IFI logo
Se flere bilder
Velkommen lyse tider!

Foto: Per Erik Jæger/ifi.no

Velkommen lyse tider!

- Det gikk med vanvittig mye sparkel og akrylmasse. Men så ble det et fint resultat også, smiler Randi Elise Rasmussen og Paal Klepper. Nå kan de nyte sin nyoppussede tilværelse, lettet over at 80-talls-stilen er kastet på dør og lysere tider er flyttet inn.

Beate Slipher

Beate Slipher
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Året var 1981. I en bratt bakke i Asker ble det bygget boliger etter prinsippet "lang, lang rekke". Enkle hus, trauste hus, like hus - men det var boliger med hyggelige rom, flott utsikt og med god kontakt mellom ute og inne. Dette var tiden for vegger og tak i umalt furu og meter på meter med glassfiberstrie. Siden har mye skjedd både med blikket vårt og med språket vårt: Furuhygge er blitt til furuhelvete. Først respektløst omdøpt av smakseliten. Siden allment akseptert som uttrykk for omgivelser som gir de fleste akutt behov for oppussing.

Full fornyelse, takk!

- Vi flyttet fra byen til landlige omgivelser da vi fikk barn for et par år siden, forteller Randi Elise Rasmussen.

Men dette ble i overkant med landlig hyttestemning. En lang og mørk vinter bodde de her blant mørknede og brunflekkede paneler. De var smådeprimerte og i ferd med å angre på hele huskjøpet.

- Men da våren kom, fikk vi heldigvis et mer optimistisk syn på saken. Det fins jo faktisk konstruktive løsninger. Det går an å pusse opp!, minnes Randi.

Annonse

Profesjonell hjelp

De ville ikke engang begynne å leke håndverkere. Å se for seg toårige Kaja Elise stabbende rundt i sparkel og malingspann fristet heller ikke. Utstyrt med ti tommeltotter hver var det klart at profesjonelle krefter måtte innkalles. Her trengtes folk med erfaring fra omgang med pensel og pussemaskin - og med vilje til å utføre jobben pent. Familien hadde også selvinnsikt nok til å erkjenne at en interiørarkitekt har kompetanse de ikke hadde selv.

Alle spørsmål en må ta stilling til i en oppussingsprosess virket som en uløselig floke. Men de visste hva de trengte hjelp til: Nye farger, ny belysning, litt justering av planløsning sto på ønskelisten.

Listen med ønsker og spørsmål havnet hos IFI og interiørarkitekt Inger Ystgaard. De ble raskt enige om løsninger og prosess. Og dermed dro familien like godt på ferie - spente på hva som ville møte dem ved hjemkomsten!

Med syn for sammenhenger

Noen ganger stemmer den gamle sannheten om at det enkle er det beste. Og Inger var ikke i tvil: Her måtte lyset prioriteres. For øvrig gjaldt det å spare på konfekten. Med enkelhet og god sammenheng mellom rommene skulle det skapes ny helhet og følelsen av volum fremheves på sitt beste.

- Rommene her er ikke så store. Det gjaldt å bruke visuelle virkemidler bevisst for å få dem til å vokse et par nummer. Da er det ingenting som slår hvite vegger og blanke, hvite tak, mener Inger.

Det er så enkelt, men så lett å glemme når en pusser opp: Spillet mellom matt og blankt, glansgraden i malingen, er viktig. Bruker en blankt i taket, vil dagslyset fra vindusflatene speile seg og reflekteres langt inn i rommet. På veggene derimot gir matt en roligere effekt og en mer behagelig bakgrunn for møbler og bilder.

Tidligere var boligen stykket opp med ulike farger oppe og nede og fra rom til rom. Nå er alle tak og vegger hvite og delikate. Slik blir det naturlig å la alle dører mellom rommene stå åpne om dagen. Da faller lyset inn fra flere himmelretninger. Hele huset virker gjennomlyst og langt luftigere enn før.

Ingen gardiner, men flotte detaljer

- For å ta vare på denne fine effekten har jeg unngått å pakke vinduene inn i gardiner, slik det var gjort før, forteller Inger.

Dagslyset kan likevel reguleres fra morgen til kveld. I de fleste vinduene har hun brukt rullgardiner, foldegardiner og persienner som stjeler helt minimalt av lysflaten når de ikke er i bruk.

- Selv om de store flatene er blitt hvite, ville jeg bruke farger for å understreke sammenhengen og skape helhet, forteller Inger.

Det er også med på å få boligen til å virke større. I den nye, luftige enkelheten trer dekorative detaljer flott frem. Små muntre signaler i nyanser av rødt og oransje er brukt som en gjennomgangsmelodi i hele huset - fra stearinlys og bilder i stuen like til gjesterom, barnerom og gulvet i den nye garderoben.

Planløsning med ny vri

Huset fungerte i utgangspunktet helt greit for familiens behov. Bortsett fra ett irritasjonemoment. Det lå mellom soverommet og barnerommet i andre etasje: Det håpløse, trange mørkekottet.

Det var ikke så store rokeringen som skulle til på planløsningen. Løsningen lå bak skapveggen på soverommet. Kottet var skilt av med en lettvegg, grei å rive ned og uten konsekvenser for bæring i huset. Nå kunne ruvende garderobeskap kastes ut og døren til passasjearealet stenges. Kottet skulle forvandles til 'walk-in-closet', begrepet som virker umulig å oversette, men som står høyt på ønskelisten i mange familier.

Slik oppsto det et garderoberom med bred og god adgang fra foreldresoverommet i stedet for fra gangen. Den nye veggen ble trukket litt inn i soverommet, men ikke mer enn den plassen skapene opptok før. Nå er det imidlertid ikke en kompakt vegg som møter blikket, den er erstattet av speilflater og skyvedører. Slik oppleves soverommet som mye større enn før, gjennomlyst og luftig.

Gulvflaten som ble lagt til det tidligere kottet ga plass til effektiv utnyttelse med trådinnredning på alle kanter: Hengestativer, uttrekksskuffer og hyller for større gjenstander.

- Men lite og innelukket er rommet selvsagt fortsatt, derfor trengte det en liten oppmuntring, mener Inger. Dermed slo hun til med knall rødt gulvbelegg i vinyl. Visst stikker det av fra gulvene for øvrig. Men rødfargen er velvalgt, den er liksom i familie med detaljer i huset for øvrig.

Blikk for belysning

Beboerne klaget over et evig tussmørke i huset, men det har belysningskonsulent Cecilia Lefdal Gjording fått en slutt på. Hun arbeider tilknyttet Lyskultur, et uavhengig informasjonskontor til fremme av god belysning, der også private kan søke hjelp. Det ble utarbeidet en utførlig belysningplan for alle rom.

De gamle lampene stengte lyset oppover og spredte det bare diffust nedover. Nå er all gammel belysning skiftet ut. Mange steder har hun fortsatt valgt å bruke takarmaturer: I kjøkken, entré, soveromsgang og barnerom. Men disse gir en helt annen opplevelse: Samtidig som lyset spres nedover, kastes det også oppover og reflekteres fra blanke, hvite tak. Slik gir det fornemmelse av større takhøyde og luftighet i tillegg til å gi godt lys til rommet.

Spennende lys med spotter

- Stue og oppholdsrom trenger en mer spennende lyssetting med mulighet for variasjon, mener belysningseksperten.

Her har hun valgt å bruke skinner med små spotter som kan vinkles dit en ønsker at lyset skal falle.

- Det er et viktig punkt med god belysning: Legg først vekt på hvor og hvordan lyset faller, ikke på hvordan selve lampen ser ut, råder hun.

Derfor har hun valgt blanke, hvite skinner og holdere mot de blanke, hvite takene. Det er minst avstikkende og glir nærmest umerkelig inn.

Riktig plassering av spottene

- Når en velger å belyse med spotter, er det viktig å montere dem i riktig avstand fra veggen, understreker hun. Seksti centimeter var ideelt her. Er takhøyden stor, kan en øke til sytti. Med lavere takhøyde kan en gå ned til femti. Da får en god spredning fra lyskjeglene uten at den som sitter i møbler ved veggen får direkte lys i øynene. Det er svært sjenerende og slitsomt.

I alle spot'ene sitter det halogenpærer. De er svært små, slik at selve belysningsarmaturen kan holdes nett og liten. Lyset de gir har evne til å gjengi farger svært godt. Det er et viktig moment i interiørbelysning. Her ønsker vi ikke å oppleve at fargene i tekstiler og bilder på veggen forvrenges for mye fra dag til kveld.

Det vi derimot gjerne vil oppleve i en stue, er skiftende stemninger. Forskjellene i lysbehov er store, fra rengjøringslys til TV-lys, leselys og koselys.

- Sats på dimmere, råder Cecilia. De kan monteres både på brytere og på de enkelte lampene. Så kan en eksperimentere som lysmester i egen stue.

Dette ble gjort

Oppussingen ble utført av profesjonelle malere som la vekt på god håndverksmessig utførelse.

  • Alt ubehandlet panel i tak og på vegger ble først vasket og fiberbust pusset ned.
  • Deretter ble panelet behandlet med kvistlakk.
  • Merker i panelet ble sparklet og pusset.
  • Sprekker mellom panelbord og i listverk og skjøter ble fylt med akrylmasse.
  • Vegger med glassfiberstrie ble helsparklet og pusset.
  • Alle takflater, lister og dører ble malt blank hvite
  • Alle veggflater ble malt matt hvite
Mer informasjon

www.scanox.no

www.borge.no

www.kasthall.se

www.tarkett.no

www.toso-norge.no

Dele
Dette ble brukt

BARNEROM:

  • Tak: Butinox Interiør 80 Vanntynnbar, blank, farge hvit - SCANOX
  • Vegg, tapet: Farandole FDL 10698113 - BORGE
  • Vegg, malt: Butinox Interiør 10, silkematt, farge Egghvit - SCANOX
  • Tak- og gulvlister: Butinox Interiør 40 Vanntynnbar, halvblank, farge hvit - SCANOX
  • Vindu og vinduskarmer: Butinox Interiør 40 Vanntynnbar, halvblank, farge hvit - SCANOX
  • Liftgardin: Coccinelle FDL 10808109 - BORGE
  • Oppheng til liftgardin: TOSO
  • Teppe på stol: Coccinelle FDL 10808109 m/rutet tekstil rundt kantene - BORGE
  • Gulvteppe, seng, stol, bord og annet løsøre: PRIVAT

:

    GARDEROBE:

    • Vegger: Vegg, malt: Butinox Interiør 10, silkematt, farge Egghvit - SCANOX
    • Gulv: Cool & Colour DJ Red - TARKETT
    • Løsøre: PRIVAT

    :

      STUE OPPE M/STOLER:

      • Tak: Butinox Interiør 80 Vanntynnbar, blank, farge hvit - SCANOX
      • Vegger: Butinox Interiør 20 Vanntynnbar, silkematt, farge Refleksjon 5781 - SCANOX
      • Tak- og gulvlister: Butinox Interiør 40 Vanntynnbar, halvblank, farge hvit - SCANOX
      • Vinduer og vinduskarmer: Butinox Interiør 40 Vanntynnbar, halvblank, farge hvit - SCANOX
      • Teppe: Daisy - KASTHALL
      • Skinnkurv, Stålampe, Stoler: HØDNEBØ HOME KARIHAUGEN
      • Annet løsøre: PRIVAT

      :

        GJESTEROM:

        • Tak: Butinox Interiør 80, blank, farge hvit - SCANOX
        • Vegger: Butinox Interiør 20 Vanntynnbar, silkematt, farge Refleksjon 5781 - SCANOX
        • Tak- og gulvlister: Butinox Interiør 40 Vanntynnbar, halvblank, farge hvit - SCANOX
        • Vinduer og vinduskarmer: Butinox Interiør 40 Vanntynnbar, halvblank, farge hvit - SCANOX
        • Sengetøy: IKEA
        • Nattbordslampe: HØDNEBØ HOME KARIHAUGEN
        • Persienner, puter og annet løsøre: PRIVAT

        :

          TRAPP:

          • Tak: Butinox Interiør 80, blank, farge hvit - SCANOX
          • Tak- og gulvlister: Butinox Interiør 40 Vanntynnbar, halvblank, farge hvit - SCANOX
          • Vegger: Butinox Interiør 20 Vanntynnbar, silkematt, farge Refleksjon 5781 - SCANOX
          • Trapp - rekkverk, sprosser og vanger: Butinox Interiør 40 Vanntynnbar, halvblank, farge hvit - SCANOX
          • Trappetrinn: Trestjerner Maling for gulv, halvblank, farge hvit - SCANOX
          • Pendellamper og lampe i lekekrok: IKEA
          • Løsøre: PRIVAT

          :

            STUE NEDE M/SOFA:

            • Tak: Butinox Interiør 80, blank, farge hvit - SCANOX
            • Vegger: Butinox Interiør 20 Vanntynnbar, silkematt, farge Refleksjon 5781 - SCANOX
            • Vinduer og vinduskarmer: Butinox Interiør 40 Vanntynnbar, halvblank, farge hvit - SCANOX
            • Tak- og gulvlister: Butinox Interiør 40 Vanntynnbar, halvblank, farge hvit - SCANOX
            • Sofa: Happy ending - www.sofasogood.no
            • Pynteputer: Sydd av tekstiler fra BORGE
            • Stålampe: IKEA
            • Spotskinner: Scanel Startrack - CHRISTIANIA BELYSNING
            • Gulvteppe, pledd, bord og annet løsøre: PRIVAT
            Huskelisten din
            Finn din nærmeste
            Mest lest
            Annonse
            HappyHomes annons
            Nyhetsbrev
            Motta tips og ideer!

            Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.