IFI logo
Se flere bilder
Se opp for sopp

Foto: Frode Larsen

Se opp for sopp

Klimaendringene kan bokstavelig talt føles på kroppen - bygningskroppen. En mild og fuktig høst og vinter har gitt økte problemer med sopp og alger på hytter og hus.

Øistein Lie

Øistein Lie
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sopp og alger på husveggene er egentlig ikke et nytt problem. Vi har sett en økende tendens de senere årene som følge av et mildere og fuktigere klima. Men at folk flest nå er blitt mer oppmerksomme på problemene skyldes dels den fokus som er satt på klimaendringen, dels fargevalg og at man ønsker en stadig mer lytefri fasade.

Dette siste må vi ha en litt nærmere forklaring på - og vi har spurt Per Lund Nielsen, avdelingsleder ved teknisk service i Scanox, til råds:

Miljøfarlige og selvrensende malinger

- Tidligere var maling tilsatt bly, tinnforbindelser eller kvikksølv for å holde skadelige mikroorganismer unna husveggene. Dette er for lengst forbudt. Endrede miljøkrav stiller strenge krav til hva man får lov å ha av fungicider i malingen for å hindre sopp og algevekst. Men vi har sett at kvaliteten på fungicidene i kombinasjonen med bindemidlene gir en del høykvalitetsmalinger bedre resistens overfor mikroorganismer enn andre produkter.

- En annen ting er at malingene tidligere forvitret langt mer. De hadde dermed en slags selvrensende effekt. Nå skal malingen holde på både farge og glans over tid, hvilket betyr at den selvrensende effekten mer eller mindre er borte.

Mørke malinger bedre enn lyse

- Du nevnte at også fargen er avgjørende?

- Ja, en ting er at svertesopp synes bedre på lyse enn på mørke hus, en annen ting er overflatetemperaturen. Et solbelyst hvitt hus vil aldri få høyere overflatetemperatur enn rundt 35 grader C. Dette kan soppen leve med. Men jo mørkere huset er, dess høyere blir temperaturen. Et sort hus kan få en overflatetemperatur på 70-80 grader. Dette blir litt for hett for soppen.

Vask huset

- Har du et godt råd til hus- og hytteeiere med sopp-problemer?

- Vask huset hvert år om du vil ha et pent hus. Tidligere maste vi om viktigheten av grunning. Det har etter hvert folk forstått. Nå må vi ut med et nytt budskap: Vask huset!

- Kanskje blir det ikke så vanskelig. Fokuset på klimaendringene i mediene har generelt gjort folk mer oppmerksomme på hva som skjer - og at det ikke nødvendigvis er malingen som er problemet, slutter Per Lund Nielsen.

Svertesopp

Svertesopp vokser rett på malingen og er som regel et visuelt problem. Men dersom den ikke vaskes bort med et husvaskemiddel eller en soppvask kan det over tid danne seg kolonier av ulike mikroorganismer. Disse kan over tid trenge gjennom malingfilmen og angripe treverket.

Svertesopp og muggsopp trives best ved høy luftfuktighet og temperaturer over 5 grader pluss.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.