IFI logo
Se flere bilder
Styr unna trendfarger når du skal male huset

Foto: Bjørg Owren/ifi.no, Jan Lillehamre/ifi.no, Fargerike

Styr unna trendfarger når du skal male huset

Sommeren har så langt ikke vært den aller beste for den som hadde planer om å male huset utvendig, men står værgudene oss bi er det fortsatt mange uker med godt malevær. Og kanskje har du rukket å bruke sommeren så langt til å finne en ny og spennende farge til huset?

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vurderer du å skifte farge på huset, anbefales det å bruke tid på å finne farge som kler huset og nabolaget gjennom fire årstider med skiftende lysforhold. – Styr unna trendfargene, er et råd som går igjen.

Fargeekspertene retter nå en advarende pekefinger mot grått som har blitt den nye motefargen; hele nabolag skifter karakter fordi mange har malt grått.

– Synd og tankeløst, mener arkitekt og bildende kunstner Mette L’orange, som også er professor i farge ved Kunsthøyskolen i Oslo og Kunst- og designhøgskolen i Bergen.

– Mange grå hus sammen kan lett oppfattes som «grått», trist og karakterløst. Mens ett og annet blant hus med andre kulører er fint, og skaper «luft» og variasjon i helheten, sier fargeprofessoren.

Hun peker på at størrelsen og stilen på huset på huset, miljøet det står i, materialet det er bygget av og himmelretningen det vender mot alle er forhold som påvirker opplevelsen av fargen og dermed noe vi må ta hensyn til ved valg av farger.

– Se på omgivelsene og tenk på hvordan huset skal oppleves før du bestemmer deg. Skal huset stikke seg fram eller være dempet og tilbaketrukket? Grått kan bidra til begge deler avhengig av hvilken gråtone man går for, sier L’orange.

Se flere bilder
Mette L'orange er professor i farge

Foto:

Mette L'orange er professor i farge

Gult ga karakter

Hun får støtte av kreativ leder i Fargerike, Tale Henningsen, som i disse dager lanserer et nytt fargekart. Der prydes forsiden av et rødt hus – ikke en rødmalt liten stue – men et staselig stort bygg i rødt og hvitt.

– Rødt er en av våre tradisjonsfarger og egner seg godt på de fleste hus; klassiske, funkis fra 50-tallet og moderne arkitektur, sier Henningsen.

Fargekartet er satt sammen av tidløse farger. Teamet som har jobbet med fargene har reist rundt i landet, hentet inspirasjon og kunnskap og valgt nyanser som vil være like flotte uansett årstid. Først i heftet finner vi kapitler om rødt, gult, grønt, blått.

– Dette er ikke tilfeldig, medgir Henningsen, vi ønsker å inspirere til større mangfold og vise hvor flott det er med farge.

Selv har hun og familien malt huset i sommer. Etter 13 år med en svakt gulaktig farge med eggehvit staffasje, som både huset, beboerne og nabolaget hadde trivdes med, var det tid for skifte. Da husbonden nå skulle male huset for tredje gang forlangte han ny farge.

– I diskusjonen om hvilken farge vi skulle gå for, var en ting klart. Det skulle ikke være grått! sier hun med ettertrykk og rister på hodet over hus som har mistet karakteren ved «modernisering» til grått fra for eksempel rødt og gult.

Nå er det forskjell på gråtoner, noen er mer heldige enn andre. Det er særlig de litt rødaktige gråtonene hun mener folk skal være varsom med. For med mye grønn vegetasjon rundt har disse fargene en tendens til å bli litt rosa eller lilla.

– De blir rett og slett skitne og slappe, nærmest som en klump modelleire, mener hun. Og ingen ønsker vel egentlig et slapt og konturløst hus?

Se flere bilder
Fornøyd med fargevalget skrur Tale på plass lamper etter endt malejobb. Et lite tips: Skru ned løse deler, ikke mal rundt!

Foto:

Fornøyd med fargevalget skrur Tale på plass lamper etter endt malejobb. Et lite tips: Skru ned løse deler, ikke mal rundt!

Ny farge ga ny identitet

Hos Henningsen ble det Strågul. Fortsatt gult, men mer kulørsterk og tydeligere enn før.

– Det morsomme er at huset fikk en tydeligere identitet, sier Henningsen. 

Fargen er god i kombinasjon med de eggehvite vinduene og det sorte taket. 

– Taket er utrolig viktig for helheten. Det er en stor farget flate so utgjør en stor del av helhetsinntrykket, så kikk også mot taket før ny farge bestemmes, råder hun.

Se flere bilder
Nymalt hjemme hos Tale Henningsen. Den strågule fargen ga huset en tydeligere karakter og harmonerer godt med det sorte taket og eggehvite vinduer.

Foto:

Nymalt hjemme hos Tale Henningsen. Den strågule fargen ga huset en tydeligere karakter og harmonerer godt med det sorte taket og eggehvite vinduer.

Mer informasjon

Fargerike

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.