IFI logo
Se flere bilder
Sømløs eleganse

Foto: Chera Westman/ifi.no, produsentene

Sømløs eleganse

De er gulvets finesser! De er smarte, koster ikke all verden, men er likevel prikken over i-en som sørger for en pen helhet i hjemmet. Her er tilbehøret du ikke visste at du trengte.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange leverandører har rørmansjetter, dørstoppere, systemlister og smarte klips for montering av lister. Og de kommer i ulike materialer som tre, MDF, plast og metall.

De små dingsene er nettopp små og dermed nesten usynlige, likevel kan de være vel så viktige både for sin nytteverdi og for å skape inntrykk av helhet.

Pent rundt rørene

Har du rør som stikker opp av gulvet? Da er rørmansjetter en av smådingsene du kan trenge. Mansjettene er delt i to så de lett kan festes som klips rundt røret.

– I en god del leiligheter og hus bruker man radiatorvarme. Der kommer det gjerne rør opp fra gulvet og inn i radiatorelementer. I tillegg er det ikke uvanlig å ha andre typer vannrør som stikker opp igjennom gulvet, sier Tommi Landmark i Tarkett.

Siden tregulv er et naturprodukt som vil bevege seg, skal det alltid legges inn en åpning mellom parkett og vegg, samt trapp, rør eller tilsluttende gulvmateriale.

– På samme måte med list langs vegger, kommer det da en ekspansjonsfuge fra parketten inntil rørene. Ved vannrøret vil en bore i parketten, og få en stygg kant. Da bruker man rørmansjetter som passer i størrelsen til å dekke åpningen, eller bevegelsesfuge. Det gir gulvet en pen avslutning opp imot rørene, sier Landmark.

Rørmansjettene kommer i mange forskjellige farger og uttrykk. Tarkett har eik, ask, bøk, lønn og mørk beiset som design.

– I tillegg leverer vi rørmansjetter ubehandlet. Tipset er da å ta med en prøve av gulvet til en fargehandel som blander rett farge, så gulv og mansjett får samme farge. Primært leverer vi rørmansjetter til parkettgulv, men de fleste laminatgulv ser i dag ut som tregulv. Det er bare å male dem om så vil de passe, opplyser han.

Størrelser på rørmansjetter fra Tarkett er 17,1 mm til 22 mm. De har i tillegg doble rørmansjetter, det betyr to hull i en mansjett, og som regel passer disse til to rør.

– Vi leverer også uten hull så du kan tilpasse der hvor det er en annen diameter enn standard. Dette er en rimelig forskjønnelse av gulvet, understreker Landmark.

Se flere bilder
Rørmansjetter skjuler stygge kapp.

Foto:

Rørmansjetter skjuler stygge kapp.

Visuell flyt

Ved åpne planløsninger er valget gjerne på store sammenhengende gulvflater. Men ved parkettgulv må planken få mulighet til bevegelse, det er derfor nødvendig med bevegelsesfuge. Smarte systemlister kan imidlertid dekke over skjøter mellom parkettflater.

Det skal heller ikke legges for store sammenhengende flater. Maksimal gulvbredde er rundt 12 meter og lengde i bordretningen 20 meter. Utover dette skal en bevegelsesfuge bryte av flaten.

– En T-list skal brukes i alle naturlige åpninger i et hus eller leilighet. Dette fordi det kan være ulik luftfuktighet, og ulike temperaturer i forskjellige rom. Mange vil nettopp ha et kaldt soverom og en varm stue. Hvis gulvet henger sammen kan man da få problemer med knirk, sier han.

IBG har overgangslister med ulik dekorfolie. Disse kan også fås i uttrykket hvitkalket eik, brun eik, grå eik, og dekor som går til steinfliser. Dekorfolie er en aluminiumlist med fotografert folie som følger profilen. Det ser da ut som en selvklebende eikelist.

– Aluminium gjør at listen er tynnere i overganger mellom ulike nivåer parkett, eller som avslutninger mot dører. Det gir et elegant inntrykk, sier Roger Johansen i IBG.

Se flere bilder
En T-list skal brukes i alle naturlige åpninger i et hus eller leilighet.

Foto:

En T-list skal brukes i alle naturlige åpninger i et hus eller leilighet.

Skjul ledningene

Alle gulvlistene til Tarkett leveres for å spikres eller skrus inntil veggen, men de er også profilert på baksiden til klips. Løse klips kan skrus fast i veggen, for deretter å få påklemt listene. Da slipper du spiker og spikerhull.

Tarkett har serien «Digital skirting». Ordet «skirting» er engelsk for fotlister. Serien består av et utvalg folierte lister, digitalt fotografert, så listen ser helt lik ut som gulvet. Det gir en sømløs overgang til gulv.

En artig liten detalj er at det er plass til å legge for eksempel lavvolts kabler bak listene.

IBG har fotlister i plast (PVC) med dekorfolie, og dørgerikter i PVC med klips der ledningen kan skjules bak. I tillegg har de PVC-lister som ser ut som trelister. Södra Interiör har også et bredt utvalg av listverk.

Se flere bilder
Fotlister fra IBG i plast som skjuler ledninger.

Foto:

Fotlister fra IBG i plast som skjuler ledninger.

Flere smarte finesser

– Ikke alle er klar over at dørstoppere fås i mer elegante utgaver enn standardutgaven i gummi. Dørstoppere limer du på gulvet eller i skråtak og flere andre steder. Våre dørstoppere får du i hvit, mørk brun, sølvfarge og eikefarge samt messingfarge. Det er en liten kloss så du ikke slår borti med døren, sier Johansen.

IBG har også trappeforkanter som brukes der gulvet går i ett med trappen.

– Noen vil ha en sølvfarget avslutning, mens andre vil at trappenesen skal bli minst synlig. For svaksynte er det en del av Universell utforming å skape kontrastfarge, så man ser det ytterste trinnet for svaksynte, avslutter han.

Se flere bilder
Elegante dørstoppere fra IBG.

Foto:

Elegante dørstoppere fra IBG.

For mer informasjon:

Alfort & Cronholm

Duri Fagprofil

Forbo

Golvabia

IBG

Södra Interiör

Tarkett

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.