Slik velger du riktig farge til barnerommet

Publisert:

Det kan være vanskelig å velge farger til et barnerom, da det gjerne skal være praktisk og gøyalt på samme tid. Det kan derfor være greit å ha noen ledetråder i bakhodet gjennom prosessen.

Therese Gustavsen/Susanne Dahl

Therese Gustavsen/Susanne Dahl

Fargenes påvirkning

Når du skal fargesette et barnerom, kan det være lett å gå for det barnet selv ønsker. "Stereotypisk sett er det som regel ganske så sterke, klare farger, og gjerne rød- og rosatoner for jenter og blått og grønt for gutter", sier fargekonsulent Therese Gustavsen. Selv om det kan være gøy med sterke og varme farger, er det viktig å huske på at vi blir psykologisk påvirket av farger, og barn får mye mer energi av disse tonene enn en mer nøytral farge.

Varme og kalde nyanser

I og med at barnerommet ofte er kombinert lekesone og soverom, kan et kompromiss være lønnsomt. "De mest beroligende fargene du kan velge til barnerommet er de på den kaldere enden av skalaen. Fargene kan gjerne være nedtonede og "skitne". Disse egner seg meget godt på et barnerom, da de små har en tendens til å slappe av på en bedre måte og sovne lettere når de er omringet av disse tonene", forklarer fargekonsulenten. "Det kan være veldig fint å ha en nedtonet grønntone, lillatone, grånyanse og lignende", sier hun. Til gjengjeld kan man fremheve det barnslige med andre elementer i interiøret, slik som gardiner, sengetøy, tepper og leker.

Praktiske glansgrader

I 2019 ønsker de aller fleste en helmatt finish, da det gir et eksklusivt og moderne uttrykk. "Når det kommer til barnerom kan det være lurt å tenke annerledes. Når barnet er både høyt og lavt på rommet sitt, kan en matt vegg lettere resultere i synlige fingermerker og lignende på veggene", sier fargekonsulent Therese. "Derfor anbefaler vi stort sett alltid høyere enn glansgrad 10 for disse prosjektene", forteller hun. Høyere glansgrad er lik mindre synlige fingermerker.

Tips fra fargekonsulenten

Når du skal velge farger på barnerommet, eller generelt i huset, anbefaler vi alltid at du tester fargen hjemme før du bestemmer deg 100%. Grunnen til dette er at lys, interiør, gulv og lignende har en stor påvirkning på hvordan fargen faktisk oppleves. Det samme gjelder for omgivelsene utenfor vinduet ditt. "Er det for eksempel mye grønt i naturen utenfor vil fargen inne påvirkes av dette, og det kan da være lurt å velge en farge med røde/rosa undertoner for å motvirke dette", sier fargekonsulenten, som selv har sett effekten av dette i eget hjem.

Synes du allikevel det er vanskelig å finne rett farge for akkurat ditt hjem, har Flügger fargekonsulenter over hele landet som mer enn gjerne hjelper deg på veien.

Bilder
Slik velger du riktig farge til barnerommet
Slik velger du riktig farge til barnerommet
Vedlegg
   Last ned