IFI logo
Se flere bilder
Verdens største gulvmesse - Domotex

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Verdens største gulvmesse - Domotex

Domotex i Hannover er arrangert for 15. gang og er verdens klart største gulvmesse. Fra starten i 1989 var dette først og fremst en gedigen teppemesse, men utover på 1990-tallet og frem til i dag har teppemarkedet måttet vike noe for en rekke andre gulvbelegg.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1.150 utstillere fra 65 land - det gir mye gulvbelegg! Fortsatt utgjør teppebransjen et klart flertall på Domotex og i Europa har ikke bruken av vegg-til-vegg-tepper hatt en så klar tilbakegang som i Norge. Her hjemme falt dette teppemarkedet dramatisk på 90-tallet. Men ikke på noe annet område i farge- og interiørbransjen skiller man så klart på produkter som på gulv - til boligmarkedet og til de offentlige miljøer. I næringsbygg - til kontorer for eksempel - brukes det fortsatt mye vegg-til-vegg-tepper.

Andre gulvbelegg som nå setter preg på Domotex er vinylgulv, linoleum, parkett og laminat, korkgulv og gummigulv. Produsenter av keramiske fliser og steingulv har også gjort sitt inntog på Domotex. Her igjen - det går vesentlige skiller mellom hjemmeprodukter og gulv på arbeidsplasser. Men felles for det hele er at dette vide spekter gir muligheter til praktiske løsninger i de forskjellige rom - mye tråkk/mindre tråkk hva slitestyrke angår - og ren hygge og visuelle løsninger som et annet argument. Bruker man ikke vegg-til-vegg-tepper vil de fleste i hjemmet ha avpassete tepper på de andre typer gulv.

Tepper

I teppebransjen som i interiørbransjen ellers er det en klar utvikling mot mer bruk av farger og mønstre til boligmarkedet. Blomstermønster florerer, likeså er striper en trend - i klare, sterke farger.

På avpassete tepper ser det ut til at de mange varianter av naturfibre har kommet for å bli. Ull er et naturfiber, men her snakker vi om tepper vevet av sisal, banan, papir og varianter av gress. Bambusteppe var en nyhet på Domtex.

Parkett

Parkettgulv tok en hel del av markedsandelen til vegg-til-vegg-tepper og salget i Norge ligger på et stabilt høyt nivå. Ekte treverk har alltid sin stil, men også her skjer det utviklinger - på overflaten. Tarkett, en av de store verdensaktører på gulv, har kommet med en ny overflatebehandling hvor treverket nærmest ser ut som det er oljet, mens det i virkeligheten er lakkert. Man kombinerer dermed det oljete gulvets naturlige utseende med lakkens slitestyrke og renholdsegenskaper. De fleste parkettprodusenter leverer nå produkter med klikk-system, som gjør gulvet mye enklere å montere enn ved bruk av lim.

Laminat

Laminatgulv har stort sett vært en etterligning av parkett, hvor det øverste sjiktet er en film. Men også her er de nå innovative og skaper svært naturtro laminat hvor man nærmest kan kjenne kvisten i overflaten eller få hvitvasket gulv svært likt et skipsgulv.

Se også Fargemagasinet nr. 1/04

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.