IFI logo
Se flere bilder
Parkett, laminat og klikkvinyl – tre lune gulv å velge mellom

Foto: Gerflor

Parkett, laminat og klikkvinyl – tre lune gulv å velge mellom

Skal du legge nytt gulv i stue, kjøkken eller soverom står valget ofte mellom parkett eller laminat. Tar du med klikkvinyl i betraktningen har du tre lune gulv å velge mellom. Ekstra lunt blir det med varmekabler.

Cathrine Solemslie Sæther

Cathrine Solemslie Sæther
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Et lunt gulv er deilig for bare bein, både sommer som vinter. Samtidig vil vi også ha et robust og langvarig gulv. Parkett, laminat og klikkvinyl er alle gode alternativ, men hvilket passer ditt hjem best?

Parkett – naturlig treverk

Se flere bilder
parkettgulv

Foto: Boen

PARKETT er laget av naturmaterialer med et vakkert tresjikt på toppen. Velg mellom en rekke ulike treslag, innfarginger, rustikkt eller rolig og tre ulike overflatebehandlinger. 

– Parkett er et rent naturprodukt, ekte treverk tvers gjennom. Det er et miljøvennlig og bærekraftig materialvalg, forteller Evelyn Schedelberger, markedsansvarlig i Boen. Parkettgulv er varme og behagelige å gå på, og treverket skaper et sunt inneklima.

Akkurat som hvert tre er unikt, blir hvert gulv unikt. Med parkett er det et stort spenn av farger man kan velge mellom, fra helt mørkt til veldig lyst. Det skilles gjerne mellom lakkerte og oljede eller hardvoksoljede gulv, hvorav lakkert er det mest slitesterke, mens olje og hardvoksolje lar deg føle mer av den naturlige trestrukturen. For oljet anbefales det et enkelt vedlikehold jevnlig, gjerne en-to ganger i året eller etter behov.

Du kan også velge mellom ulike bredde og formater på parkettbordene.

– Det mest ettertraktede i dag er brede planker som kalles 1-stavs parkett. Jo større gulvbordene er, desto mer ser man av det naturlige tremønstret. Det gir oss ro å kunne hente naturen inn i stuen, forteller Schedelberger.

Med naturlige materialer har man muligheten til å vedlikeholde, reparere eller gjenopprette overflaten.

 

– Parkett er ekte, tidløst og vil eldes med verdighet. Tar du vare på gulvet ditt, vil det være fint i mange år, til og med generasjoner, sier hun.

Laminat – tåler juling

Se flere bilder
laminatgulv

Foto: Pergo

LAMINAT er det norske folks favoritt. Suveren slitestyrke, lekre design og naturtro preging gjør det vanskelig å med det blotte øye skille et laminat med tremønster fra et ekte parkett. 

Nesten ingenting slår laminat på slitestyrke – bortsett fra fliser, er det neppe andre materialer som tåler så mye juling. Vidar Moe som er teknisk sjef hos Pergo, forteller at gulvet er det mest populære i Norge med god margin, og særlig blant unge som har barn og hund:

– Dette tåler laminat godt, sier han. De dårligste laminatgulvene har en garanti på 20 år, mens de beste  har livstidsgaranti. Og den kanskje største styrken til laminat, er at det ikke har noe behov for vedlikehold, sier han.

– Tidligere var mange skeptisk til laminat fordi det var hardt, kaldt og glatt, forteller Moe. Det er ikke lenger tilfelle. Moderne laminatgulv har mye struktur, og er lune og varme å gå på.

Sammensetningen kan variere, men laminat består gjerne av en HDF-kjerne, et slagpapir, et dekorpapir og et slitesjikt som er presset sammen under høyt trykk. Dagens laminat er naturtro med preging i overflaten, og man skal ha et godt trent øye for å se forskjell på laminat og ekte tregulv.

 

– Det finnes utrolig mye ulik dekor å velge mellom, forteller Moe.

Klikkvinyl – tåler fukt

Se flere bilder
klikk-vinyl eller rigid vinyl

Foto: Gerflor

KLIKK-VINYL: Med klikk-vinyl eller Rigid-vinyl får du et gulv som tåler det meste av slitasje og samtidig har bedre motstand mot vannsøl enn andre typer. Denne typen vinyl er et godt valg ved oppussing, siden det normalt kun er 4-6 mm tykt. 

 

– En unik fordel som klikk-vinyl har, er at det tåler mye fuktighet. Blomsterpotter på gulvet og vannsøl fra kjøleskap og oppvaskmaskin, det går helt fint med klikk-vinyl, forteller Roger Sørlie, teknisk sjef hos Gerflor.

Dette kommer godt med om vinteren når barn, voksne og hunder trekker med seg snø og slaps inn i hjemmet. Gulvet er videre lunt, lett å rengjøre og påvirkes ikke av endringer i luftfuktighet.

 

 

– Klikk-vinyl er laget av PVC. Oversiden består av fotografert film med gjennomsiktig slitesjikt og PUR-overflatebeskyttelse, forklarer Sørlie.

Man kan hovedsakelig velge mellom to typer: mykgjort klikk-vinyl som følger undergulvet, eller såkalt rigid klikk-vinyl, som er stivere og kamuflerer ujevnheter i underlaget. Utover dette er valgmulighetene mange.

 

– Det er nesten bare fantasien som setter grensen. Klikk-vinyl kan se ut som terrazzo, stein, furu, keramisk flis. Det er et hav av muligheter, sier Sørlie. Etterligningene er gode, med preginger som gir tekstur til illusjonen. Formatet er også tilpasset materiale som etterlignes, noe som betyr for eksempel at «tregulv» leveres som planker. 

Hvordan passer de ulike typene med gulvvarme?

Se flere bilder
varmegulv

Foto: Uponor/Rørkjøp

VARME GULV: Langt på vei alle materialer fungerer godt sammen med gulvvarme. Det finnes flere ulike systemer for gulvvarme – vannbåren og elektrisk. Den elektriske lages enten av kabler som legges i sløyfer, eller av en varmefolie. Rørleggeren installerer vannbåren gulvvarme. Den elektriske med kabler trenger godkjent elektroinstallatør, mens noen folievarianter kan legges av Hvermansen og plugges inn i en vanlig stikkontakt.  

For å sørge for gode og varme føtter om vinteren, er intet bedre enn gulvvarme. Bransjen har satt et standardkrav om at gulv skal tåle 27 grader, og så lenge man forholder seg til dette, er alle de tre typene like aktuelle.

 

– Den mest gunstige varmen for alle typer, er vannbåren varme, forteller Sørlie. Vannbåren varme er et miljøvennlig alternativ som også forsørger at man får et behagelig, stabilt og lunt inneklima. Installasjon av gulvvarme i eksisterende boliger, krever at man må rive opp eksisterende gulv, og passer derfor perfekt for deg som vurderer nytt gulv. 

Se flere bilder
innstøpt gulvvarme i varmesøkende kamera

Foto: Chera Westman

MAKS VARME: Uansett type må varmesystemet styres av givere som slår av og på varmen etter behov. For at gulvet ikke skal ta skade av varmen, må ikke temperaturen i gulvets overflate overstige 27 grader C. Dette gjelder også under tepper, sacco-sekker og møbler med lave sokler. Med et varmesøkende kamera kan man se rørsløyfene til et vannbåret gulvvarmesystem som er støp inn i gulvet. 


Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.