IFI logo
Se flere bilder
Stille stunder i Seljord

Foto: Kristian Owren/ifi.no og Robert Walmann/ifi.no

Stille stunder i Seljord

I Seljord finnes det et rom som er så stille at du kan høre ditt eget hår vokse. Det er fordi gulvet i biblioteket er dekket med et helt spesielt belegg.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Morten Hansen i Ehrenborg var ikke vond å be da arkitekt Marta Domingos Sécio fra Adapt Arkitekter AS i Skien ringte og ville vite mer om Upofloor «Zero Sound». Et PVC-fritt gulv med lav trinnlyd og enkel vedlikehold. Arkitektens jobb var å tegne et moderne bibliotek i Seljord, og kravene til gulvet var mange og strenge.

Se flere bilder
Morten Hansen hos Ehrenborg

Foto: Robert Walmann/ifi.no

STOLT LEVERANDØR: Morten Hansen er godt fornøyd med resultatet. – De har valgt det beste gulvet som finnes for dette rommet. Ingenting slår Upofloor «Zero Sound» i et bibliotek, sier han.

Seljords nye flerbruksperle

Hansens prøver falt i smak, og arkitekten ga grønt lys for det miljøvennlige gulvet. Dermed kunne spaden gå i jorden i august i fjor. I dag er bøkene på plass, og snart åpner dørene til bygdas nyeste perle. Biblioteket er et nytt tilbygg på et eksisterende flerbrukshus. Her er blant annet kino og treningshall.

Se flere bilder
Gulv i bibliotek

Foto: Kristian Owren/ifi.no

STILLE: Gulvet i biblioteket gjør rommet stille.

Som en åpen bok

Tilbygget er tegnet slik at det forestiller en åpen bok. Det synes både utvendig og innvendig.

− Det er klart at et bibliotek skal ha «Zero Sound» på gulvet. Vi har lagt cirka 500 kvadratmeter i fargene beige og oransje. Det er lagt på en skumbakside som demper trinnlyden med 15 desibel, så dette gulvet skal ikke forstyrre noen, sier Hansen.

Se flere bilder
Stille gulv i bibliotek

Foto: Kristian Owren/ifi.no

STILLE GULV: På gulvet i Seljord bibliotek ligger 500 kvadratmeter med beige og oransje gulvbelegg fra Ehrenborg. Limtrekonstruksjonen i rommet skal illustrere en åpen bok.

Malermester Aslak Hauge fra Telemark Tapet og Maling AS fikk æren av å legge gulvet. Han er også fornøyd med resultatet.

− Jeg fikk male veggene i samme spreke farge som dette oransje gulvet. Limtrekonstruksjonen i rommet gir et robust og moderne uttrykk. Gulvet kler rommet og er mykt og behagelig å gå på, sier han.

Se flere bilder
Seljord bibliotek

Foto: Robert Walmann/ifi.no

LESEHESTER: Morten Hansen fra Ehrenborg og Aslak Hauge fra Telemark Tapet og Maling AS slår fast at bøkene er klare for utlån.

Anbefalt for astmatikere

Hansen tror gulvets enkle vedlikeholdsplan og at det er helt giftfritt var avgjørende for at arkitekten ønsket nettopp dette belegget.

− Gulvet er helt PCV-fritt og Astma- og allergiforbundet anbefaler dette til alle. Når det gjelder rengjøring er det kun vann og mopp som skal brukes. Det skal ikke bones eller tilsettes voks. Den homogene overflaten er hard og ripebestandig, så jeg er sikker på at det vil se pent ut lenge, sier han.

Se flere bilder
Rengjøre gulv

Foto: Kristian Owren/ifi.no

RENT OG PENT: En stor fordel med dette gulvet er at vedlikeholdet er enkelt. Her skal det bare moppes med vann, forteller Morten Hansen fra Ehrenborg.

Gulvet som tåler alt

Hansen forteller at Upofloor «Zero Sound» også er godt egnet på helseinstitusjoner og sykehus. Dette belegget er enormt slitesterkt og tåler søl fra kjemikalier. Derfor vil blant andre Karolinska Universitetssjukehuset i Stockholm kun ha dette belegget. Der har vi lagt 170 000 kvadratmeter, forteller Hansen.

Se flere bilder
Farger i bibliotek

Foto: Kristian Owren/ifi.no

FARGERIKT: I kontordelen av biblioteket er veggene og gulvet designet i samme oransje farge. – Veggene er malt oransje som gulvet, sier malermester Aslak Hauge.

Seljord bibliotek

Seljord-bibliotek-Foto-KristianOwren-ifi.no-9

 • Det nye Seljord bibliotek åpnet
  dørene 23. januar i år.
 • På gulvet ligger det 500 kvadratmeter
  av Upofloor «Zero Sound».
 • Biblioteket er et nytt tilbygg på et
  eksisterende flerbrukshus. Her er blant
  annet kino og treningshall.
Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.