IFI logo
Se flere bilder
Nytt på gammelt gulv

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Nytt på gammelt gulv

Er det mulig å legge parkett eller fliser rett på et gammelt gulvbelegg?

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svein Eriksen er spesialist på gulv hos Tarkett, og han forteller at mange lurer på nettopp dette.

- Svaret jeg gir avhenger av om undergulvet er av betong eller tre, og om gulvbelegget ligger plant eller ikke.

Parkett på gulvbelegg

Parkett kan legges rett på gulvbelegget så sant underlaget er plant. Bruk i så fall en ullpapp mellom gulvbelegget og parketten. Et plant gulv er et gulv som har et avvik på maks 3 mm på 2 meter. (Bruk et parkettbord for å sjekke om det er høydeforskjeller på gulvet.)

Hvis underlaget er ujevnt, for eksempel fordi en bærevegg eller bærebjelke lager en rygg i gulvbelegget, må denne jevnes ut. Forsøk i så fall først å skjære vekk ryggen, og fjern belegg ca 50 cm ut på hver side av ryggen. Kontroller med plankebordet at det er tilstrekkelig for å oppnå planhet.

Hvis det ikke er nok, må ryggen slipes ned og "åpningen" sparkles med hurtigherdende, sementbasert sparkel (avrettingsmasse) beregnet for trebasert underlag. Siden sparkelmassen trekker til seg fuktighet, bør den dekkes med 0,20 mm plastfolie så snart den har tørket. Plastfolien legges ca 50 cm inn på belegget og teipes i kantene med innpakningsteip. Når dette er gjort, legges ullpappen og parketten ovenpå.

Flis på gulvbelegg

Hvis gulvbelegget er hardt og plant, det vil si uten skum eller jute-/polyesterfilt, kan flisene legges direkte på gulvbelegget. Vask i så fall gulvet godt og slip det med et grovt slipepapir. Det gir god heft til limet. Flisene skal legges i et lim som er beregnet for liming av vinylbelegg.

Et mykt gulvbelegg fungerer derimot ikke som underlag for fliser, og må fjernes. Hvis undergulvet er av betong kan flisene legges direkte på dette. Generelt anbefales det ikke å legge keramiske fliser på tregulv og trebjelkelag på grunn av bevegelser i underlaget. I så fall må avstanden mellom bjelkelagene være maks 40 cm. (Normalt er disse 60 cm).

Men den sikreste løsningen er å montere 13 mm brede gulvgipsplater på undergulvet av tre. Gipsplatene limes med pasta fliselim. Deretter påføres en hurtigtørkende påstrykningsmembran, og det er klart for selve fliseleggingen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.