Til ifi.no AnnonseAnnonse
IFI Logo

Stor forandring – liten jobb!

Maling/beis på trehus
Stor forandring – liten jobb!
Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Døren er et lite utropstegn på en stor fasade. Med få timers lett arbeid, litt maling i en sprek farge, godt verktøy og en dør, setter du ditt eget preg på huset!

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse

Døren er en begrenset flate, men allikevel godt synlig. Her kan du med enkle midler sette et eget preg på huset.

Å male en ytterdør tar omtrent en time per strøk. Og døren trenger minst to strøk. Dessuten går det med noen minutter til å vaske og forberede flaten som skal males. Faktum er at du etter kun et par, tre timers arbeid i løpet av en helg, gir hele huset et stort løft!

– Her kan du være litt modigere, enn på resten av huset, sier Per Myhre, maler og tekniker hos Nordsjö.

Og tør du ikke, eller vil du ikke, gå løs på selve hoveddøren til huset – finnes det kanskje andre ytterdører som du kan øve deg på! Hva med kjellerdøren, inngangen til boden eller døren til barnas lekehus?

Fra brun til gul

Vi var med da Per Myhre forandret en gammel, brun og kjedelig kjellerdør til å bli noe helt annet. Huset er et gammelt gårdshus, med høy hvitmalt sokkel og brede, brunsorte kledningsbord. Døren inn til kjelleren er bygd opp av profilerte kledningsbord, og har et lite, ruterformet vindu.

Eierne av huset ønsket en tradisjonell farge som står godt til arkitekturen og den brunsorte fasaden, men som allikevel oppleves som moderne. Valget falt på fargen «Fjellgul», hentet fra Nordsjös fargeguide «One klassiske farger». Dette er en gulfarge som trekker mot rødt, og den kan minne om klassiske, okerpigmenterte malinger. NSC-koden er S 2040-Y20R.

Per Myhre malte en brun dør gul på noen timer.

Per Myhre malte en brun dør gul på noen timer.

To strøk på en dag

Vår maler brukte en hurtigtørkende dør- og vindusmaling til jobben, og fikk faktisk malt to strøk i løpet av samme dag! Hvor raskt en maling tørker og er klar for overmaling, er avhengig av vær og vind. Det kan være lurt å la malingen tørke over natten før strøk to påføres.

– På emballasjen er det alltid angitt en tørketid, og den er basert på en utetemperatur på + 20 grader. Ved lavere temperaturer forlenges tørketiden.Det må man ta hensyn til ved maling, sier Per Myhre. 

Hvor lang tid det tar før malingen er overmalbar, avhenger av temperaturen ute.

Hvor lang tid det tar før malingen er overmalbar, avhenger av temperaturen ute.

HER ER FREMGANGSMÅTEN:

1. VASK: Dagen før døren skulle males, vasket huseierne den. Det ble brukt Nordsjö Husvask, blandet ut i en bøtte med lunkent vann i henhold til anvisning på flasken. Til å rengjøre flaten ble det brukt en skurepad, som dyppes i vaskevannet og gnis over flaten. Det er viktig å være grundig, og forsøke og komme til i alle hjørner og ved alle profiler.

Huseierne brukte to bøtter, og hadde rent, lunkent vann i den andre, og en tykk og god svamp. Denne ble brukt til å tørke og skylle vekk vaskevannet. Alle rester av rengjøringskjemikaliene må fjernes for å gi god vedheft for malingen. Det kan være bra å bytte vann halvveis inn i vaskingen.

Huseierne hadde glemt å vaske karmen, så den jobben tok maleren da han kom neste morgen. For å ikke væte ned hele karmen, brukte Per våtservietter som er spesielt beregnet for enkel rengjøring av mindre flater som skal males. Disse klutene er satt inn med et sitrusbasert rengjøringsmiddel som ikke trenger å skylles vekk før overmaling.

 

Start med rengjøring.

Start med rengjøring.

2. SLIPING: Maleren begynte med å slipe lett over døren med et slipepapir med korning 120.

– Dette gjør jeg for å få bedre vedheft for malingen. Jeg oppdager også eventuelle blemmer og pløser. Når jeg sliper, river jeg litt i underlaget, og det fører til bedre heft, sier han.

Slipestøvet fjernet han med en liten feiekost, og deretter tørket han døren med en tørr mikrofiberklut.

– Mikrofiberkluten fanger opp alt det fine slipestøvet og holder på det. Jo mer jeg gnir, jo mer elektrostatisk blir kluten, og da holder den enda bedre på støvet. Men kluten må være tørr! sier han. 

 

Gå lett over med et slipepapir så hefter malingen bedre.

Gå lett over med et slipepapir så hefter malingen bedre.

3. MASKERING: Å sette opp maskeringstape kan oppleves som en tidkrevende oppgave. Mange profesjonelle malere som er stø på hånden, lar være å maskere. Myhre anbefaler å bruke maskeringstape der hvor det går raskere enn å male med forsiktighet.

– Dessuten setter jeg alltid maskeringstape der jeg ønsker skarpe kanter og fine avslutninger. Da blir det enkelt å få et pent resultat, sier han.

Kjellerdøren som skal males åpnes innover, og for ikke å søle la vi malefilt på gulvet. Filten har et plastsjikt i bunn og filt på toppen. Det gjør at malingssøl tørker i filten, uten å trekke gjennom til underlaget. Filten kan med gjerne brukes utendørs også!

 

Dekk gulvet med malefilt for å unngå søl.

Dekk gulvet med malefilt for å unngå søl.

4. ØVRIGE FORBEREDELSER: For å gjøre jobben rask og enkel, er det viktig at du i forkant ser til å ha alt nødvendig verktøy for hånden. Malingen røres godt og slås over i en malebøtte. Dette er en firkantet bøtte med riller på innsiden. Bøtten rommer mer enn et vanlig rullekar, og gjør at du ikke trenger å bruke tid på å etterfylle maling.

Finn en tøyfille og fukt den med vann.

– Jeg har alltid en fuktig fille med meg når jeg maler. Den bruker jeg til å tørke vekk eventuelt søl, og til å pakke inn verktøy hvis jeg trenger å sette dem fra meg for noen minutter, sier Per Myhre.

Bruk en fin malerull, med polyestervev som ikke feller fibre, som anstryker. Altså til å påføre malingen med. I kriker og kroker der rullen ikke kommer til, påføres maling med en liten, skrå pensel. Overflaten glattes ut med en fordriver, eller etterstryker som den også blir kalt.

– Med rullpåføring får jeg malingen raskt ut, og jevnt på underlaget. Da får jeg bearbeidet malingen innen malingen tørker, sier Per Myhre.

Rullen skal mettes før bruk. Det innebærer å dyppe rullen gjentatte ganger i malingen, for så å rulle den av mot rillene i bøtten. Penslene skal også mettes, ved å dyppes og strykes av flere ganger. Ved å mette verktøyet blir påføringen jevn fra første strøk.

 

Pakk verktøy som ikke brukes inn i en fuktig fille.

Pakk verktøy som ikke brukes inn i en fuktig fille.

5. MALE FØRSTE STRØK: Ved alt malearbeid er det lurt å legge en plan for i hvilken rekkefølge delene skal males. Del flaten opp i felter, og mal dem i en rekkefølge som gjør at du ikke kommer innpå nylig malte områder med verktøyet.

– Start med å male innerst, og mal deg deretter systematisk utover. Er det vindu i dørbladet eller en speildør, er det logisk å begynne innerst, for så å ta rammetreet til slutt, sier Per Myhre.

Påfør malingen med rull, overalt der du kommer til. Ved å sette rullen litt på skrå, kommer den forbausende lett til også i profiler, kriker og kroker. Kompletter påføringen med pensel i innvendige hjørner.

– Det er gunstig med rull, fordi det går fort. Jeg maler også karmen og sidene på dørbladet med rull, sier Per Myhre.

Et siste, og viktig, moment er å glatte ut strukturen som rullen etterlater seg, og det gjøres med en fordriver, eller etterstryker som den også blir kalt. Det er en flat, bred pensel med tynt blikk og fine fibre.

– Ved bruk av fordriveren er det viktig å ikke gå frem for forsiktig. Du må legge litt trykk på verktøyet, slik at busten går gjennom hele det våte malingsjiktet. Mange stryker ut malingen alt for løst, men du må helt ned i bunn. Stryk alltid ut malingen langs fiberretningen, aldri på tvers av den, sier Per Myhre.

Etter at første strøk er påført, pakkes verktøyet inn i plast hvis det skal brukes igjen innen noen få timer. Skal det brukes dagen etter bør verktøyet vaskes rent med vann og malingen dekkes over eller has tilbake i emballasjen. Før penselen og rullen pakkes vekk, dyppes de i maling, slik at de ikke tørker til de skal brukes neste gang. 

 

Bruk rull til påføring overalt den kommer til.

Bruk rull til påføring overalt den kommer til.

6. MALE 2. STRØK: Strøk nummer to kan påføres når overflaten er tilstrekkelig tørr. Estimert tørketid og tid før overmaling, står angitt på emballasjen. Ta med i beregningen at tiden må økes hvis det er kaldere enn 20 grader ute. Solpåvirkning og luftfuktighet kan også påvirke tørketiden.

Ved påføring av det andre strøket er det enda viktigere med systematikk i arbeidsgangen. Her er det nemlig ikke like enkelt å se hvor du har malt, og hvor du hittil ikke har vært.

– Del opp flaten i felter som gjør at du ikke kommer innpå halvveis tørr maling med verktøyet etterpå, sier Per Myhre.

 

Mal døren i riktig rekkefølge - start innerst.

Mal døren i riktig rekkefølge - start innerst.

7. AVDEKKING: Fjern maskeringstape umiddelbart etter at andre strøk er påført. Da tørker ikke tapen fast i malingen, og kantene blir skarpe og fine. La derimot malefilten ligge til overflaten er støvtørr. Hvis du fjerner den for tidlig, vil støvet fra filten kunne feste seg i den nymalte flaten. 

 

Fjern tapen straks du har malt ferdig.

Fjern tapen straks du har malt ferdig.

Mer informasjon:

Nordsjö

Jordan

 

Beckers

Flügger

Scanox

Bergen Malingfabrikk

Drywood

Fibotex

Krefting & Co

Annonse
Dette ble brukt:

Rengjøring

  • Nordsjö Original Husvask
  • Skurepad
  • Svamp
  • To vaskebøtter
  • Jordan Easy Wipes

Forberedelse:

  • Slipepapir, korning 120
  • Maskeringstape
  • Malefilt

Maling:

  • Nordsjö One Door & Window Tech, farge NCS S 2040-Y20R.

Verktøy

  • Malebøtte
  • Malerull 10 cm med fin polyestervev
  • Pensel, flat skrå 35 mm
  • Fordriver, flat
Se huskelisten din

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon. Finn de siste artiklene om dette emnet.

Vi anbefaler
Mer fra Maling/beis på trehus
Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.