IFI logo
Se flere bilder
Ut av dvalen

Foto: Charlotte H. Sveinsen/ifi.no

Ut av dvalen

Én ting er sikkert, etter å besøkt de store interiørmessene i Paris, Stockholm og Frankfurt: nå må vi komme oss ut av dvalen! Natur og bærekraft står øverst på pallen i trendbildet. Godt etterfulgt av alt som får oss i godt humør: farger, kitsch, morsomheter, håndarbeid og omsorg så langt øyet rekker. Lev livet og ha det gøy! Men husk å ta vare på jorda, hjemmet ditt, dine medmennesker og ikke minst: deg selv.

Charlotte Holberg Sveinsen

Charlotte Holberg Sveinsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Vi kan vel alle være enige om at det har vært tunge år, og mange ser fortsatt med uro på den kommende tiden. Høye strømutgifter, økte matpriser, flere rentehopp på kort tid, og ja, det er liksom ingen ende. Når det er sagt, det har vært nedgangstider tidligere også. Og det samme har skjedd hver eneste gang: DET GÅR OVER! Og det hjelper jo å se på historien og vite at det faktisk gjør det. Joda, denne gangen også. Bare vent!

Og er det noe som smitter og gir godt humør, så er det andre mennesker som pøser ut glede, smiler og inspirer andre til å se det positive. Og farger likeså! Masse farger! Farger gjør noe med oss og tør vi å bruke dem, smitter også det.

Det hjelper rett og slett å bli eksponert for det.

Se flere bilder
rød leppestol

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no

KISS ME: En stol formet som røde lepper på svart-hvitt gulv og rød-rosa vegger? Hvorfor ikke?

Glem gamle regler

Parismessen Maison & Objet hadde i år navnet TAKE CARE og nettopp det gjorde den til gangs. Budskapet var å ta vare på hverandre, oss selv, naturen, hjemmene våre.

Ikke bare var det et eldorado av farger på messen, men det krydde også av dyr i alle former og variasjoner, masse kitsch, modige mønsterkombinasjoner, blomster, tapeter og alt som kunne booste humøret. Og som et kraftig spark til den minimalistiske perfeksjonismen og overforbruket som har vært gjeldende en del år, der vi hele tiden har blitt pushet til å kjøpe nytt for å ha det «riktig» hjemme. Bruk det som brukes kan, uavhengig av om det etter gamle regler og normer passer sammen eller ei. Alt er lov!

Vi skal selv like interiøret, men for all del: Sørg for at det gir glede og at rommet gir den stemningen DU vil ha når du er i rommet. Er det nipsfigurene til grandtante Edith, garnteppet som er arvet fra farmor eller et tapet med orange striper som gir en den rette følelsen, så spiller det ingen rolle hva andre måtte synes om det. Livet er for kort til å henge seg opp i rigide regler. Det er ikke mange årene siden rødt og rosa var bortimot forbudt for eksempel. Det stod nesten i grunnloven. Vel, nå er det skikkelig hot. 

Se flere bilder
rosa vegger, mønstrete sofa, runde lamper, retrolook

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no

MAKSIMALISME: Minimalismen er vi helt klart ferdige med for nå. Uvante farger sammen og flere ulike mønster samtidig gjelder nå. Alt er lov!

Mer personlighet og mer farger

Farger kan brukes aktivt for å oppnå spesifikke følelser eller sinnsstemninger. Nåtidens farger skal helt klart få oss i bedre humør.

Av farger som har gått igjen på messene har det vært mye blått og fersken/orange, og gjerne de to sammen. Det har vært sterke kontrastfarger spesielt i orange, rødt, lilla og den hotteste av dem alle: koboltblå.

Rosa holder fremdeles koken og sterk emeraldgrønn var også en gjenganger.

Noen steder brukes farger på enkeltelementer, for eksempel på én stol, kommode, en vase eller en vegg. Andre steder i hele rom. Og ja, taket også. For at taket nå skal males i annet hvitt, dét er helt sikkert.  Å ha samme farge på vegger og tak gir et helt annet rom enn å ha taket hvitt og veggene i en annen farge.

Kombiner gjerne det hele med svart-hvite gulv eller tepper. Og er ikke det nok: sleng på gull også. Som med farger, i nedgangstider får vi en higen etter å tilføye gull i interiøret og på klærne. Det ser eksklusivt ut og det som skinner får alt til å glitre litt mer. Som kontrast til alt annet som må tas ned.

Se flere bilder
orange og blå vegger

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no

ORANSJE: I alle varianter og styrker har vi sett oransje/ferskenfarger, gjerne sammen med blått.

Besøk fortiden

Slow living er en livsstil som har vært oppadgående i noen år, men som har blitt sterkere i kjølvannet av pandemien. Det innebærer å leve saktere, mer som besteforeldregenerasjonen gjorde, og være mer tilstede i eget liv, bruke tid med de man er glad i og hjemmekos. En mer bevisst livsstil som setter tilstedeværelse og gode følelser foran effektivitet og det «perfekte». Nå hylles det uperfekte. Det skal synes at vi lever! Fremfor 1. sorteringer, gir 2. og 3. sorteringer av samme produkt sjarmerende skjønnhetsfeil. Det skaper mer stemning og noe ekte som får oss til å føle oss bedre. Det handler også om å ta vare på naturen og det vi allerede har. Kan vi bruke det som allerede er på nye måter? Hvordan kan overforbruket reduseres og samtidig skape noe nytt?

Å kombinere gammelt og nytt er én måte. DIY (Do It Yourself) en annen. Alle former for håndarbeid og håndverk er en megatrend for tiden. Drivvedmøbler, garnlamper, broderte bilder, trespikking, omsying av tekstiler. Jo mer personlig og hjemmelaget, jo bedre. Bruk det du har og ta vare på det du har.

Se flere bilder
vevbilde

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/Ifi.no

GAMLE TEKNIKKER: Det er bare å finne frem håndarbeid. Puter, veggbilder, tepper, duker. La kreativiteten blomstre!

Nå eller aldri

Den viktiste retningen vi nå har over oss, handler dog verken om farger eller uttrykk. Alle må nå tenke nytt og sørge for å ta nye valg. Være bevisst på hva vi bruker pengene på, at vi tar bedre vare på det vi har og velger produkter som varer lenge.

Å ta vare på det vi har, pleie det, vedlikeholde og finne nye bruksområder, står absolutt øverst på agendaen. Og på messene i Stockholm, Frankfurt og Paris var det ikke lenger et hvis. Det var en selvfølge. Sirkulering, bærekraft, «Zero Waste», kreative løsninger og tenke nytt fra A til Å var mer en regel enn unntak. Og nå er det også opp til oss forbrukere å stille krav og forvente endring.

Nordmenn flest er kanskje ikke like vågale som våre europeiske venner, men vi kan jo la oss inspirere og kanskje vi kan driste oss til å bli litt tøffere også? Kanskje fokusere mer på hva som gjør oss godt og hva VI liker, istedenfor å tenke på hva naboen gjør og mener? En ting er helt sikkert: har du lyst, har du lov! Bare husk å tenke på jorda og de som kommer etter oss samtidig.

Se flere bilder
brune lamper

Foto: Emma Wold/Ifi.no

KAFFELAMPER: Disse er laget av kaffegrut og appelsinskall. Når den går i stykker kan den kastes på komposten. 


Se flere bilder
filleryemønster stol

Foto: Iver Valkvae/Ifi.no

TSKJORTE-STOL: Filleryer kommer i stor skala. Her er en stol i filleryemønster laget av tskjorter! Designer er Maria Westerberg.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.