IFI logo
Se flere bilder
Peisoppussing

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Peisoppussing

Hvis du ikke er fornøyd med peisen din, er det ikke sikkert du behøver å bytte den ut. Kanskje den bare trenger en liten oppussing?

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag er det ikke et spørsmål om ildsted eller ikke, men heller om hva slags og i hvilket rom! De fleste har peis i stuen, peis på kjøkkenet blir stadig mer normalt og den nyeste trenden er peis på badet eller soverommet.

- Nordmenn elsker hjemmehygge og koselige interiør, og hva er vel mer hjemmehyggelig enn en knitrende peis eller ovn som varmer opp i rommet, sier markedsdirektør René Christensen i Jøtul.

Skiftende peis-trender

Peisen eller ovnen skal helst stå i stil til resten av interiøret, men på samme måte som innredningstrendene forandrer seg, kan peisen bli umoderne og gammeldags. Men det er ikke sikkert du behøver å bytte ut hele peisen av den grunn. Kanskje den bare trenger en liten oppussing? 

En typisk hyttepeis i rød tegelstein kan for eksempel jevnes ut med slammemørtel og/eller males hvit. En peis med strukturer i overflaten eller uønskete hyller, avsatser eller hjørner kan "mures" inn i en ny peis og få en helt ny form. Eller det kan installeres en moderne peisinnsats i den gamle peisåpningen.

- Mulighetene er mange og det kan lønne seg å kontakte en murer for forslag til oppussing før du bestemmer deg for å kjøpe en ny peis. Men husk at det fins bestemte regler til utlufting, brannmur og avstand til treverk når peisen skal bygges om. Mureren kan hjelpe deg med dette.

Maling av peis

De aller fleste vil at peisen skal være hvit, men kritthvite peiser, malt med en halvblank lateksmaling, er ikke alltid like pent.

- Hvis peisen blir for hvit, lyser den opp i rommet og skiller seg ut fra resten av interiøret, sier malemester Ole Andreas Klaveness. Derfor anbefaler han folk å velge en litt mer dempet hvitfarge til peisen, gjerne med et snev av grått. Peisen vil fortsatt fremstå som hvit, men den vil se litt mer naturlig ut og passe bedre inn i interiøret.

Mal inne i peisen

Flisene inne i peisen kan også med fordel males.

- Sortmalte fliser skaper en fin kontrast til flammene og fremhever det flotte fargespillet i ilden. Men igjen, velg ikke en blank, svartfarge. En gråsort nyanse vil se mer naturlig ut. Det samme gjelder på spjeld og smijern.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.