IFI logo
Se flere bilder
Toppen er mest utsatt

Foto: Espen Grønli/ifi.no

Toppen er mest utsatt

Det er viktig med jevnlig vedlikehold av murte piper. En løs stein eller utette beslag kan gjøre stor skade.

Knut Randem/MLF

Knut Randem/MLF
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Piper over tak er spesielt værutsatte. De forvitrer og går i oppløsning om de ikke vedlikeholdes slik de skal.

Fullbeslag

Ved regelmessig kontroll må det påses at pipa holder en god teknisk stand uten antydning til løse deler eller oppsprekking. Snakk gjerne med malermesteren om overflatebehandling av pipene i forbindelse med de regelmessige vedlikeholdsrundene. Piper i god stand kan også påsettes fullbeslag, men antikvariske myndigheter synes ikke dette er en god løsning. Fullbeslag av piper er uansett et søknadspliktig tiltak etter Plan- og bygningsloven.

Ditt ansvar

Det er ditt ansvar som gårdeier å sørge for at pipene er i god stand, og du har et spesielt ansvar for at løse deler ikke faller ned fra taket og skader fotgjengere. Dersom personer skades av en ødelagte pipedeler eller andre bygningselementer, som faller ned fra bygningen, vil du som gårdeier kunne stilles til ansvar for dette.

Råteskader

Et utett beslag rundt pipa kan føre til vanninntrenging i taket og en skjult utvikling av råteskader. Vann kan følge pipa flere etasjer nedover slik at skader kan bli omfattende. Reparer skadde beslag omgående slik at de beholder sine tekniske egenskaper.

Pipene skal feies regelmessig

Feiing hvert annet år vil som regel være tilstrekkelig dersom pipene brukes normal. Er du i tvil om feieintervallet, snakk med det lokale feiervesenet. En feier bør også inspisere pipene om lag hvert fjerde år. En sotet pipe gir dårlig trekk og øker faren for pipebrann. Dessuten er den uøkonomisk å bruke og øker utslippene av giftig kullos.

Rehabilitering av piper

Eldre piper kan rehabiliteres ved at det monteres nye foringsrør innvendig i pipeløpet. Diameteren på disse rørene avhenger av antallet ildsteder, størrelsen og lengden på pipa. Vedfyrte og oljefyrte ildsteder bør ha hver sitt separate pipeløp. Korrekt dimensjonering er svært viktig. Dersom tverrsnittet er for stort eksempelvis i røret til en oljefyr, reduseres røkhastigheten og det kan bli kondens i pipa. Det kan benyttes flere løsninger ved rehabilitering av piper. Metodene kan variere med om det er tegl- og betongskorsteiner eller elementskorsteiner.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.