


Gulvet viktigere enn sofaen

Gulvet betyr mer for helheten enn mange tror. Hvis du må velge mellom ny dyr sofa og et gulv av god kvalitet, så gå for gulvet. Ingen sofa veier opp for feil gulv. Her føles det riktig å velge gulv med tyngde, enten i farge eller materiale.

Se flere bilder
Gulvet omtales ofte som den femte veggen, eller det største møbelet i et rom.

Foto: Pergo

GULV: Gulvet omtales ofte som den femte veggen, eller det største møbelet i et rom. Både farge, overflatestruktur, mønster og materiale har mye å si for helheten som ønskes. Disse gulvprøvene er laminat fra Pergo.    

Se flere bilder
Hvis du finner et tapet du liker, kan du velge farger fra tapetet til resten av interiøret.

Foto: Borge

GOD START: Hvis du finner et tapet du liker, kan du velge farger fra tapetet til resten av interiøret. Pass på at en av fargene får stå som hovedfarge, også velger du noen som mellomfarge – litt mindre av dem. Og til slutt en skikkelig kontrast som prikken over ien. Tapetet her er Pandora fra Borge.    


Dette er brukt i materialcollagen:

TEPPE I TYKT BRUNT JACARANDA::

 • Design Otto - INTAG

PARKETT: :

 • heltre eikegulv - Element Studio

RØD VINYL::

 • Upofloor Zero - Gerflor

TAPET MED FUGL::

 • Strawberry Thief fra Morris & Co - INTAG

TAPET GULL OG RØDT VANNLILJEFIBER::

 • fra Omexco - INTAG

GRØNN TAPET: :

 • Pandoa - Borge

BLÅ STRÅTAPET: :

 • fra Omexco - INTAG.

TEKSTIL MED BRODERTE BLOMSTER PÅ HVIT BAKGRUNN::

 • Ridgemond Hill fra Sanderson - INTAG

TEKSTIL MED RØD STRIPE: :

 • Clarcke & Clarke - Borge

TEKSTIL MED BLÅTT PAISLEYMØNSTER: :

 • Fra Green Apple

TEKSTIL I RØD VELOUR::

 • Fra Green Apple
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.