IFI logo
Se flere bilder
Utsmykning med funksjon

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Utsmykning med funksjon

De veier lite, er lette å tilpasse og er formstabile. Dessuten pynter de opp fasaden til en rimelig penge. Formstøpte lister for fasader har mange fordeler. Når malermester Bjørn Studsrud bygger hus med murfasade, velger han nå å montere funksjonelle profiler av PU-skum rundt vinduene.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gamle murfasader er ofte smykket med gesimser, vindusforinger og vannbrett. Utover å være dekorative, har utsmykningen også hatt en viktig funksjon: de leder vann og skitt ut fra fasaden og vekk fra huset slik at pussens levetid øker, og at huset ser penere ut lenger.

I dag er murhus igjen blitt populært blant eneboligbyggerne, da de er både holdbare og krever lite vedlikehold.

Etterspørselen øker

– De store husfabrikantene har i dag flere modeller trehus med murfasader med moderne ”puss-på-plate-løsninger”. I takt med denne utviklingen merker vi en økende etterspørsel på løsninger for utvendig belistning tilpasset murfasadene, sier Olaf Rimstad, daglig leder i Deco Systems.

Deco Systems tilbyr utvendig belistning og fasadelister i nye, moderne materialer som gir lang levetid og forskjønner enkelt og rimelig.

Alle klima

Domostyl-listene i standardsortimentet er laget av PU-skum (Polyurethan). Produsenten tilbyr også spesialdesign tilpasset det aktuelle huset, laget av EPS (polystyren).

– Produktene er brukt på over 40.000 fasader globalt, og fungerer i alle slags klima, sier Olaf Rimstad.

Listene er langtidsholdbare og monteres raskt og enkelt med lim direkte på fasaden. Den lave vekten gjør at belastningen på håndverkeren blir mindre ved montering, og én mann kan uten problem bære med seg 10-20 lengdemeter og montere dem alene. Profilene er også lette å tilpasse og kutte på stedet, med en vanlig gjærsag.

Spesialtilpassede

– De nye materialene gir et stort utvalg ferdige profiler, i tillegg til at vi også tilbyr spesialtilpassede løsninger som kan lages etter tegning. På den måten kan vi tilpasse stilen nøyaktig slik kunden ønsker det, sier han.

Fargemagasinet reiste sammen med Rimstad til Ørje ved svenskegrensen i Østfold. Der bygger malermester Bjørn Studsrud hus med murt fasade og vindusomramminger og vannbrett fra Domostyls standardserie.

"Solide og bra"

– Huset er bygd opp av BMC Scanblokk med fiberpuss oppå. Til våren skal vi pusse fasaden for andre gang og male med en lys grå silikatmaling. Listene blir malt i Egghvitt, som vinduene, sier Bjørn Studsrud.

– Jeg synes listene ble fine på huset. De virker veldig solide og bra, og løfter arkitekturen, sier han og legger til at malermesterbedriften nå også selger listene.

Fremgangsmåte:

1. Tett vindusåpningen med ekspanderende skum.

2. Byggherre og byggmester har som ekstra sikring mot fukt, valgt å komplettere listverket i underkant av vinduet med et vannbrett som slisses inn i fasaden. Monteringen starter med å lage slissen. Deretter tilpasses profilene rundt vinduet. Eventuelle endestykker limes på plass før montering.

3. Med listene følger et spesiallim fra NMC som brukes for å montere profilene. Profilene skal hellimes, og limet er herdet etter 24 timer. Det går med cirka 2 tuber lim per vindu.

4. I tillegg til lim brukes en mekanisk forankring, her med dykkert, som holder profilene på plass mens limet herder.

5. Etter montering forsegles åpningen mellom list og fasade med en streng lim som glattes ut med fingeren.

6. Det anbefales å sikre vannbrettet med et par skruer etter at limet er herdet.

7. I forbindelse med at fasaden males ferdig, påføres to strøk akrylbasert maling på profilene.

– Monteringen går kjappere enn med trelister, og disse vrir seg ikke og er lette å tilpasse målene. Jeg vil tro de er bedre enn tradisjonelle støpte utsmykninger, her vil det ikke stå vann som kan trekke inn, sier byggmester Arild Gromholt.

Domostyl

Domostyl, som er en serie standard profiler fremstillet i PU-skum (Polyurethan), finnes i et stan­dardsortiment, og kan også lages etter mål. Disse fremstilles i EPS (polystyren), og overflaten behandles med en spesiell syntetisk coating. EPS og PU-skum veier kun en brøkdel av de tradisjonelle materialer man normalt bruker til fasadeprofiler. Produkter fra sortimentet er montert på over 40.000 fasader i Europa og resten av verden. Materialet er godt utprøvd under alle klimatiske forhold.

# Nytt i år er at Deco Systems også har fått inn løsninger som minimerer kuldebroer ved vindussmyg. Dette inngår i Customized-serien og kan tilpasses fasadeisoleringens tykkelse for å gå helt inn under bunnrammen på vinduet.

# Produktene produseres av NMC i Belgia og leveres av Deco Systems som er eksklusiv importør i Norge.

# Malermester Studsrud forhandler produktene.

Mer informasjon:

www.decosystems.no

www.studsrud.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.