IFI logo
Se flere bilder
Verdens største gulvmesse

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Verdens største gulvmesse

Domotex i Hannover har ingen over, ingen ved siden - dette er den eneste messen som presenterer hele verdensmarkedet av gulvprodukter -tepper, vinylbelegg, linoleum, parkett, laminat og nå også innslag av keramiske fliser og naturstein.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På messen får man dessuten vite alt om leggeteknikker, underlag og alt verktøy som kreves for både amatører og profesjonelle håndverkere. Hele haller på Hannovers enorme messeområde er avsatte bare til disse formål.

Det er lenge siden gulvprodukter også ble fashion, slik det for så vidt har vært i uminnelige tider på tekstile gulv. Nå har det skjedd svært mye siden Domotex ble arrangert første gang i 1989. Antall utstillere holder seg temmelig stabilt på denne messen - i år var de 1.100 fra nærmere 60 land fordelt på et utstillingsareale på 85.000 kvadratmeter.

Trendene er alltid mange, men vi er inne i en periode hvor de også er klart adskilte - blant annet er de moderne tepper når det gjelder både farger og mønstre nesten helt i ferd med å fortrenge de tradisjonelle orientalske mønstre.

For bare noen år siden ville neppe noen ha trodd at flosstepper, de rufsete - i farger som rosa og mintgrønn, ville innta markedet i store mengder. Slik er det blitt. Det er dessuten mange retro-mønstre som er hentet frem fra 1950- og -60-tallet - det er sirkler og stripemønster og kvadrater satt sammen bokstavelig talt som et lappeteppe.

Trenden har vært like klar på gulvbelegg av vinyl og linoleum, hvor kolleksjonene har blitt til dels svært fargerike. Moderne produksjonsmetoder gjør at man for eksempel på vinyl også kan lage de forskjelligste mønstre.

Selv på laminat, som har et filmsjikt som det øverste sjikt ettersom det strengt tatt ikke er noen original vare, kommer nå i sterke, friske farger og retromønstre. Og hva skal man si om parkett - hvor man nå har begynt å gjennomfarge lyse tresorter slik at parketten ser ut som et av de eksotiske treslag? Dette for å spare den stadig mer utsatte regnskogen.

Se også Fargemagasinet nr. 1/2005

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.