IFI logo
Se flere bilder
Vi vil bygge våre egne rom

Foto: Møbelrådet

Vi vil bygge våre egne rom

Nordmenn er fremdeles de som bruker mest penger på hjem og interiør i verden. Til sammen bruker vi 11 milliarder kroner på møbler i året. Og vi blir stadig mer opptatt av design. Nå vil vi også designe våre egne møbler.

Kristin Sommerseth

Kristin Sommerseth
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De internasjonale møbelmessene er over, og trendene for det nærmeste året avtegner seg. Norske møbelprodusenter og forhandlere er mer opptatt av å følge med på hva som rører seg i møbelverdenen nå enn tidligere.

- Bohus har vært oppfattet som en tradisjonell møbelkjede, men vi ser mer og mer på kommende trender. Kundene våre vil vite hva som er nytt, sier Per-Ivar Ekeberg, markedssjef i Bohus. Spesielt er folk interessert i stuemøbler, og møbler til bruk i oppholdsrom.

- Kundene vil designe sin egen sofa. De velger hvilke ben, armlener, farger og tekstiler de vil ha på sofaen, og varierer sitteplassene med ulike moduler, sier Ekeberg.

Fleksible møbler

- Vi er virkelig blitt individualister, sier informasjonssjef Knut Skoe i Møbelrådet. Han bekrefter at trenden med møbler som kan forandres og gis personlig form øker. Vi tør mer enn før, og har også større valgmuligheter når det gjelder stiler.

- Trenden for tiden er vel like mye at det ikke er noen dominerende trend, men mange forskjellige. Minimalisten får sitt, og "shabby chic" har sitt, sier Skoe.

Lenge har man kunnet velge egne hyllesystemer og reoler.

- Vi selger ikke ferdige løsninger med reoler eller veggsystemer lenger. Folk vil ha mindre enheter som de kan plassere på forskjellige steder rundt i leiligheten, sier Asbjørn Sørensen Borg. Han er daglig leder og eier av møbelforretningen Møbelgalleriet AS, som fører designmøbler.

Også på badet og i kjøkkenet skal møblene være mest mulig fleksible. Den teknologiske utviklingen innen lavvoltsbelysning har gjort det mulig å integrere lamper i andre produkter. Ekstrautstyr som visholdere og sidebord er også blitt populært.

- Kanskje det er mannens økende interesse for interiør som gjør tilleggsutstyr og muligheten til å påmontere ting og tang populært, sier Skoe.

Hygge i tre

Det kommer nå flere alternativer til den minimalistiske stilen. Årets møbler åpner for mer kos og hygge, og gjerne med synlig treverk.

- Særlig begynner mørkt tre å øke, som wengé og ask. Eik er et populært materiale, både mørkbeiset og svartbeiset eik, sier Sørensen Borg.

I Bohus-kjeden ser de at det kommer flere møbler i kolonistil, med mørkt tre og lyse stoffer eller lær. Det er svært forskjellig hva slags tekstiler som brukes. Ull, lin og bomull anvendes mye, men også syntetiske mikrofiberstoffer er på vei inn.

- Vi sier at mikrofiber passer perfekt for den aktive barnefamilie. Det tåler godt vann og er lett å holde rent, sier Ekeberg i Bohus.

Boltre seg i farger

Mens møblene generelt er holdt i duse farger, er tilbehøret desto mer fargesprakende.

- Aldri før har det vært så mange morsomme ting å pynte med som nå. Du kan boltre deg i puter, tepper og alskens tilbehør, sier Sørensen Borg.

Putene og teppene kommer i sterke farger, som oransje, turkis, mint og limegrønt.

Du kan spre dem som fargeklatter rundt i miljøet, og gjerne ha flere fargeserier å velge mellom.

- Nordmenn er veldig sugne på farger, og ønsker å kunne skifte fargene oftere, sier Ekeberg.

Runde former

Lenge har det vært moderne med skarpe, firkantede profiler. Nå begynner dette å myke seg opp, med avrundede hjørner og runde former.

- Vi ligger litt etter Europa når det gjelder mykere linjer på møblene, men vi ser at det kommer mer og mer organiske former, sier Ekeberg.

Det kommer også mer asymmetriske former, gjerne med et lekent og humoristisk snitt. Men man behøver ikke skifte ut alle de gamle møblene for å være trendy. Det er moderne å blande nytt og gammelt.

- Det er fint å krydre et designpreget hovedmiljø med gamle arvestykker, sier Sørensen Borg i Møbelgalleriet AS.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.