IFI logo
Se flere bilder
2020 kommer med varmere interiørmote

Foto: Pure&Original

2020 kommer med varmere interiørmote

Folk vil ha det lunt og hyggelig, og flere tør gå for mer personlig og variert stil. Slik oppsummerer IFIs TrendForum hovedtrekkene i interiørtrendene på terskelen til et nytt tiår.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

IFIs Trendforum, som var samlet til workshop sist i november, tror at når stilhistorien om vår tid skal skrives, blir det fortellingen om et markant stiskifte fra de kjølig og stramme 2010-årene til et mykt og mildere 2020-tall.

Nå legger vi fra oss de siste restene av den stramme og fargeløst nøytrale kappen som har preget interiørbildet de to første tiårene av det nye tusenåret. Farger har blitt normalt, og foretrukne farger, materialer, mønster og former har fått et stadig mykere uttrykk

Farger og materialer mykner

Mens trendsettere lenge har vært åpne for å innrede med mer farger, kommer nå «folk flest» etter. En etter en snur seg, og definerer at ton-i-ton med hvitt og grått som basisfarger er upersonlig og kjedelig. De foretrekker varme jordfarger som spenner fra helt lyse sandfarger til mørke blå-, grønne- og bruntoner. Nyansene er fortsatt sortaktige, men vær obs, for det er mange tegn på at renere og mer fargesterke varianter er på vei.

Interiørene mykes også opp med økt bruk av tre. Den lune trenden viser seg tydelig i gulvmoten, der de gamle klassiske mønsterparkettene er tilbake. Trendsetterne går for fiskebein- eller andre mønster. Vegger kles med finer og trepanel, ingen snakker lenger om «furuhelvete».

På tekstilfronten er det det også mykt, med velur som den store folkefavoritten. Teppene er med i alle rom, og skaper trivsel for alle sanser.

Se flere bilder
Mønstergulv

Foto: Tarkett

De klassiske mønstergulvene er på vei inn igjen. Den nye kombinasjonen med mønstergulv og mørke vegger gir moderne design et mykere uttrykk. Gulvet er Segno fra Tarkett. 

Sultne førstegangsoppussere

Tempoet i stilskiftet øker, og en helt ny generasjon er på vei inn i boligmarkedet. Dagens førstegangsoppussere var ikke med på 1970- og 80- tallets fargefest. De har vokst opp i hus der hvite vegger og gardinløse vinduer har vært normalen. De er sultne på noe nytt. Nå er det deres tur, og de griper nye og mer komplekse fargepaletter. De er inspirert av natur og det nevnte 1970 – 80 tallet. Men også eldre epoker som Arts & Crafts fra slutten av 1800-tallet og Art Deco fra 1920 fasinerer. Farger og mønster fra disse periodene glir rett inn i dagens interiør.

De unge har også med seg en ny holdning til miljø og klima. Bruk og kast har blitt «harry», nå tas det som en selvfølge at vi tenker bærekraftige løsninger. Mindre bruk og kast, gjenbruk, pusse opp brukt og fokus på kvalitet som varer er en del av den nye tiden og vil prege interiørmoten.

Antagelig vil dette vil føre til at flere konsulterer fagfolk når de skal bygge nytt eller pusse opp. Folk vil ikke prøve og feile, de vil være trygge på at valgene de tar gir løsninger som holder i mange år.

Se flere bilder
70-TALLET:

Foto: Anna Leikanger Voje

Både fargene og boucletekstilene fra 70-tallet er tilbake, og byr opp en ny generasjon til fargefest. Sofaen her er fra GreenApple.

Hvert rom sin karakter

Trenden med samme veggfarge i alle rom går tilbake. I erkjennelsen av at omgivelsene påvirker oss søkes vi større variasjon i stil og uttrykk fra rom til rom. Et rom skal gi noe mer enn å se fint ut.

– Det er mer fokus på hva rommet skal brukes til, og hvordan det skal oppleves. Vi innreder for ro, eller energi og kreativitet. Noen steder er det riktig med lyse interiør, andre steder blir det mest trivsel med mørkere huler.

Se flere bilder
VELUR:

Foto: Intag, Morris&Co

Mønster og farger fra William Morris er like aktuell i dag som på slutten av 1800-tallet. Kombinasjonen mørke vegger, tregulv, jordfarger, grønne planter og velur er en svært aktuell 2020-løsning. Tekstilene her er fra Intag og Morris&Co. 

Opplevelsen av farger og materialer

Før var det øynene som vurderte og graderte et interiør, nå skal det appellere til alle sanser. Form, farger og materialer velges med omhu, slik at helheten gir den opplevelsen vi søker. Vi tar inn inntrykk i et rom på samme måte som når vi beveger oss i naturen. Vi jakter på opplevelser, og søker det som stimulerer, gir energi, behager og roer.

Dette skjer ikke bare i hjemmeinnredning, men også innen design av offentlige rom. Ordet hjemmelig brukes stadig oftere av interiørarkitekter når de innreder kontor, og helseinstitusjoner. Utover 2010-tallet tok vi hotellstilen inn i hjemmene våre, nå bringes hjemme-stilen videre til offentlige rom. Atmosfære og opplevelse er viktig del av den nye estetikken.

Se flere bilder
HÅNDLAGET:

Foto: Borge

Vegger og andre overflater har liv og gjerne spor av håndverk. Her et tapet med penselstrøk så tydelige at det ser ut som kunstneren har malt direkte på veggen. Kunstneren er Van Gogh, og tapetet føres av Borge.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.