IFI logo
Se flere bilder
Pusse opp badet: Hvilket toalett skal jeg velge?

Foto: Villeroy & Boch

Pusse opp badet: Hvilket toalett skal jeg velge?

Når du skal pusse opp badet er det lurt å være helt sikker på hvilket toalett som både passer til baderomsinteriøret og som innfrir dine krav til funksjonalitet. Svarer du på disse spørsmålene vil du bli klokere på hvilket toalett du skal velge.

Anna Leikanger Voje

Anna Leikanger Voje
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når du skal velge toalett er det noen spørsmål som bør besvares for å finne ut hva som passer deg best av alle alternativene som finnes på markedet. Begynn med å finne ut hvor stor oppussing du har tenkt å gjennomføre. Skal badet gjennom en total rehabilitering eller skal du freshe opp overflater og skifte sanitærutsyr? Du står mer fri til å foreta valg ved en større forandring, enn om du beholder nåværende røropplegg. Her er en guide som svarer på hvordan du velger riktig toalett.

1. Skal jeg ha gulvstående eller vegghengt modell?

Et vegghengt toalett berører ikke gulvet, og gir et stilrent og diskré uttrykk, samtidig som det blir lett å vaske gulvet. Sisternen bygges inn i veggen og er dermed ikke synlig. Har du innebygd sisterne fra før er det ingen sak å skifte selve toalettet. Skal badet rives og røropplegget kan flyttes på, er det smart å bytte til vegghengt toalett dersom du har gulvstående toalett fra før.

Ønsker du ikke, eller kan du ikke bygge inn sisternen i veggen, finnes løsninger der sisternen står på gulvet og dekkes av en dekorativ glassplate. Dersom du skal bruke en utenpåliggende sisterne for et vegghengt toalett, så må avløpet ligge i veggen og ikke i gulvet.

– Løsningen Geberit Monolith gir deg en moderne stil med en glassisterne utenpå veggen. Sammen med denne kan man bruke en back-to-wall-toalettskål. Den står på gulvet, men det moderne utrykket blir det samme, sier produktsjef Anne Ersnes hos Geberit.

Eller så kan du velge et gulvstående toalett komplett med sisterne. De får du i den normale, klassiske stilen, eller i mer moderne stil. Uansett må du passe på at jobben utføres av en sertifisert rørlegger.

– En rørlegger vil kunne hjelpe deg med installasjon og i tillegg gi deg råd om ulike typer toaletter som egner seg til ditt bad. Men bruk litt tid på planlegging, og sjekk gjerne ut hva ulike leverandører har å tilby. I Rørkjøps produktkatalog viser vi et lite utvalg av alt våre rørleggere kan tilby. Her er det noe for enhver stil og ulike budsjettrammer, sier Cecilie Bjørnerud Knap, markedsdirektør i Rørkjøp.

Finn en sertifisert rørlegger.

Se flere bilder
Geberit Monolith toalettmodul med back-to-wall-toalettskål.

Foto: Geberit

UTENPÅLIGGENDE SISTERNE: Et fint alternativ for deg som vil ha et vegghengt toalett, men som ikke kan bygge inn sisternen i veggen, er å ha en Geberit Monolith toalettmodul med en back-to-wall-toalettskål.

3 myter om vegghengte toaletter

1.  Vegghengte toaletter tetter seg lett
2. Det er stor fuktfare med vegghengte toaletter, og de varer ikke like lenge
3. Vegghengte toaletter misfarges fortere    

Les svaret fra Tor Strand Jacobsen hos Villeroy & Boch nederst i artikkelen.    

2. Hva med ekstra hygiene og velvære?

De fleste ønsker seg for tiden et dusjtoalett. Det gir en helt annen følelse av renhet og velvære, og er et essensielt valg for deg som er ekstra opptatt av hygiene.

– Vi tror dusjtoalett er noe alle har i fremtiden. Det er et helt eget velvære å bli rengjort med vann. Vi pleier å sammenligne det med å rengjøre bilen eller hunden – du rengjør ikke med papir, du rengjør med vann! Med dusjfunksjonen får du temperert vann med en behagelig stråle som du selv styrer styrke, posisjon og temperatur på. Til slutt tørker den deg med varmluft, så du slipper å bruke papir, sier Anne.

I tillegg har porselenet en glasur som er ekstra lett å holde ren, og de fleste modellene har luktabsorberende filter.

For deg som ikke er på lavbudsjett og har strømtilførsel finnes det dusjtoaletter med mange fine funksjoner.

 

– I tillegg til sprayarmer som rengjør deg, har GROHEs Sensia Arena dusjtoalett både fønefunksjon, nattlys, automatisk lukke/åpne-mekanisme av lokket og betjening via en fjernkontroll eller app. I tillegg får man her en WC-skål med flere fordeler som sørger for økt hygiene, sier hun. 

Installasjon av dusjtoalett krever strømtilførsel til sisternen og at sisternen bygges inn i veggen. Men det finnes enklere muligheter for velvære og hygiene ved mindre oppussinger.

 

– Vi leverer blant annet et bidesete som monteres på det eksisterende toalettet og som ikke trenger strøm. Med et bidesete får man de grunnleggende funksjonene til et dusjtoalett for en billig penge. Setet har to sprayarmer som rengjør deg, og du velger selv sprayfunksjon og justerer vanntrykket ved hjelp av kontrollspaken på siden av setet, sier marketing manager Emilie Bjerke hos GROHE.

Se flere bilder
GROHE Sensia Arena dusjtoalett

Foto: GROHE

LUKSERIØST DUSJTOALETT: I tillegg til grunnleggende funksjoner har GROHE Sensia Arena dusjtoalett fønefunksjon, nattlys, automatisk lukkefunksjon, fjernkontroll og app.       

Se flere bilder
Sensia Arena er GROHEs mest prisvinnende produkt.

Foto: GROHE

MANGE FUNKJONER: Sensia Arena har også en WC-skål som sørger for økt hygiene, og er GROHEs mest prisvinnende produkt.

Se flere bilder
Bidesete er et billig dusjtoalett-alternativ

Foto: GROHE

BILLIG DUSJTOALETT: – Vi leverer blant annet et bidesete som monteres på det eksisterende toalettet og som ikke trenger strøm. Setet har to sprayarmer, og du velger selv sprayfunksjon og justerer vanntrykket, sier Emilie Bjerke hos GROHE.          

3. Vil jeg ha enklest mulig rengjøring?

Alle ønsker vel enklest mulig rengjøring av baderommet? Velger du vegghengt toalett vil det også være enkelt å komme til rundt og under toalettet med støvsuger og mopp. Velger du i tillegg dusjfunksjon skyller dusjarmen seg før og etter bruk.

– Det finnes toalettdesign med glatte eller rette flater som samler lite støv og smuss, med få skjøter, skruehull og lignende, sier Anne.

En av toalettypene du kan regne med når det kommer til rengjøringsvennlighet, er Duravit Rimless®-toalettene. «Rimless» betyr at toalettene har åpen spylekant, og disse er svært enkle å rengjøre.

RIMLESS: Her demonstreres teknologien.   

4. Vil jeg spare på verdifulle ressurser?

Rent vann er som vi alle vet en svært verdifull ressurs, og det å redusere vannforbruket har blitt en viktig del av hverdagen til mange nordmenn. Velger du et toalett der det er mulig å stille inn spyling med mindre vann, vil du kunne gjøre en stor forskjell på vannforbruket hjemme. Vannbesparende toaletter finnes både i vegghengte og gulvstående modeller hos de fleste produsenter.

En av de ledende produsentene innenfor vannsparende teknologi er Villeroy & Boch, med sine Aquareduct-toaletter.

 

– Disse toalettene reduserer spylingsvolumet fra standarden på 6 liter til 4,5 liter vann ved full skylling, og til 3 liter ved en halv skylling. Da minker du vannforbruket ditt med minst 25 prosent, uten at du legger merke til det eller trenger å endre noen vaner, sier markedssjef og key account manager Tor Strand Jacobsen hos Villeroy & Boch.

5. Hva har jeg plass til?

Har du et stort bad trenger du ikke å ta særlig stilling til dette spørsmålet. Men skal du pusse opp et lite bad vil valg av toalett ha mye å si for romfølelsen.

– Er det trangt om plassen, må man generelt velge utstyr som bygger minst mulig i rommet. Med et vegghengt toalett sparer man allerede mye plass, og hvis man i tillegg velger en kompakt toalettskål får man den mest optimale løsningen. Et eksempel på en kompakt toalettskål er Geberit Smyle Square, som bygger kun 49 cm ut i rommet. Da sparer du noen viktige centimetere, sier Anne.

 

Men det finnes også alternativer for deg som vil ha gulvstående toalett, med vanlige gulvstående toaletter i forskjellige størrelser.

Se flere bilder
Geberit Smyle Square

Foto: Geberit

PLASSBESPARENDE: Et vegghengt toalett vil være det beste valget for et lite bad. Geberit Smyle Square er et lite vegghengt toalett designet for å spare plass, og bygger kun 49 cm ut i rommet.        

6. Hvilken stil bør jeg velge?

Det er du som er designer av ditt baderom, og det er viktig å velge noe du liker selv. Bruk litt tid på å sjekke ut ulike modeller, og velg en som passer godt med resten av baderomsmøblene og stilen på baderommet.

– Da oppnår du en flott helhet som vil bidra til at toalettet glir inn som en lekker nødvendighet. De fleste velger et vegghengt toalett hvor rørføringer og toalettsisternene skjules bak veggen, og selve toalettet nærmest svever over gulvet. Uttrykket her blir moderne, og rengjøringen blir enkel, sier Cecilie.

Ønsker du deg en klassisk stil på badet kan du gå for en klassisk gulvstående modell, eller så finnes det også vegghengte modeller som spiller på den klassiske, litt retro stilen. Duravit har en serie som heter «1930», som gir deg følelsen av 30-talls luksus.

Det er også lov å tenke noe annet enn hvitt når det kommer til farge. Sort har blitt en populær farge i de norske baderom, med sorte fliser, servanter, kraner og dusjer. Er du en av de som har gått for sort tema på baderommet bør du velge sort toalett istedenfor hvitt, så unngår du at det kritthvite toalettet lyser opp og forstyrrer helhetsinntrykket. 

– Vi har solgt overraskende mange av vårt «nesten sorte» toalett, Duravit Happy D2. Det er antrasitt-grått, hvilket betyr at det ikke er fullstendig sort. Mange liker denne fargen fordi den ikke gir så hard kontrast til møbler med overflatefinish i trestruktur. Toalettet er matt på utsiden, men selvfølgelig blankt på innsiden slik at det blir enkelt å rengjøre, sier market manager Anita Sagen hos Duravit.

Vil du ha hvitt toalett, men skille deg litt ut, kan du velge matt hvitt.

 

– Vi har begynt å levere matt hvit porselen. Dette er noe mange spår vil ta over når den sorte trenden etter hvert gir seg, sier hun. 

Se flere bilder
Gustavsberg Nautic 1500

Foto: Rørkjøp

KLASSISK STIL: Er du glad i den klassiske baderomsstilen kan et gulvstående toalett være tingen for deg. Et godt alternativ er Gustavsberg Nautic 1500.        

Se flere bilder
1930-serien fra Duravit

Foto: Rørkjøp

RETRO: Den klassiske stilen kan også skapes med et vegghengt toalett. 1930-serien fra Duravit gir deg følelsen av 30-talls luksus.         

Se flere bilder
 Duravit Happy D2 matt sort

Foto: Duravit

DEMPET SORT: – Duravit Happy D2 er et matt, antrasitt-grått toalett. Det er ikke fullstendig sort, men oppleves dempet sort. Mange liker denne fargen fordi den ikke gir så hard kontrast til møbler med overflatefinish i trestruktur, sier Anita Sagen hos Duravit.

Se flere bilder
 Duravit ME By Starck, matt hvit

Foto: Duravit

LYS OG ELEGANT STIL: Ønsker du et hvitt toalett med et ekstra elegant uttrykk finnes det matt hvit porselen. Her ser du det elegante Duravit ME By Starck, med rimless-teknologi og softclose-sete. Designet av Philippe Starck.                 

Enten du foretrekker toalett fra Geberit, Grohe, Duravit eller Villeroy & Boch, kan produktene kjøpes gjennom rørleggerne i Rørkjøp. 

3 myter om vegghengte toaletter:
Se flere bilder
O'novo fra Villeroy & Boch

Foto: Villeroy & Boch

VEGGHENGT TRYGGHET: – Vegghengte toaletter er like sikre som gulvstående, og kan også vare lengre. Norges mest solgte veggskål heter O`Novo og produseres av Villeroy & Boch. Dette toalettet har såkalt Hygienic Flush, som gjør at renholdet blir enklere og skålen er mer hygienisk, sier Tor Strand Jacobsen hos Villeroy & Boch.

1. Vegghengte toaletter tetter seg lett

Myten om at vegghengte toaletter kan tette seg hurtigere enn andre er ubegrunnet. Mange forestiller seg at formen på avløpsrøret har noe å si på hvor «fort» det blir tett, men utskyllingen fungerer etter de samme prinsippene på begge variantene.

– Den generelle utfordringen er at man kaster andre typer avfall enn urin, avføring og toalettpapir i toalettet. Så lenge avfallet på en eller annen måte har reist gjennom kroppen, og man i tillegg bruker en fornuftig mengde toalettpapir, så skal det aldri bli noen utfordring med tett toalett, sier markedssjef og key account manager Tor Strand Jacobsen hos Villeroy & Boch.

2. Det er stor fuktfare med vegghengte toaletter, og de varer ikke like lenge

Det er, som ved alle tekniske installasjoner, viktig at de utføres fagmessig korrekt. Kvalitet har også mye å si på varigheten, enten det gjelder vegghengte toaletter, gulvstående toaletter, eller en vaskemaskin. Myten har trolig blitt dannet gjennom dårlige opplevelser fra folk som har kjøpt seg de billigste vegghengte toalettene på markedet, gjerne produsert i Kina, og ofte montert av usertifiserte rørleggere.

– Det er derfor viktig at man bestiller montering av kyndige Rørleggere – slik man finner ved å kontakte rørleggere tilknyttet rørleggerkjeden Rørkjøp, som har 429 bedrifter fordelt i alle landets fylker. De er til enhver tid oppdaterte på eksisterende regelverk om vannskadesikker montering, og ved hjelp av kjedekontoret selger de produkter fra anerkjente produsenter som både har kvaliteten i fokus, og selvfølgelig også produktsertifikater og dokumentasjon på produktene, sier Tor.

Det lønner seg altså ikke å spare noen kroner på å kjøpe et billig toalett med lav kvalitet og usikker opprinnelse, som kanskje i tillegg monteres av ukyndige rørleggere.

– Ikke bare vil en slik installasjon trolig vare i kort tid og måtte skiftes ut, men parallelt i denne perioden vil det være en konstant risiko for vannskader på grunn av lekkasjer. I tillegg vil det ved en faglig tvilsom montering også være en risiko for at det dannes kondens i eller rundt installasjonen inne i veggen, og skader og lukt vil kunne oppstå, sier Tor.

Såfremt en innebygget sisterne er montert i henhold til gjeldende regelverk, så vil den fungere uten utfordringer minst like lenge som et tradisjonelt gulvstående toalett.

– Man kan gjerne også påstå at varigheten kan bli lengre på vegghengte toaletter, siden alle mekaniske komponenter er enda bedre beskyttet mot mekanisk/ytre påvirkning, legger han til.

TIPS: Det er en fordel å lage en løsning som gir deg tilgang til sisternen slik at den kan åpnes for eventuell inspeksjon, reparasjon og bytting av deler.

3. Vegghengte toaletter misfarges fortere

Denne myten har ukjent opprinnelse. Porselenet og den glasserte overflaten består av akkurat de samme materialene som på gulvstående modeller, og misfarging hverken kan eller skal oppstå av den årsak. Det er heller ikke noe med utskyllingen i vegghengte toaletter som forårsaker misfarging.

Rengjøring av toalettskålen må dog utføres uansett toalettmodell for å unngå misfarging. Her er det viktig å vite noe om rengjøring av porselen.

 

– Selv høykvalitets-porselen kan ta skade av harde gjenstander og rengjøringsmidler tilsatt slipestoff. Dette kan forårsake at man skaper mikro-riper i overflaten, og om dette oppstår vil naturlig nok ikke overflaten lenger være like smuss-avvisende som da den var ny. Det som havner nede i toalettskålen vil da kunne sette seg fast i disse mikroripene og forårsake at overflaten ser misfarget ut. Det skal derfor alltid benyttes myk børste når toalettskålen rengjøres, og ved behov for såpe skal man aldri benytte slipende rengjøringsmidler, sier Tor.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.