IFI logo
Se flere bilder
Trenger jeg byggetillatelse?

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Trenger jeg byggetillatelse?

Ja! Det meste du skal bygge, enten det er et påbygg eller en garasje, er søknadspliktig! Regelverket kan være vanskelig å tolke, men du kan forhindre mye bry i etterkant ved å ha de riktige godkjennelser.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det å byggemelde endringer på huset er viktig, slik at de nødvendige godkjennelser foreligger. Ta kontakt med Plan- og bygningsetaten i din kommune ved den minste tvil, så slipper du å gjøre noe galt.

Det er spesielt viktig å ha fått tillatelse til byggingen hvis boligen en gang skal selges. Da bør nemlig disse forholdene være i orden.

Søknad om tiltak

Store tiltak, altså nybygg og vesentlige ombygginger, kan privatpersoner ikke søke om selv. Her må profesjonelle firmaer inn i bildet, og dette er derfor ikke relevant for en vanlig oppusser.

Melding om tiltak

Mellomstore tiltak, som for eksempel garasjer, balkonger eller tilbygg på inntil 50kvm, kan søkes om på en enklere måte som heter "melding om tiltak". Denne søknaden kan den enkelte huseier fremme selv.

I en byggemeldingssak skal følgende dokumentasjon foreligge:

  • Utfylt skjema: Melding om tiltak
  • Gjenpart av nabovarsel (som viser at du har varslet aktuelle naboer/gjenboere)
  • Situasjonskart (som viser hvor du skal bygge)
  • Tegninger av tiltaket (plan, fasader i målestokk)

Nabovarsel

Hvis du skal bygge noe som krever søknad til kommunen, må du sende ut et nabovarsel. Dette gjøres ved at du sender ut et fastlagt skjema sammen med nødvendig dokumentasjon (for eksempel situasjonskart og hustegninger). Kontakt kommunen for informasjon om hvilke naboer du må varsle. Eventuelle merknader fra naboer må komme til kommunen eller ansvarlig søker innen to uker etter at varslet er sendt ut.

Når trenger man ikke å søke?

Det er faktisk svært lite som er unntatt søknadsplikt. Men en liten bygning, som ikke skal brukes til beboelse, på inntil 15 kvm og hvor mønet er maks tre meter høyt, kan man bygge uten å søke. Det er imidlertid viktig å huske på at man ikke kan bygge noe som er nærmere enn fire meter til naboens grense. I tillegg er det krav til at den lille bygningen skal passe inn med den øvrige bebyggelsen på tomten. Mindre fasadeendringer og tilbakeføring av fasade kan også fritas fra søknadsplikt.

Hva med ulovlig bygging?

Enkelte dropper søknaden, og starter byggingen uten de nødvendige godkjennelser. Slik ulovlig bygning er imidlertid ikke å anbefale, for du kan få problemer i ettertid. I noen tilfeller får man mulighet til å søke i etterkant, men det bør man ikke satse på. Bygging uten godkjenning kan medføre bøter eller at man blir pålagt å rive ulovelighetene.

Ta kontakt med kommunen

Det er Plan- og bygningsloven som regulerer hvordan og i hvilke tilfeller man må søke til kommunen før bygging. Regelverket er stort og kan til tider være svært forvirrende. Hvis du er i det minste tvil om hva du skal gjøre, nøl ikke med å kontakte Plan- og bygningsetaten i din kommune. De kan komme med nyttige råd og veiledning om søknadsprosessen din. Mange kommuner har nå også et eget servicekontor, hvor du kan henvende deg for informasjon.

Det kan ofte også være lurt å bli oppdatert på om det finnes en reguleringsplan for området du bor i, det kan nemlig være svært ulike regler for ulike bydeler. Krav til dokumenter som må sendes inn kan også variere fra kommune til kommune.

Mer informasjon

Statens bygningstekniske etat

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.