IFI logo
Se flere bilder
13 smarte tips til oppussingen

Foto: Kristian Owren/ifi.no

13 smarte tips til oppussingen

Har du noen gang stått litt lettere forvirret hos fargehandleren uten helt å vite hva du trenger til helgens prosjekter? Det finnes mange smarte dingser som gjør oppussingen enklere, men som man gjerne ikke vet om. Her er noen smarte tips!

ifi.no

ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ting som pensel, maling og rull gir seg selv. Her er noen av duppedittene til oppussingen som ikke er like kjent og selvfølgelig å plukke med seg.

1. Boksåpner

Skrutrekkere, nøkler og annet fungerer nok til en viss grad, men med en ordentlig boksåpner bulker du ikke malingspannet, du får enkelt opp spannet uten banning og søl, og du får lukket det igjen uten problmener.

Se flere bilder
boksåpner

Foto: Kristian Owren/ifi.no

BOKSÅPNER: Unngå ødelagte kanter på metallemballasjen.

2. Smarte våtservietter

Har du først fått en boks med Smarte våtservietter i hus, blir det garantert ikke den siste boksen du kjøper. Dette er noe helt annet enn serviettene du finner i baby-hylla på Rimi, og er rett og slett smarte, som navnet sier. De fjerner maling, fett og olje lekende lett fra hendene og andre flater, uten at du trenger å utsette hendene for white-spirit eller andre løsemidler. I motsetning til løsemidler, inneholder våtserviettene fuktighetsbevarende ingredienser som skal hindre huden i å tørke ut.

Se flere bilder
Smarte våtservietter

Foto: Kristian Owren/ifi.no

FLEKKFJERNING: Smarte våtservietter fjerner malingsøl på hender og tøy.

3. Dekkefilt

Alle bør ha en rull dekkefilt stående i boden. Har man prøvd å dekke med plast eller papp under malearbeidet vet man at det har lett for å bli et søl. Dekkefilten er et fantastisk alternativ. I stedet for at malingen blir liggende oppå, slik som med andre dekkeprodukter, trekker den ned i filten – samtidig som et plastlag under sørger for at det ikke trekker videre ned i underlaget. Filten har også en samlende effekt på slipestøv, slik at det ikke virvler så mye rundt i rommet. I tillegg er dekkefilten et bedre alternativ både for lommeboken og for miljøet; dekkefilt kan nemlig brukes gang på gang uten at effekten forringes. Og den kan brukes både inne og ute.

Se flere bilder
malefilt

Foto: Duri fagprofil

DEKKEFILT: Fleece-filt med plastbakside beskytter gulvet.

4. Skruesøker

Screwfinder er en fiffig sak for alle som skal ta ned gips-, spon-, MDF- eller andre typer bygningsplater. Den gjør det mulig å demontere platene i sin helhet uten å ødelegge dem, slik at man dermed kan bruke dem på nytt. Screwfinder søker opp skruen, slik at man enkelt kan skru den ut igjen uten å skade platen.

Se flere bilder
screwfinder

Foto: IBG

SCREWFINDER søker opp skruen, slik at man enkelt kan skru den ut igjen uten å skade platen.

5. Støvbeskyttelse med glidelås

Pusser man opp ett rom, er det alltid en fordel at pussestøvet holder seg i rommet helt til det finner veien inn i støvsugeren, og da er løsningen som regel plast foran døren. Det er ikke lett å få dette helt tett bare ved hjelp av løs plast, men bruker man en støvbeskytter med glidelås, er det enkelt å åpne og lukke plasten igjen uten at alt flagrer rundt.

Se flere bilder
støvbeskytter

Foto: IBG

STØVBESKYTTER: En plastdør med glidelås gjør at du kan stenge støvet ute, og samtidig ha hele huset tilgjengelig.

6. Tube Sealer

Silikon, lim, fugemasse og lignende har lett for å tørke litt ut etter åpning, og mange prøver alternative løsninger, som å putte en skrue eller lignende i åpningen, med ymse hell. Med en tubesealer forsegler man tubene slik at de ikke tørker, og forlenger livskvaliteten til produktene. Dingsen skrus inn i åpningen, og passer de fleste tykkelser tuber/patroner.

Se flere bilder
tube sealer

Foto: IBG

HATTEN PÅ: Tube Sealer gjør at fugemasse og lim på tube ikke tørker.

7. Hansker

Ved kontakt med sterke væsker og stoffer er hansker et must. Men også ved bruk av mildere produkter er det lurt å benytte hansker. Undersøkelser har nemlig vist at den hyppige vaskingen av hendene under oppussingen lett kan irritere hendene. Bruker du hansker slipper du å vaske deg like ofte, og unngår tørre hender som sprekker og svir.

Se flere bilder
ENGANGSHANDSKER

Foto: Jordan

ENGANGSHANDSKER gjør at du ikke får malingsøl på fingrene.

8. Tape

Skal man male skarpe kanter eller dekke til områder, er maskeringstape en god hjelper. Men tape kan også brukes til andre ting. Legger du for eksempel en remse med tape over toppen på malingspannet før du slår den over i malerbøtten eller -karet, fylles ikke sprekken med maling, og det er enkelt å få på plass lokket igjen.

Se flere bilder
tape

Foto: Kristian Owren/ifi.no

MINDRE SØL: Sett tape på malingboksen så får du ikke maling ned i sporet der lokket fester. 

9. Rørepinne

Ja, du kan bruke en annen pinne fra hagen, skrutrekker eller lignende. Men for å slippe å ødelegge verktøyet eller få malingen full av barkebiter, er det veldig mye enklere å bruke en ferdig rørepinne. De koster lite, og har stor nytte!

Se flere bilder
rørepinne

Foto: Flügger farve

BARE RØR: Rør godt om i malingen før du setter i gang.

10. Forlengerskaft

Ryggen og nakken din kommer til å takke deg om du bruker forlengerskaft til rull og pensel. Du kommer lettere til i høyden, samt at jobben med å male veggen går så mye enklere og raskere siden du får en langt større rekkevidde også i vanlig høyde.

Se flere bilder
forlengerskaft

Foto: Jordan

NÅ OPP: Et forlengerskaft gir deg bedre rekkevidde.   

11. Slipeklosser/-svamper

Du vet aldri når du trenger å slipe litt. Kanskje er det en for ru eller for glatt overflate som må jevnes litt ut før maling, eller kanskje man får fiberreisning når rengjøringen eller grunningen er ferdig. Sparkelmasse må også slipes etter den har tørket. Uansett er noen slipeklosser eller -svamper smarte produkter det er lurt å ha i hus.

Se flere bilder
Slipesvamp

Foto: Kristian Owren/ifi.no

SLIPESVAMP: Mattsliping, sparkesliping og andre pusseoppgaver går lett med en slipepad.

12. Malervask

Ikke bruk Salmiakk, Zalo eller Grønnsåpe. Rengjør heller overflatene med en malervask fra malingprodusenten - den er formulert for å gi et best mulig underlag til malingen.

Se flere bilder
Malervask

Foto: Kristian Owren/ifi.no

FORVASK: Vask flaten som skal males, og bruk et egnet vaskemiddel. 

13. Fuktmåler

Skal du male eller beise treverk ute, er en fuktmåler genial. Det er ikke lett å vite om treverket har tørket godt nok opp mellom regnskurene, men med en fuktmåler ser du straks om treverket er for fuktig.

Se flere bilder
Fuktmåler

Foto: Flügger farve

FUKTMÅLER: Ikke mal på for fuktig underlag.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.