Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °

IFI.NO FORUM

Panellut

 1
 Astrid Momyr
  • Poengsum: 0
  • Innlegg: 1

Jeg tenker å lute en panelvegg slik at den blir lys og hvit, og da er det vel lut med kalk man skal bruke? men er det noen som vet hvor jeg får kjøpt dette? Jeg kan ikke se at de vanlige byggevarekjedene har dette. Har bare funnet det på Brynsløkken nettbutikk.

Jeg har også blitt anbefalt klorin som et billig alternativ. Vil den også gi et hvitt resultat slik som lut med kalk? 

Hilsen Astrid 

0
 2
 Chera Westman
  • Poengsum: 31
  • Innlegg: 25

Jeg ville ikke ha anbefalt å bruke lut på vegg. Lut er et svært etsende produkt som renner, svetter og drypper. Du må derfor pakke både deg selv og omgivelsene meget godt inn for at det ikke skal oppstå skader. Etterpå må du også behandle flaten med en hvitpigmentert såpe eller olje - luten bare bleker og er ingen overflatebehandling...Det finnes andre, og enklere måter å få lysnet en vegg på!

Det første jeg ville ha gjort er å vaske veggen skikkelig - ikke med klorin, men med et egnet trerensemiddel. Disse produkter fjerner skitt og smuss, og stoffer i treet (lignin) som gjør at panelet gulner. En skikkelig vask med Trerens vil kunne gjøre panelet mye lysere.

Deretter kan du skure panelet med en natursåpe med hvite pigmenter. Eller sette det inn med en hvitpigmentert olje. I farge- og byggevarehandelen vil du kunne finne begge disse produkterne under for eksempel varemerket WOCA. 

Et annet alternativ er å bruke for eksempel produktet Panellakk eller Panelhvitt - dette har flere av malingprodusentene i sortimentet, eller en interiørbeis pigmentert mot hvitt. Det går ogsp fint å bruke vanlig matt lakk, tilført hvite pigmenter. 

Der du kjøper maling vil du nok sannsynligvis også finne produktene Herdins Panelhvitt og Liberon Panelvoks. Dette er også gode produkter som gjør treverket hvitere. 

Men vasken kommer du ikke unna, uansett. Alle disse behandlingene forutsetter et godt rengjort treverk, og der vil ikke klorin gjøre jobben alene. Klorin kan riktig nok bleke, men det fjerner hveken fett, skitt, smuss, eller ligninet som gjør treverket mørkt og gult. Gå heller for et produkt beregnet for jobben (Trerens), så slipper du å vaske to ganger!

Du kan lese mer om lysning av treverk på ifi.no, for eksempel her:http://www.ifi.no/slik-lysner-du-gulnet-furu

http://www.ifi.no/morkt-panel-kan-lysnes

http://www.ifi.no/gulbrune-hytteinteriorer

http://www.ifi.no/gamle-tak-nye-muligheter

Lykke til,

hilsen 

Chera, desksjef ifi.no

2
 1
 
  • Poengsum: 0
  • Innlegg: 0
0
Rapporter

Sundance annons