IFI logo
Se flere bilder
Riktig maling på rett sted

Foto: Pure & Original, Jordan, Flügger, Butinox

Riktig maling på rett sted

Ulike overflater krever ulik maling. For det beste og mest holdbare resultatet bør du vite hvilken type som funker best der du skal male.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å male ulike flater som vegg, gulv, listverk eller dører i samme farge gir et rolig, harmonisk uttrykk. Men husk at overflatene krever ulik maling selv om fargen er lik.

I tillegg er det viktig å bruke ruller og pensler som passer til jobben du skal utføre. Verktøy av høy kvalitet gir også et mye bedre sluttresultat. Med kvalitetspensler kommer du også dobbelt så langt med ett dypp, og jobben går mye raskere.

Under følger en guide til hvordan du velger riktig maling til rett sted.

Se flere bilder
Samme farge, ulik maling

Foto: Butinox

HUSKEREGEL: Husk at selv om du maler dør, lister og vegg i samme farge, må du velge ulik maling.

Se flere bilder
Pensel

Foto: Jordan

VERKTØY: Det er viktig å bruke ruller og pensler som passer til jobben du skal utføre.

Maling til vegg

Til slette vegger med normal slitasje brukes ofte en vanlig akrylmaling eller en akrylforsterket PVA, med silkematt glans, 7-10. Skal veggen tåle mer røff bruk og vask, for eksempel på kjøkken, entré eller barnerom, bør du velge en maling som er ekstra robust og vaskbar. Ønsker du helmatte vegger, finnes det flere malinger som kan gi en refleksfri overflate. Spesialmalinger som kalkmaling kan også gi et helt unikt uttrykk der det er ønskelig.

Se flere bilder
Ulik maling til ulike overflater

Foto: Pure & Original

OVERFLATER: Et rom består av mange ulike overflater. Listverk, veggpanel, slette vegger, omramminger, gulv og tak krever ulike malingskvaliteter.

Maling til treverk

Veggpanel, tak- og gulvlister, dører, vinduer og møbler i tre krever annen type maling enn slette vegger. Det er viktig å velge en maling beregnet for nettopp treverk, blant annet for å sikre god vedheft. I tillegg bør den ha høy slitestyrke, god kantdekk, høy vaskbarhet og være motstandsdyktig mot fingerfett og annen berøring. I tillegg må den tåle at vi setter fra oss den varme kaffekoppen på bordet eller i vinduskarmen, uten at malingsfilmen mykner opp – det vil si at malingen ikke må være termoplastisk. Det er også viktig med gode påføringsegenskaper og god utflyt, så du slipper at malingen siger. Husk at alt bart treverk må grunnes!

Se flere bilder
Monokrom fargesetting

Foto: Flügger

LEKKERT: Monokrom fargesetting kan være innmari lekkert. Men ikke glem å bruke ulik maling.

Maling til tak

Til slette tak av gipsplater, puss eller betong bør du bruke en takmatt maling. Det er en maling som ikke er vaskbar, men gir fin dekk og skjoldfritt resultat. Har du et paneltak eller tak av trebaserte platematerialer, bør du bruke en maling tilsvarende den til lister og veggpanel. Glansgrad kommer an på ønsket resultat, men det er lurt å velge en litt blankere maling for økt vaskbarhet.

Maling til gulv

Her trenger du en skikkelig robust gulvmaling. Denne overflaten skal ikke bare tåle at du står og går her, men også at du søler vann og trekker møbler over gulvet. Du trenger derfor en maling som er spesielt utviklet til dette bruket, som flyter godt ut og som gir en hard og robust overflate.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.