IFI logo
Se flere bilder
Fyll huset med mønster

Foto: Anne Manglerud/Green Apple, Beckers, Borge, Fantasi Interiør, Intag, Storeys, Tapethuset

Fyll huset med mønster

Ruter, striper, blomster, fugler, trær eller dyreprint; vi ser dem overalt på tekstiler, tapet, sengetøy, kopper og kar. Men hvordan skal vi bruke dem for at det skal bli fint?

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her kommer noen tips du kan ha i bakhodet når du hiver deg ut i mønsterjungelen. Men ikke gjør det vanskelig, for egentlig gjelder det samme prinsipp her som ved valg av farger; bruk magefølelsen og stol på seg selv. Du kjenner det når det stemmer. Ikke la frykten for å gjøre feil, ta fra deg gleden ved å leke med farger og mønster.

Flere mønster sammen

Vær litt dristig, mønster bare på en pute eller en gardin kan bli litt puslete i et ellers ensfarget rom. Bruk flere mønster, og kombiner gjerne tre ulike og varier størrelse; et stort, et medium og et småmønstret. Eller et stort og to medium. Et mønstret gulv kan med fordel få støtte av noen mønstrede element i rommet.

Se flere bilder
Rutete gulv

Foto: Beckers

GULV: Det røde og hvite sjakkrutete gulvet er et skikkelig blikkfang. Det har fått litt støtte i den stripete gardinen og de mønstrede tallerkenene på veggen. Farge på gulv er Lust og Mjölk fra Beckers.

Se flere bilder
Mønstrete pute

Foto: Borge

PUTE: Her skaper en stormønstret pute liv i sofaen med støtte av et mønstret pledd og nips på bordet. Mønsteret på tapetet er så forsiktig at det blir som en rolig bakgrunn. Ikke vær redd for å blande flere mønster. Tapet Sense of Silence/Borge.

Lik fargestyrke

Hvis du bruker farger som er like kulørsterke, kan du mikse og matche ulike mønster uten at det blir feil. Finn farger du liker og sett i gang. Et lite obs: Ikke miks pastellfarger og mørke juvel-farger, du skal være veldig god dersom det skal bli fint.

Se flere bilder
Frisk og frodig blomstermiks

Foto: Tapethuset

FRODIG: Frisk og frodig blomstermiks med tekstiler fra Harlequin og Tapethuset. Den grønne detaljen på stolen er viktig, den gir øyet noe å gripe fatt i.

Se flere bilder
Mønster i jordfarger

Foto: Intag

JORDFARGER: Går du for rolige jordfarger kan du slå deg løs med både blomster, ruter og orientalske mønster uten at det krasjer. Tapet og tekstiler fra Morris/Intag.

Balanse

Her kommer «regelen» som kan få den mønstrete tapetveggen til å lande. Mange som setter opp mønstret fondvegg i stua lar den være det eneste mønsterelementet i rommet, av frykt for at det skal bli for mye mønster. Resultatet blir at veggen står alene og roper på oppmerksomhet. Helheten blir roligere dersom fargene og noen mønster i annen størrelse gjentas i rommet. Pass på å bruk mønster flere steder i rommet, hvis alt havner på én side, blir det lett ubalanse.

Se flere bilder
Mønster i interiøret

Foto: Intag

BALANSE: Bruk mønster på flere steder i rommet. Tekstilene her er fra Sanderson/Intag.

Se flere bilder
Mønster i interiøret

Foto: Borge

BALANSE 2: En mønstret vegg trenger hjelp av mønster flere steder i rommet for å finne ro. Tapetet her er Anno fra Borge.

Noe ensfarget

Etter å ha heiet fram mønster på mønster, er det på tide å roe ned litt. For å unngå at det blir masete, må det inn noen ensfargede elementer. Det bringer «luft» inn og øyet får hvile. For mange mønster vil oppleves kaotisk, spesielt hvis det er sterke farger og store kontraster.

Se flere bilder
Interiørtips: mønster

Foto: Storeys

BLÅ LUFT: Den ensfargede blå stolen gir øyet noe å hvile på. Tapet og tekstiler fra Eijffinger/Storeys.

Se flere bilder
Interiørtips: Mønster på puter

Foto: Tapethuset

RØD LUFT: I putehavet med mange ulike mønster sørger en ensfarget pute for at helheten strammes opp og øyet finner et sted å starte. Tekstiler fra Harlequin/Tapethuset.

Ton-i-ton er lekkert

Dersom du synes at kombinasjonen mange farger og mønster blir for mye, så kan mønster ton-i-ton være en fin løsning. Ton-i-ton-mønster vil gi rommet dybde og karakter på en elegant måte.

Se flere bilder
Ton-i-ton-mønster

Foto: Tapethuset

TON-I-TON: Elefanter på veggen, marmor på gulvet og ruter på håndkleet samt mye gjenskinn i blankt metall kunne bli urolig, men ikke her. Tapet fra Harlequin/Tapethuset.

Se flere bilder
Gule farger i interiøret

Foto: Storeys

GUL MIKS: Selv med litt klarere farge og økt styrke blir uttrykket elegant og sofistikert når man holder seg til én farge. Tapet fra Eijffinger/Storeys.

Se flere bilder
Puter i senga

Foto: Anne Manglerud/Green Apple

NESTEN ENSFARFGET, men bare nesten. Sengen er full av mønster og tekstur i myke delikate farger. Alt fra Green Apple.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.